Πόσο «αναβαθμισμένο» είναι το Πανεπιστήμιο Α.Ε. που εγκαινίασε ο κ. Μητσοτάκης; Της Φωτεινής Δημαράκη*

9 Min Read

«Επιτέλους η Δυτική Μακεδονία αποκτά το Πανεπιστήμιο που της αξίζει»,  «Δεν χάρηκα απλά , αλλά συγκινήθηκα με την επίσκεψή μου στο Πανεπιστήμιο … το οποίο κάνει ένα άλμα στο μέλλον» , «Ένα πραγματικό κόσμημα όχι απλά για τα ελληνικά δεδομένα αλλά και για τα ευρωπαϊκά».

Αυτές ήταν κάποιες από τις πολλές εκφράσεις που ανέφεραν μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός και η υπουργός Παιδείας Κεραμέως για το Πανεπιστήμιο αλλά και συνολικά για την θέση του στο αναπτυξιακό σχέδιο στην Δυτική Μακεδονία.

Μέσα από την χθεσινή φιέστα, με αφορμή και τα εγκαίνια της νέας πανεπιστημιούπολης στη ΖΕΠ σε φανερά προεκλογικό κλίμα ο πρωθυπουργός άνοιξε όλη την  πολιτική του βεντάλια ακριβώς πάνω στο πώς θα προχωρήσει η «δήθεν» Δίκαιη Μετάβαση, η πράσινη ανάπτυξη στην Δυτική Μακεδονία, αλλά και τον σημαντικό ρόλο που έχει το πανεπιστήμιο σε αυτό.

Αρκεί να ρίξει κάποιος μια ματιά βέβαια για το τι σημαίνει αναβάθμιση:

 • Αναβάθμιση είναι όταν εκατοντάδες φοιτητές μένουν χωρίς κάρτες σίτισης και ταυτόχρονα δεν υπάρχει καν χώρος για τη φοιτητική λέσχη στο κτίριο της ΖΕΠ.
 • Αναβάθμιση όταν κάθε εξάμηνο κρίνεται από κάθε φοιτητή και φοιτήτρια αν θα πάρει δωμάτιο στις εστίες.
 • Αναβάθμιση όταν δεν έχει εξασφαλιστεί αν θα υπάρχει θέρμανση για όλο το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Για αυτό άλλωστε και προσπάθησαν με τόσους τρόπους, αξιοποιώντας μέχρι και απειλές,  να εμποδίσουν την κινητοποίηση των φοιτητικών συλλόγων μέσα από την οποία θέλησαν να στείλουν το δικό τους μήνυμα, ότι δε θα ανεχτούν να κάνουν άλλες θυσίες για να σπουδάσουν ενώ απαίτησαν τώρα ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών τους.

Θέλουν να βάλουν εμπόδιο σε ό,τι τους «χαλάει τη σούπα» και την εικόνα της «συναίνεσης». Για αυτό και το προηγούμενο διάστημα προσπάθησαν –χωρίς να το πετύχουν, κάτω από τη δυναμική απάντηση του φοιτητικού κινήματος- να επιβάλλουν ένα «αποστειρωμένο» πανεπιστήμιο που θα περιφρουρεί μέχρι και η πανεπιστημιακή αστυνομία.

Πέρα από τα παραπάνω όμως, πρέπει να σταθούμε και στην ουσία της επίσκεψης του πρωθυπουργού. Μια ανασκόπηση λίγες μέρες πριν, σε επίσκεψη υπουργού της κυβέρνησης στο Πανεπιστήμιο, αρκεί για να δούμε «πού το πάνε». Οι επίμονες ερωτήσεις που έκανε προς τις πρυτανικές αρχές «επιχειρήσεις έχετε;», «βιομηχανικά διδακτορικά έχετε;» αποκάλυψαν αυτό που επιβεβαίωσε και ο πρωθυπουργός με την επίσκεψη του.

Η ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας δεν αφορά τις ανάγκες των φοιτητών, των νέων ερευνητών, των εργαζομένων, ούτε και της ίδιας της προώθησης της έρευνας και της επιστήμης.

 • Αφορά το 24% των πτυχιούχων ΑΕΙ ηλικίας 25-65 ετών και το 17,5% στην ηλικιακή ομάδα των 25-39 ετών το οποίο είναι άνεργο;
 • Το 1/3 τον πτυχιούχων που εργάζεται σε δουλειά άσχετη με το επιστημονικό του αντικείμενο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης;
 • Ή το 65% των εργαζομένων το οποίο αμείβεται με λιγότερα από 1.000 ευρώ τον μήνα σύμφωνα με την ΄Εκθεση του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ για το 2022;.

Αυτή ανάπτυξη αφορά τους 500 χιλιάδες πτυχιούχους και νέους ερευνητές οι οποίοι έφυγαν στο εξωτερικό και δεν γυρίζουν παρά τις μεγάλες κουβέντες για αντιμετώπιση του φαινομένου brain drain;

Αυτά, όμως, είναι τα αποτελέσματα της λεγόμενης σύνδεσης των πανεπιστημίων με την «αγορά». Μετακίνηση ευέλικτου επιστημονικού δυναμικού, προσανατολισμός της έρευνας στις «πρόσκαιρες» ανάγκες των εκάστοτε επιχειρήσεων με βάση το που βλέπουν κέρδος – που θέλουν να «ρισκάρουν» σε αυτή τη φάση επενδυτικά. Αυτές οι «πρόσκαιρες» ανάγκες είναι που οδήγησαν και στη λεγόμενη πράσινη μετάβαση, ακυρώνοντας τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας για αξιοποίηση όλων των εγχώριων ενεργειακών πηγών. Για αυτό άλλωστε βλέπουμε, ιδιαίτερα στην περιοχή μας, τις τεράστιες αντιφάσεις που γεννιούνται από αυτή την πολιτική. Χιλιάδες άνεργοι, μετανάστευση νέων, πανάκριβο ρεύμα, τεράστια ενεργειακή φτώχεια.

Αυτό το Πανεπιστήμιο Α.Ε. που οραματίζονται θα αντιμετωπίζει τους φοιτητές ως πελάτες, όπως για παράδειγμα οι εστίες μέσω ΣΔΙΤ, που διαφημίζουν ως «λύση» εδώ και καιρό, ενώ ουσιαστικά θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη υποβάθμιση και κατάργηση της δωρεάν στέγασης. Αυτό το Πανεπιστήμιο Α.Ε. θα οξύνει ακόμα περισσότερο την ανασφάλεια των νέων ερευνητών που και σήμερα τρέχουν από πρόγραμμα σε πρόγραμμα με την ελπίδα από κάπου να πληρωθούν για τη δουλειά τους.

Τα όνειρα, οι ελπίδες και οι σύγχρονες ανάγκες της νέας γενιάς καμία σχέση δεν έχουν με το μέλλον που της ετοιμάζουν οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις και τα αστικά τους επιτελεία! Ορμώμενοι από το επιτυχημένο Συνέδριο της ΚΝΕ που ολοκληρώθηκε πρόσφατα επιβεβαιώνουμε στη νεολαία της περιοχής ότι θα γίνουν πολλές οι σπίθες που κάνουν τα σκοτάδια φως για να τολμήσουμε το μεγάλο βήμα στο μέλλον για τη ζωή και τις σπουδές που μας αξίζουν με ισχυρό ΚΚΕ παντού!

Το πανεπιστήμιο που προτείνει το ΚΚΕ:

 • παίζει καθοριστικό ρόλο στην κοινωνικοποιημένη οικονομία και στον κεντρικό σχεδιασμό της, στην ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων, στην αξιοποίηση των σημαντικών παραγωγικών δυνατοτήτων που έχει η χώρα μας, η περιοχή μας.
 • είναι πραγματικά δημόσιο και δωρεάν ώστε οι φοιτητές να σπουδάζουν απερίσπαστα. Με δωρεάν σίτιση, στέγαση, μεταφορές, συγγράμματα.
 • στηρίζει τις νέες και τους νέους στις σπουδές τους βάζοντας μπροστά τις δικές τους ανάγκες
 • έχει πλήρως στελεχωμένο και μόνιμο διδακτικό και διοικητικό προσωπικό, με σύγχρονες υποδομές και εξοπλισμό, ώστε να στηρίζει τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες, τις αναβαθμισμένες σπουδές των φοιτητών και την ανάπτυξη της επιστημονικής γνώσης με γνώμονα τη βελτίωση της ζωής του λαού.
 • προάγει τη συζήτηση, τον προβληματισμό, ανοιχτό στη διάθεση του λαού να έχει πρόσβαση στην επιστημονική γνώση.
 • παρέχει ενιαία επιστημονική μόρφωση και επαγγελματική ειδίκευση με το πτυχίο να είναι η μόνη προϋπόθεση για δουλειά.
 • Με αναβαθμισμένα προγράμματα σπουδών, που δίνουν στους φοιτητές το αναγκαίο επιστημονικό υπόβαθρο για να ασκήσουν το επάγγελμά τους, που τους καθιστά ικανούς να παρακολουθούν τις σχετικές επιστημονικές εξελίξεις και μεριμνά συστηματικά για να τους παρέχει τα αντίστοιχα εφόδια και μετά την αποφοίτησή τους.
 • με την πρακτική άσκηση ενταγμένη στην εκπαιδευτική διαδικασία. Όπου θα δημιουργούνται απόφοιτοι οι οποίοι θα μπορούν άμεσα να αξιοποιηθούν στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, βρίσκοντας δουλειά στο αντικείμενο τους.
 • προάγει την έρευνα σε όλα τα επιστημονικά πεδία, µε γνώμονα την αντιμετώπιση επιστημονικών και κοινωνικών προβλημάτων, τη βελτίωση των συνθηκών ζωής του λαού, τη διαμόρφωση επιστημονικής και τεχνολογικής υποδομής ώστε η κοινωνία να ανταπεξέλθει σε μελλοντικές προκλήσεις.

Γιατί αυτό είναι το Πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας που πατάει πάνω στην εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας στον 21ο αιώνα. Θέτει ως στόχο την κοινωνική ευημερία, με κριτήριο την ικανοποίηση των διευρυμένων κοινωνικών αναγκών και όχι το κέρδος των λίγων. Ενσωματώνει και διαδίδει άμεσα τις νέες τεχνολογικές εφαρμογές και επιστημονικές θεωρίες χωρίς τις εμπορικές δεσμεύσεις, τον ασφυκτικό οικονομικό έλεγχο από εταιρείες.

Για αυτό το Πανεπιστήμιο τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ δίνουν όλες τους τις δυνάμεις καθημερινά! Πρωτοστατούν σε κάθε αγώνα και διεκδίκηση για τις σύγχρονες ανάγκες των φοιτητών μέσω των εκλεγμένων τους με την ΠΚΣ! Η πρωτιά της ΠΚΣ πανελλαδικά και στη πόλη μας μας γεμίζει δύναμη και αισιοδοξία, μας δίνει θάρρος να συνεχίσουμε να πρωτοστατούμε σε κάθε αγώνα της νεολαίας!

Με κριτήριο όλα τα παραπάνω το ΚΚΕ καλεί όλους τους φοιτητές και φοιτήτριες τους νέους και τις νέες της περιοχής να το ψηφίσουν ώστε να δυναμώσει το σύνθημα μόνοι τους και όλοι μας. Γιατί η μόνη κερδισμένη ψήφος για το λαό και τη νέα γενιά είναι η ψήφος στο ΚΚΕ, που εκφράζει τη συνέπεια λόγων-έργων , που δε θα οδηγήσει στη απογοήτευση, που ο λαός και η νεολαία θα την βρουν δίπλα τους σε κάθε αγώνα, που ασκεί πίεση για “ανάσες” ανακούφισης, που φωτίζει και ανοίγει τον δρόμο για την πραγματική διέξοδο.

*Η Δημαράκη Φωτεινή είναι  υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, υποψήφια βουλευτής με το ΚΚΕ στην Π.Ε. Κοζάνης

 

Μοιραστείτε την είδηση