Άνοιξε ο δρόμος για το εργοστάσιο της Advent στην Κοζάνη

3 Min Read

Η Advent έλαβε επίσημη πρόσκληση από το ΥΠΟΙΚ να καταθέσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικα για επιδότηση 24εκ. ευρώ

Η Advent Technologies, έλαβε επίσημη πρόσκληση από το Ελληνικό Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών για να υποβάλει άμεσα την απαιτούμενη τεκμηρίωση για το εργοστάσιο παραγωγής πράσινου υδρογόνου στην Κοζάνη.

Μετά την υποβολή της απαιτούμενης τεκμηρίωσης από την Advent, αναμένεται το Ελληνικό Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών να προχωρήσει στην καταβολή πακέτου κρατικών ενισχύσεων ύψους €24 εκατομμυρίων από το Ταμείο Δίκαιης  Μετάβασης (JTF) για την υλοποίηση του έργου Green HiPo.

 Οι δαπάνες που σχετίζονται με το έργο είναι επιλέξιμες για αποζημίωση αναδρομικά από τις 15 Ιουνίου 2022, ημερομηνία ειδοποίησης του Γενικού Διευθυντή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα IPCEI Hy2Tech. Η Advent θα εξετάσει επίσης την ασφάλιση επιπλέον χρηματοδότησης για την ολοκλήρωση του συνολικού προϋπολογισμού των €60 εκατομμυρίων που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του έργου IPCEI.

Η Advent ήταν μία από τις οκτώ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) που έλαβαν επικύρωση εντός της Ευρώπης στο πρόγραμμα “IPCEI Hy2Tech”. Οι άμεσοι συμμετέχοντες του έργου θα συνεργαστούν στενά μέσω πολλαπλών σχεδιασμένων συνεργασιών με περισσότερους από 300 εξωτερικούς εταίρους, όπως πανεπιστήμια, ερευνητικούς φορείς και ΜΜΕ σε όλη την Ευρώπη.

Το έργο Green HiPo περιλαμβάνει την ανάπτυξη, το σχεδιασμό και την κατασκευή προηγμένων κυψελών καυσίμου HT-PEM και ηλεκτρολυτών για την παραγωγή ενέργειας και πράσινου υδρογόνου αντίστοιχα. Το έργο θα βασιστεί στην περιοχή Δυτικής Μακεδονίας της Ελλάδας και θα είναι επικεντρωμένο στη μετάβαση της περιοχής σε ένα πιο πράσινο οικονομικό μοντέλο. Το  νέο, προηγμένο εργοστάσιο στην Κοζάνη, θα φιλοξενήσει την παραγωγή κυψελών καυσίμου και ηλεκτρολυτών. Θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και θα βοηθήσει την Ευρώπη να επιτύχει τον τρέχοντα στόχο των 10 εκατομμυρίων τόνων παραγωγής ανανεώσιμου υδρογόνου έως το 2030.

Ο Δρ. Βασίλης Γρηγορίου, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Advent Technologies, σχολίασε: “Η αναμενόμενη εδώ και καιρό πρόσκληση για το έργο Green HiPo από το Ελληνικό Κράτος επιτέλους έφτασε. Το Green HiPo, μαζί με άλλες πρωτοβουλίες που προγραμματίζονται για υλοποίηση στη Δυτική Μακεδονία, αντιπροσωπεύει μια πραγματική ευκαιρία για την περιοχή να μεταβεί από μια οικονομία εξαρτημένη από τον άνθρακα σε ένα πιο φιλικό προς το περιβάλλον οικονομικό μοντέλο. Είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεχίζουμε τη συνεργασία μας με τους εταίρους μας σε όλη την Ευρώπη για να προχωρήσουμε προς την ενέργεια και την ανεξαρτησία με τις τεχνολογίες υδρογόνου να παίζουν κρίσιμο ρόλο.”

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ,
Μοιραστείτε την είδηση