Προς ένταξη στο ΕΣΠΑ η πλατεία Λασσάνη

3 Min Read

Την υποβολή πρότασης στο ΕΣΠΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας)  για την ανάπλαση της πλατείας Λασσάνη με ποσό 2,6εκ. ευρώ ενέκρινε το βράδυ της Δευτέρας το Δημοτικό Σύμβούλιο Κοζάνης. Το θέμα αποτέλεσε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ του Δημάρχου Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη και του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Λάζαρου Μαλούτα.

Η μελέτη για την ανάπλαση της πλατείας Λασσάνη και η εκτέλεση της ήταν ενταγμένη στο προηγούμενο ΕΣΠΑ από το 2011. Δύο χρόνια αργότερα το 2013 ο Δήμος Κοζάνης ανέθεσε στην ΑΝΚΟ την μελέτη, η οποία υποβλήθηκε για έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο τον Αύγουστο του 2014.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εποχής όμως υπήρξε ζήτημα με την άδεια της Αρχιτεκτονικής Επιτροπής με αποτέλεσμα ο χρόνος να μην είναι επαρκής για την υλοποίηση του έργου.

Το έργο απεντάχθηκε την 1/1/2017 και στο μεσοδιάστημα ο Δήμος ξαναετοίμασε την πρόταση, την οποία τελικά θα υποβάλλει τώρα, καθώς τον Ιανουάριο του 2019 άνοιξε η σχετική πρόσκληση για τον τρέχον ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Κώστα Δεσποτίδη το έργο αναμένεται να υλοποιηθεί σε 1,5 χρόνο από την έναρξη του που αναμένεται στο τέλος του 2019.

Από την πλευρά του ο Λάζαρος Μαλούτας κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για καθυστέρηση. Μάλιστα σε σχετική ανάρτηση του σημείωσε “ Ανάπλαση πλατείας Λασσάνη :….πρόκειται για ένα έργο που έχει ήδη αργήσει μερικά χρόνια…Υπάρχει άραγε κάποιος να αιτιολογήσει τόσων χρόνων απραξία; Υπάρχει κάποιος υπεύθυνος; ή επειδή σήμερα ο μήνας έχει 9 ……

Με ανάρτηση του απάντησε και ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης.

Για ορισμένους κάθε μέρα είναι πρωταπριλιά…

Η πλατεία Λασσάνη εντάχθηκε το 2011, αλλά χωρίς μελέτη,

η προγραμματική για την εκπόνηση της μελέτης, με την ΑΝΚΟ υπογράφηκε τον Μάρτιο 2013 και εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο τον Αύγουστο του 2014 (4 μέρες πριν την αλλαγή της διοίκησης…).

όμως 
Όταν εγκρίθηκε η μελέτη τον Αύγουστο του 2014 δεν υπήρχαν οι αναγκαίες αδειοδοτήσεις και θετικές γνωμοδοτήσεις για το έργο, με συνέπεια να μην μπορεί να υλοποιηθεί στο ΕΣΠΑ 2007 – 2013 με ευθύνη της προηγούμενης διοίκησης.

Σήμερα
με λυμένα μια σειρά από προβλήματα, μόλις άνοιξε η νέα πρόσκληση του ΕΣΠΑ, το έργο υποβάλλεται προς ένταξη, στο πλαίσιο της εμβληματικής μας παρέμβασης στην περιοχή του Σταθμού, την ανάπλαση της Ολύμπου και τα υπόλοιπα που περιλαμβάνει το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης“.

 

Μοιραστείτε την είδηση