Συνεργασία Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και ΕΛΚΑΚ σε τεχνολογίες διττής χρήσης

5 Min Read

Στο επίκεντρο έρευνα, εργαστήρια και χρηματοδοτικά εργαλεία για την αμυντική καινοτομία

Τις δυνατότητες συνεργασίας σε τεχνολογίες διττής χρήσης και τη σύνδεση της έρευνας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με το οικοσύστημα της αμυντικής καινοτομίας εξέτασαν το Πανεπιστήμιο και το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ). Αντιπροσωπεία του ΕΛΚΑΚ επισκέφθηκε την Πανεπιστημιούπολη στη ΖΕΠ Κοζάνης, με τη συζήτηση να φτάνει έως τις δυνατότητες συγκεκριμένων ερευνητικών συνεργασιών, τη δημιουργία διεπιστημονικών ομάδων και την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων του Κέντρου.

Στόχος είναι η διασύνδεση της ερευνητικής δραστηριότητας, των εργαστηρίων, των ερευνητικών ομάδων και των τεχνοβλαστών του Πανεπιστημίου με τις δράσεις του ΕΛΚΑΚ, με πεδία ενδιαφέροντος που εκτείνονται από την ψηφιακή ασφάλεια, τη ρομποτική και τα αυτόνομα συστήματα μέχρι την ενέργεια και τα προηγμένα υλικά.

Την αντιπροσωπεία του ΕΛΚΑΚ αποτελούσαν ο Αντισυνταγματάρχης (ΕΜ) Απόστολος Λάκκας, Επικεφαλής Ακαδημαϊκών Συνεργασιών και Μεταφοράς Τεχνολογίας, ο Αντιπλοίαρχος (Μ) Πάρις Καλαβρυτινός ΠΝ, Τμηματάρχης Ανάπτυξης Καινοτομίας και Startups της Διεύθυνσης Αμυντικής Έρευνας, Ανάπτυξης και Καινοτομίας, και ο Λοχαγός (ΕΜ) Κωνσταντίνος Φλούδας, στέλεχος του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας των ΑΣΕΙ.

Από τη χαρτογράφηση σε συγκεκριμένες συνεργασίες

Η Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Ανάπτυξης, Καθηγήτρια Μαλαματή Λούτα, παρουσίασε το Πανεπιστήμιο, τη στρατηγική ανάπτυξής του και τη σύνδεση της ακαδημαϊκής και ερευνητικής δραστηριότητας με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.

Από την πλευρά του, ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας, Καθηγητής Γεώργιος Χριστοφορίδης, παρουσίασε το ερευνητικό προφίλ του Ιδρύματος και τα σημεία στα οποία αυτό συναντά τις θεματικές προτεραιότητες του ΕΛΚΑΚ. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Αντιπρύτανης Διοικητικών και Οικονομικών Υποθέσεων, Καθηγητής Ιωάννης Αντωνιάδης.

«Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας διαθέτει ισχυρή ερευνητική δραστηριότητα σε πεδία που συνδέονται άμεσα με τις τεχνολογικές προτεραιότητες του ΕΛΚΑΚ, από την ψηφιακή ασφάλεια, τη ρομποτική και τα αυτόνομα συστήματα έως την ενέργεια και τα προηγμένα υλικά», ανέφερε ο Γεώργιος Χριστοφορίδης.

Όπως σημείωσε, η συνάντηση δίνει τη δυνατότητα «να περάσουμε από τη χαρτογράφηση των κοινών πεδίων σε συγκεκριμένες συνεργασίες και ερευνητικές προτάσεις», αξιοποιώντας την τεχνογνωσία των εργαστηρίων και των ερευνητών του Πανεπιστημίου.

Από το ΕΛΚΑΚ παρουσιάστηκαν η αποστολή του Κέντρου, οι τεχνολογικές του προτεραιότητες και τα διαθέσιμα εργαλεία συνεργασίας και υποστήριξης. Η επίσκεψη εντάσσεται στην πρωτοβουλία επαφών με πανεπιστήμια και ερευνητικούς φορείς της χώρας, με στόχο τη χαρτογράφηση του εγχώριου ερευνητικού και τεχνολογικού δυναμικού.

Στο τραπέζι μπήκαν ακόμη η ανάπτυξη διεπιστημονικών ερευνητικών ομάδων και η δυνατότητα συμμετοχής μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας ως εμπειρογνωμόνων και αξιολογητών.

«Πρώτο βήμα» για μακροπρόθεσμες συνεργασίες

Ο Αντισυνταγματάρχης Απόστολος Λάκκας χαρακτήρισε τις επαφές με το Πανεπιστήμιο μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού του ΕΛΚΑΚ για τη διερεύνηση και εμβάθυνση του εγχώριου οικοσυστήματος αμυντικής καινοτομίας.

Όπως ανέφερε, η θεσμική δικτύωση με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας αποτελεί «το πρώτο βήμα για τη χαρτογράφηση των δυνατοτήτων των εργαστηρίων και του επιστημονικού δυναμικού του», ώστε να τεθούν οι βάσεις για βιώσιμες και μακροπρόθεσμες συνεργασίες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η διασύνδεση της έρευνας, των εργαστηρίων, των ομάδων και των τεχνοβλαστών του Πανεπιστημίου με τις δράσεις και τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΛΚΑΚ μπορεί να ανοίξει νέες προοπτικές για το οικοσύστημα αμυντικής καινοτομίας και να συμβάλει στην ενίσχυση της τεχνολογικής αυτονομίας της χώρας.

Τα ερευνητικά πεδία του Πανεπιστημίου

Η συζήτηση εξειδικεύτηκε στη συνέχεια στα επιμέρους ερευνητικά πεδία του Πανεπιστημίου και στη σύνδεσή τους με τους 12 τεχνολογικούς τομείς ενδιαφέροντος του ΕΛΚΑΚ.

Στις παρουσιάσεις συμμετείχαν ο Καθηγητής Παναγιώτης Σαρηγιαννίδης από το Εργαστήριο Διαδικτύου των Πραγμάτων και Εφαρμογών (ITHACA) και τον τεχνοβλαστό Metamind Innovations, ο Υποψήφιος Διδάκτορας Αντώνης Χατζησάββας από το Εργαστήριο Ρομποτικής, Ενσωματωμένων και Ολοκληρωμένων Συστημάτων και ο Καθηγητής Μάρκος Τσίπουρας από το Εργαστήριο Βιοϊατρικής Τεχνολογίας και Ψηφιακής Υγείας.

Ακολούθησαν ο Αναπληρωτής Καθηγητής Νικόλαος Ευκολίδης από το Εργαστήριο CODE+Lab και ο Καθηγητής Άγγελος Μιχάλας από το Εργαστήριο Μικτής Πραγματικότητας και Δικτυοκεντρικών Συστημάτων του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών.

Στους τομείς της ενέργειας, των καυσίμων και των προηγμένων υλικών, το ερευνητικό έργο παρουσίασαν ο Αναπληρωτής Καθηγητής Άγγελος Μπουχουράς από το Εργαστήριο Συστημάτων Ισχύος και Ενέργειας, ο Επίκουρος Καθηγητής Νικόλαος Χαρισίου από το Εργαστήριο LAFEC και οι Επίκουροι Καθηγητές Κωνσταντίνος Καλογιάννης και Αλέξανδρος Κυριακίδης από το Τμήμα Χημικών Μηχανικών.

Η συνάντηση έκλεισε με συζήτηση για τα επόμενα βήματα της συνεργασίας, ενώ η αντιπροσωπεία του ΕΛΚΑΚ επισκέφθηκε εργαστηριακούς χώρους, ερευνητικές υποδομές και φοιτητικές ομάδες του Πανεπιστημίου. Τον συντονισμό της επίσκεψης είχε η Μονάδα Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Μοιραστείτε την είδηση