Πρόσεχε τι λες

2 Min Read

Τελευταίο όχημα εντυπωσιασμού για τα πανελλαδικά μέσα ενημέρωσης –κατά κύριο λόγο- έγινε η επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Υγείας Δυτικής Μακεδονίας, στην οποία ο Σταύρος Γιαννακίδης, προκειμένου να επιστήσει την προσοχή στο θέμα της ανάγκης λειτουργίας της Ογκολογικής Κλινικής στο Μποδοσάκειο, επικαλείται στοιχεία της Eurostat και της ΕΛΣΤΑΤ για αύξηση του καρκίνου.
Η λειτουργία της Ογκολογικής στο Μποδοσάκειο είναι μια ξεκάθαρη, ρεαλιστική ανάγκη που δεν χρειάζεται την επίκληση συναισθήματος, πολύ δε περισσότερο τίτλους εντυπωσιασμού, όπως «θερίζει ο καρκίνος στην Πτολεμαΐδα: Επτά στους δέκα θανάτους» (the thoc.gr), «Εφιαλτικό το ποσοστό της επάρατης νόσου» (www.newsit.gr) κλπ.
Όπως, επίσης, παραδέχονται οι ερευνητές είναι πολύ δύσκολο να απομονώσει κανείς τα αίτια που οδηγούν στον καρκίνο και κάθε είδους στατιστικές που βασίζονται σε πιστοποιητικά θανάτων υπόκεινται σε περιορισμούς.
Όποιος, πάντως, έχει διάθεση για ψύχραιμη ανάγνωση των δεδομένων, μπορεί να ψάξει σε ΕΛΣΤΑΤ και Eurostat για να δει μεταξύ άλλων πως:
Η Ουγγαρία, η Κροατία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Δανία και η Λετονία επλήγησαν πολύ περισσότερο από τον καρκίνο, από ότι η Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία του 2013 ( http://ec.europa.eu/eurostat).
Η Δυτική Μακεδονία βρίσκεται στην 5η θέση σε επίπεδο χώρας με 162,2 θανάτους από καρκίνο ανά 100.00 κατοίκους, ελάχιστα πιο κάτω από το μέσο όρο για τη χώρα που είναι 163, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την περίοδο 2000-2003 (www.statistics.gr).
Οι πρώτες τέσσερις πόλεις σε θανάτους από καρκίνο είναι Δράμα, Κιλκίς, Καρδίτσα και Γρεβενά, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το 2014 ο παθολογοανατόμος και πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας «Η Δράμα ενάντια στον Καρκίνο» Σάββας Παπαδόπουλος, επικαλούμενος στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Τα θέματα της δημόσιας υγείας είναι πολύ σοβαρά για να «αξιοποιούνται» με κάθε τρόπο.
Iωάννα

Μοιραστείτε την είδηση