Ρύθμιση ανάσα για δανειολήπτες της πρώην ΑΤΕ

2 Min Read

Από την πρώτη Μαΐου και για έξι μήνες θα μπορούν να διευθετήσουν τις οφειλές τους οι αγρότες που πήραν δάνειο από την πρώην Αγροτική Τράπεζα με ευνοϊκούς όρους και ανάλογα με την τωρινή οικονομική τους κατάσταση.
Μετά την προώθηση του θέματος από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη, η πρώην ΑΤΕ υπέγραψε το νέο πρόγραμμα ρυθμίσεων, το οποίο μπορεί να αποτελέσει πρότυπο και για ανάλογες περιπτώσεις ρύθμισης δανείων για άλλες τράπεζες.
«Θα λειτουργεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους που είναι γνωστή από τον εξωδικαστικό μηχανισμό με πολύ απλούστερη διαδικασία» αναφέρει ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Θεοφύλακτος και χαρακτηρίζει την εξέλιξη «καλό βήμα για τον αγροτικό κόσμο».
Σύμφωνα με το υπουργείο για τη διαμόρφωση του οφειλόμενου ποσού από τον εκάστοτε δανειολήπτη θα λαμβάνονται υπόψη αφενός το ύψος της οφειλής και η εξασφάλιση του χρέους και αφετέρου η τρέχουσα ατομική περιουσιακή κατάστασή του. Για παράδειγμα οφειλέτης με ύψος δανείου 100 χιλ. ευρώ που οφείλει ακόμα 85.000 και έχει τακτοποιήσει την οφειλή του μερικώς με πάνω από 80% του ληφθέντος κεφαλαίου θα έχει κούρεμα έως και 15% επί του λογιστικού υπολοίπου.
«Εκτιμούμε ότι η ρύθμιση αυτή αφορά πάνω από 20.000 αγρότες που έχουν δάνεια στον εκκαθαριστή της παλιάς Αγροτικής και ανάλογα με τα εισοδηματικά τους κριτήρια, τυχόν ακίνητα, θα υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση» επισημαίνει ο κ. Θεοφύλακτος.
Σύμφωνα με τον κ. Θεοφύλακτο υπάρχει προσπάθεια να γίνονται ρυθμίσεις για τους μικρούς δανειολήπτες, ενώ αντίθετα θα πρέπει να πληρώνουν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. «Χθες εκπλειστηριάστηκε η βίλα του κ. Ψυχάρη για 10 εκ. ευρώ και αυτά είναι λεφτά που γλυτώνουν οι μικροί» κατέληξε ο κ. Θεοφύλακτος.
Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση