Σ. Ζαριανόπουλος: Το ζήτημα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν είναι οικολογικό, είναι μια τεράστια μπίζνα

6 Min Read

Στην τελευταία συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στο «Χρόνο» και πήραν στο Στρασβούργο για λογαριασμό του kozani.tv και της τηλεόρασης του Flash οι Σωκράτης Μουτίδης και Παναγιώτης Τσαρτσιανίδης, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος αναφέρεται στην Ευρώπη ως «εχθρό του ελληνικού λαού» και τονίζει πως ο μόνος δρόμος είναι αυτός της συνολικής ανατροπής του καπιταλισμού.
Για το ΚΚΕ στην Ευρωβουλή το ρόλο το Ευρωκοινοβουλίου
To ΚΚΕ έχει δύο ευρωβουλευτές. Δεν ανήκουμε σε καμιά πολιτική ομάδα. Είμαστε ανεξάρτητοι. Πολλοί μετά την αποχώρηση μας από τη λεγόμενη ομάδα της αριστεράς, πίστευαν ότι θα απομονωθούμε. Αλλά συνέβη το αντίθετο, πολλαπλασιάστηκαν οι παρεμβάσεις μας στην Ευρωβουλή σε όλα τα ζητήματα. Αναδείξαμε πολύ περισσότερα θέματα. Αναδείχθηκε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ποια είναι η πολιτική του κομμουνιστικού κινήματος μέσα στη «φωλιά του εχθρού». Το Ευρωκοινοβούλιο είναι μηχανισμός επικύρωσης της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μη θεωρήσει κανείς ότι είναι δημοκρατικός θεσμός.
Η Ευρώπη είναι εχθρός του ελληνικού λαού και φίλος όλων αυτών που επιβάλλουν αυτή την πολιτική. Μην ξεχνάμε ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι αυτή που μάζεψε τα περισσότερα συγχαρητήρια από αυτούς που παλαιότερα κατήγγειλε. Η Ε.Ε. είναι φίλος αυτών που θέλουν να κάνουν μπίζνες στις πλάτες και στη φτώχεια των Ελλήνων.
Για τη συνεργασία με άλλα κόμματα της αριστεράς
Είχαμε τεράστιες πολιτικές διαφορές με τα άλλα κόμματα της αριστεράς, αλλά υπήρχε αυτή η τεχνική συνεργασίας. Ακόμα κι αυτό όμως έγινε αδύνατο από ένα σημείο κι έπειτα γιατί θα ήταν ντροπή για ένα κομμουνιστικό κόμμα να συνεργάζεται πολιτικά με κόμματα -υποτίθεται της Αριστεράς- που περνάνε μνημόνια, κυνηγάνε το λαό μας, περικόπτουν δικαιώματα θεμελιώδη και κατακτήσεις με αίμα, αποδεικνύοντας ότι αυτά τα κόμματα κάνουν τη «βρώμικη» δουλειά. Δεν μπορείς να είσαι με τέτοια κόμματα που υποστηρίζουν την ιμπεριαλιστική πολιτική στα Βαλκάνια.
Αυτές οι εξελίξεις στα Βαλκάνια μυρίζουν αναταραχή και προβλήματα, για να μην πούμε ότι μυρίζουν πόλεμο. Στην πραγματικότητα είναι οικονομικός πόλεμος αυτός που γίνεται στη Μεσόγειο και στα Βαλκάνια και όπου παρεμβαίνουν Ρωσία, Κίνα, ΗΠΑ, προσπαθώντας να αποκτήσουν τον έλεγχο μιας περιοχής. Ο λαός μας πρέπει να απεμπλακεί από αυτά. Αυτό που η κυβέρνηση ονομάζει γεωστρατηγική αναβάθμιση τι σημαίνει; Θα ανεβεί ο μισθός του εργαζόμενου;
Σχετικά με το αν είναι λύση να βγει η Ελλάδα από την Ε.Ε.
Αν κάνουμε έναν απολογισμό από το ‘81 και μετά σε όλα τα επίπεδα, βλέπουμε ότι ο λαός μας έχει χάσει. Για παράδειγμα στον αγροτικό τομέα, από παραγωγική δύναμη γίναμε εισαγωγική. Το ’81, το ποσοστό ήταν 24% και σήμερα έγινε 6%,. Όλο αυτό ήταν συμφωνία με βάση την ευρωπαϊκή στρατηγική για τον καταμερισμό. Έχει τη λογική να φύγει ο μικρός παραγωγός από τη μέση και να μείνουν οι μεγάλες αγροτικές εκμεταλλεύσεις που θα έχουν πάρει για ένα κομμάτι ψωμί τη γη του αγρότη και θα έχουν διασυνδεθεί με την τράπεζα και μεγάλες εταιρείες μεταποίησης.
Δεν αρκεί, όμως, να φύγεις από την Ε.Ε. Πρέπει να χτυπηθεί και το ποιος έχει τα μέσα παραγωγής στα χέρια του. Η Ε.Ε. και το κεφάλαιο μόνο ανατρέπονται. Συνολική ανατροπή του καπιταλισμού είναι το ζήτημα της παρούσης και όχι της δευτέρας παρουσίας.
Για τα ενεργειακά και το λιγνίτη
Το ευρωκοινοβούλιο σε πλάνο 2025-30 βγάζει εντελώς εκτός τη λιγνιτική παραγωγή και βάζει μέσα τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Για όσους πιστεύουν ότι το ζήτημα είναι απλά οικολογικό κάνουν λάθος. ΟΙ ΑΠΕ είναι μια τεράστια μπίζνα. Όλο αυτό θα χτυπήσει τη λιγνιτική παραγωγή κι εδώ θα μιλήσουμε για σοβαρή καταστροφή. Η χώρα μας πλέον εξαρτάται περισσότερο ενεργειακά από άλλες χώρες και επιχειρηματικούς ομίλους.
Σε ότι αφορά στο περιβάλλον υπάρχουν τεχνολογίες που μπορούν να αντιμετωπίσουν τη ρύπανση απο το λιγνίτη.
…Το συνολικό πρόγραμμα της Ε.Ε. είναι η ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία. Γι’ αυτό υπάρχουν οι τεράστιες αντιθέσεις και οι αναταράξεις στα Βαλκάνια. Για να απεξαρτηθούμε λοιπόν από τη Ρωσία πρέπει να πάμε στις ΑΠΕ. Όλα αυτά είναι συμφέροντα. Είναι δυνατόν να υπάρχουν σήμερα ενεργειακά φτωχοί; Αυτά τα ζητήματα ήταν λυμένα σε χώρες με -40 βαθμούς. Είναι ζητήματα που ενδιαφέρουν το λαό μας. Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ δεν είναι για τη δευτέρα παρουσία, είναι για σήμερα. Η ενεργειακή μάχη δεν είναι της Κοζάνης είναι της Ελλάδας και πρέπει να στρατευθεί ο λαός μας από όλη την Ελλάδα.
Για το Σκοπιανό
Ονομασία σύνθετη με γεωγραφικό προσδιορισμό, αλλά δεν φτάνει αυτό. Όχι αλυτρωτισμοί. Γιατί ανακινείται το ζήτημα μετά από τόσα χρόνια; Το ΝΑΤΟ το βάζει, γιατί θέλει να περικυκλώσει τη Ρωσία. Τι θα κάνει η Ρωσία; Δεν υπάρχει παρέμβαση της Τουρκίας; Δεν υπάρχουν δυνάμεις που μπλέκονται στα συμφέροντα αυτά; Αυτός ο οικονομικός πόλεμος γεννά αναταράξεις και πολέμους. Δεν είναι θέμα εθνικισμών και ονοματολογίας. Πρέπει να δείτε τον πραγματικό φταίχτη που είναι ΝΑΤΟ και ΕΕ με τη συμμετοχή ΣΥΡΙΖΑ που είναι το καλύτερο παιδί και προωθεί συμφέροντα των επιχειρήσεων.
Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση