Κακά τα ψέματα κ. Πρόεδρε. Εδω έχει γίνει άκρως επικίνδυνη «πατάτα». Και την ευθύνη την φέρει εξ ολοκλήρου η κυβέρνηση σας. Η Τουρκία, με πρόσχημα μια τουριστική διαφημιστική εκστρατεία, επιχειρεί να επιβάλει αλλαγή του ονόματος του Αιγαίου σε …Τουρκοαιγαίο. Και δεν το επιχειρεί απλώς. Το πέτυχε ήδη σε σημαντικό βαθμό, αφού απέσπασε την αποδοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή και της Ελλάδας και της Κύπρου. Διότι στο όργανο που αποδέχθηκε το τουρκικό αίτημα, το οποίο επιχειρεί τώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να υποβαθμίσει ως ένα «κάποιο γραφείο», μετέχουν με εκπρόσωπο τους όλες οι χώρες. 

Που ήταν ο δικός μας εκπρόσωπος όταν έγινε η σχετική συζήτηση και ελήφθη η απόφαση; Είχε πάει για ψώνια; Γιατί δεν αντιδράσαμε όπως έπρεπε, όταν έπρεπε, και τώρα τρέχουμε να κάνουμε ενστάσεις εκ των υστέρων;

Κακά τα ψέματα. Έχει απόλυτο δίκιο να «σας τα χώνει» ο σκιώδης υπουργός εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος. Και μπορώ να πω ότι, σχετικώς, με το γάντι διατυπώνει την κριτική του: «Υπό συνθήκες ακραίας αμφισβήτησης της κυριαρχίας μας στο Αιγαίο το εμπορικό σήμα turkaegean είναι επιθετικό και απαράδεκτο ότι έγινε αποδεκτό από την ΕΕ. Η κυβέρνηση οφείλει εξηγήσεις για τις ενέργειες ή παραλείψεις της».

 

Οι δικαιολογίες που μας αράδιασε ο κ. Οικονόμου κάθε άλλο παρά είναι πειστικές. Ούτε μας καθησυχάζει η διαβεβαίωση του ότι, αφού κάναμε τον χαζό ή τον «ωσεί παρόντα» την ώρα της κρίσεως, τώρα θα ξεκινήσουμε, κατόπιν εορτής τον αγώνα να ακυρώσουμε, εκείνα που έπρεπε και μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει. Στην κρίση των αναγνωστών οι ισχυρισμοί του:

 

Δεν το δέχτηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι ένα γραφείο το οποίο στην ουσία κατοχυρώνει βιομηχανικές ιδιοκτησίες. Ο τρόπος με τον οποίο έγινε η καταχώρηση δεν επέτρεψε στο να διατυπωθεί κάποια ένσταση εκείνο το διάστημα.(!) Ερευνάται πώς και γιατί έγινε και προφανώς θα υπάρξει πολύ γρήγορα προσφυγή. … Θα υπάρξει ένσταση από ελληνικής πλευράς και θα αποκατασταθεί“.

 

Εσάς σας έπεισε;

Η μαύρη αλήθεια είναι ότι προφανώς, μετά το ηχηρό ΟΧΙ των ΗΠΑ, στο ίδιο αίτημα της Τουρκίας, οι εκπρόσωποι μας σε αυτό το «γραφείο σημάτων» θεώρησαν ως δεδομένο ότι θα είναι παρόμοια με την αμερικανική και η ευρωπαϊκή απάντηση. Και δεν έκαναν καν τον κόπο να ασχοληθούν.