Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εκλογές των δασκάλων και των νηπιαγωγών

4 Min Read

Στις κάλπες θα βρεθούν οι 971 εγγεγραμμένοι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί της Κοζάνης, για να εκλέξουν το Διοικητικό Συμβούλιο ελεγκτικής επιτροπής και αντιπροσώπους στη γενική συνέλευση της Δ.Ο.Ε. και του Νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ. Τις προηγούμενες χρονιές η συμμετοχή ήταν πάνω από το 50%.

- Advertisement -

Οι εκλογές είναι σε εξέλιξη από τη μία το μεσημέρι και οι κάλπες θα κλείσουν στις επτά το απόγευμα, στα δύο εκλογικά τμήματα στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης αλλά και ηλεκτρονικά, κάτι το οποίο συμβαίνει για πρώτη φορά. Οι παρατάξεις που διεκδικούν τη ψήφο των εκπαιδευτικών είναι η Αγωνιστική Συσπείρωση, η Δημοκρατική Συνεργασία, η ΔΑΚΕ, και το Αυτόνομο Δίκτυο.

Σάκης Κωτούλας, Πρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Σάκης Κωτούλας, ανέφερε πως τα τρία τελευταία χρόνια προσπάθησαν να αναδείξουν και να προωθήσουν πολλά από τα ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζει ο κλάδος των εκπαιδευτικών, στεκόμενοι πάντα δίπλα τους, αλλά και να δείξουν το κοινωνικό τους πρόσωπο, αναφέροντας το παιδαγωγικό υλικό το οποίο είχαν στείλει σε Αθήνα και Βόρεια Εύβοια μετά τις φονικές πυρκαγιές, αλλά και στη Σάμο μετά τον σεισμό κ.α. όπως και σε τοπικό επίπεδο. Στη συνέχεια έριξε βολές κατά της Υπουργού Παιδείας λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η στάση της απέναντι μας, τα τελευταία δύο χρόνια είναι απαράδεκτη, ο κόσμος είναι ανάστατος με την όλη πολιτική της. Αυτό που θέλουμε όλοι, είναι να μας αφήσει να κάνουμε ήσυχα και όμορφα τη δουλειά μας».

Ειρήνη Ευαγγελοπούλου, εκπρόσωπος της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών

Η Ειρήνη Ευαγγελοπούλου, εκπρόσωπος της Αγωνιστικής Συσπείρωσης ανέφερε πως ως εκπαιδευτικοί οφείλουν να δώσουν ένα μήνυμα σε όλες τις Κυβερνήσεις και να πούνε ένα «φτάνει, ως εδώ. Ματώσαμε. Δεν αντέχουμε να μας έρχεται το ρεύμα και να παθαίνουμε ηλεκτροσόκ» τόνισε η ίδια, ρίχνοντας βολές κατά της κυβέρνησης λέγοντας πως μέσα στην πανδημία, εφάρμοσε αντιεκπαιδευτικά μέτρα αντί να πάρει μέτρα προστασίας. «Η αξιολόγηση και ο νόμος Χατζηδάκη 4808 θέλουν να μετατρέψουν τα σωματεία σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες και σωματεία – φαντάσματα, ανοίγοντας επικίνδυνους δρόμους» υπογράμμισε η ίδια, αναφερόμενη στο ότι 600 πρωτοβάθμια σωματεία έχουν ψηφίσει δια ζώσης και έχουν προχωρήσει σε συνέδρια, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΑΚΕ – ΔΗ.ΣΥ αποφάσισε να γίνουν και ηλεκτρονικές εκλογές, επικαλούμενοι τη μαζικότητα και τη νομιμότητα. «Πάντα συμμετείχε το 85% των εκπαιδευτικών και όσο αναφορά τη νομιμότητα, δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα σε όσα σωματεία ψήφισαν δια ζώσης» τόνισε η κ. Ευαγγελοπούλου.

Κωνσταντίνος Δεμιρτζίδης, εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης

«Μετά από δύο χρόνια πανδημίας και απαγόρευσης συμμετοχής σε οποιαδήποτε εκλογική διαδικασία, σήμερα καλούμαστε να ψηφίσουμε. Δεν αναγνωρίζεται το σωματείο μας αν εφαρμοστεί ο τρόπος μόνο των δια ζώσης εκλογών. Είμαστε ενάντια στην ηλεκτρονική ψηφοφορία και καλούμε τους συναδέλφους να έρθουν να ψηφίσουν δια ζώσης» τόνισε ο Κωνσταντίνος Δεμιρτζίδης, εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ Α’βαθμιας εκπαίδευσης Κοζάνης.

Χρήστος Κυριακόπουλος, εκπρόσωπος του Αυτόνομου Δικτύου Εκπαιδευτικών

Ο Χρήστος Κυριακόπουλος, εκπρόσωπος του Αυτόνομου Δικτύου Εκπαιδευτικών ανέφερε πως σαν παράταξη, πρότειναν μόνο την δια ζώσης εκλογική διαδικασία, αλλά μειοψήφησαν στο Δ.Σ. και πως η ηλεκτρονική ψηφοφορία δεν τους διασφαλίζει τα προσωπικά δεδομένα. «Τα προβλήματα στην εκπαίδευση είναι πάρα πολλά και πιστεύω πως με την αλλαγή στα δημόσια και κεντρικά όργανα, να πάμε καλύτερα» είπε κλείνοντας ο κ. Κυριακόπουλος.

Να σημειωθεί πως για πρώτη φορά δεν δόθηκε άδεια γενικής συνέλευσης από το Υπουργείο Παιδείας και η εκλογική διαδικασία γίνεται, με τις σχολικές μονάδες σε πλήρη λειτουργία.

Θένια Βασιλειάδου www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση