Σε ισχύ η νέα υπηρεσία EGNATIA PASS με αυτόματη διέλευση οχημάτων από τους σταθμούς διοδίων

5 Min Read

Την δυνατότητα να περνούν γρηγορότερα και χωρίς απευθείας συναλλαγή με τους ελεγκτές διοδίων, δίνει από την 1η Σεπτέμβρη η Εγνατία Οδός με το νέο σύστημα Egnatia Pass. Πρόκειται για έναν πομποδέκτη που προμηθεύεται, χωρίς χρέωση, ο οδηγός και τον «φορτίζει» με το ποσό που επιθυμεί το οποίο στη συνέχεια αφαιρείται αυτόματα με την διέλευσή του από την ειδική λωρίδα στους σταθμούς διοδίων. Στην περίπτωση που το όχημα ανήκει σε ελεύθερο επαγγελματία ή εταιρεία, δίνεται η δυνατότητα να υπάρχει έλεγχος σε μηνιαία βάση με αποστολή λογαριασμού.

Η διαδικασία προμήθειας του μικρού πομποδέκτη είναι απλή. Ο ιδιοκτήτης του οχήματος θα πρέπει να καταθέσει δια ζώσης ή ηλεκτρονικά, δελτίο ταυτότητας, διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης, έγγραφο που πιστοποιεί τον ΑΦΜ και την ΔΟΥ που είναι εγγεγραμμένος (εκτυπώνεται από το TAXIS NET) και λίστα με τους αριθμούς κυκλοφορίας και την κατηγορία των οχημάτων που επιθυμεί να προμηθευτεί τους πομποδέκτες. Στην συνέχεια η Εγνατία θα αποστείλει με εταιρία ταχυμεταφορών στον χώρο του την συσκευή και ο χρήστης θα «φορτίσει» τηλεφωνικά με χρηματικό ποσό μέσω της χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας. Να σημειωθεί πως η υπηρεσία δεν είναι διαθέσιμη για δίκυκλα και τρίκυκλα οχήματα.

Όσον αφορά σε ελεύθερους επαγγελματίες,  νομικά πρόσωπα, εταιρείες και άλλους οργανισμούς, τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι διαφορετικά και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν από την ιστοσελίδα της εταιρείας στην διεύθυνση https://www.egnatia.eu/gia-ton-politi/egnatiapass/

Το ελάχιστο ποσό ενεργοποίησης του συνδρομητικού λογαριασμού είναι 10 ευρώ για την κατηγορία οχημάτων 1, 15 ευρώ για την κατηγορία 2, 40 ευρώ για την κατηγορία 3 και 50 ευρώ για την κατηγορία 4 ενώ τα όρια ειδοποίησης χαμηλού λογαριασμού είναι 5, 8, 20 και 28 ευρώ αντίστοιχα.

Διέλευση από ειδική λωρίδα στα διόδια

Όταν ο οδηγός βρίσκεται σε σταθμό διοδίων θα πρέπει να ελαττώσει ταχύτητα και να μην υπερβαίνει τα 20 χιλ/ώρα και να έχει τον πομποδέκτη σε εμφανή θέση. Αυτόματα η μπάρα διοδίων θα ανοίξει και ταυτόχρονα θα υπάρξει φωτεινή ένδειξη στην οθόνη της λωρίδας για το αν υπάρχει ικανοποιητικό υπόλοιπο στον λογαριασμό ή όχι. Στην δεύτερη περίπτωση η «φόρτιση» μπορεί να γίνει είτε τηλεφωνικά (καλώντας την τηλεφωνική εξυπηρέτηση πελατών στον αριθμό 2310 470100) είτε από τον ελεγκτή διοδίων, είτε στα Σημεία Εξυπηρέτησης Συνδρομητών.

Η ειδική λωρίδα για τα οχήματα που διαθέτουν Egnatia Pass, είναι σε όλους τους σταθμούς η δεύτερη λωρίδα από τα δεξιά και υπάρχει και σχετική σήμανση. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, η Εγνατία θα τοποθετήσει και φωτεινές LED πινακίδες για να αποφευχθεί το μπέρδεμα που παρατηρήθηκε από την έναρξη του μέτρου σε πολλούς σταθμούς όπου οι οδηγοί έκαναν όπισθεν μόλις αντιλαμβάνονταν πως δεν υπήρχε εισπράκτορας στο γκισέ και προκαλούνταν σε ορισμένες περιπτώσεις μεγάλες καθυστερήσεις.

Πάνω από 10.000 οι οδηγοί που προμηθεύτηκαν τους πομποδέκτες

Ο «Χ» επικοινώνησε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εγνατίας Οδού Κώστα Κουτσούκο, ο οποίος δήλωσε πως μέχρι τώρα η ανταπόκριση των οδηγών είναι πολύ μεγάλη και πέραν τον προσδοκιών της εταρείας. «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από την ανταπόκριση των οδηγών και δεν περιμέναμε το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον που δείχνουν. Η συγκεκριμένη υπηρεσία έπρεπε να έχει λειτουργήσει εδώ και τρία χρόνια αλλά αυτό δεν ήταν εφικτό. Με την ηλεκτρονική αναβάθμιση και την στήριξη του Υπουργείου Μεταφορών ξεκινήσαμε την εφαρμογή της υπηρεσίας και διαπιστώνουμε πως τα λογισμικά λειτουργούν πάρα πολύ καλά. Πάντα σε κάθε νέο εγχείρημα υπάρχουν δυσκολίες και επειδή παρατηρήσαμε ένα μπέρδεμα τις πρώτες μέρες από τους οδηγούς, προμηθευόμαστε φωτεινές πινακίδες LED οι οποίες θα τοποθετηθούν σε όλους τους σταθμούς σταδιακά για διευκόλυνση τους» δήλωσε ο κ. Κουτσούκος.

Ο ίδιος ανακοίνωσε πως η συγκεκριμένη υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη και σε όλους τους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους από την 1η Νοέμβρη όταν θα ολοκληρωθεί το σύστημα διαλειτουργικότητας GRITS. Συνεπώς ο κάτοχος του Egnatia Pass θα μπορεί να χρησιμοποιεί το σύστημα και σε σταθμούς διοδίων εκτός Εγνατίας Οδού.

Σωκράτης Μουτίδης

 

 

 

 

Μοιραστείτε την είδηση