ΣΕΕEΝ: H εργοδοσία βρήκε ευκαιρία να σταματήσει από την εργασία τους εργαζόμενους μέσα στους χώρους της ΔΕΗ Α.Ε και πιο συγκεκριμένα στο Ορυχείο Νότιο Πεδίο

4 Min Read

Να καταβάλλονται τα μεροκάματα για όσους εργαζόμενους με ευθύνη των εργοδοτών και της κυβέρνησης σταμάτησαν από την εργασία τους χωρίς να έχει ανασταλθεί η λειτουργία της επιχείρησης ή της εργολαβίας. Καμία απόλυση εργαζομένων σε όλες τις περιπτώσεις.

ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ η εργοδοσία βρήκε ευκαιρία να σταματήσει από την εργασία τους εργαζόμενους μέσα στους χώρους της ΔΕΗ Α.Ε και πιο συγκεκριμένα στο Ορυχείο Νότιο Πεδίο εργαζόμενους σε εργολάβους αλλά και στα 8μηνα. Στους χώρους εργασίας της ΔΕΗ ΑΕ ενώ πάρθηκαν κάποια πρώτα μέτρα στην συνέχεια και χαλάρωσαν και από χώρο σε χώρο διαφέρουν χωρίς να υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση των εργαζομένων στους σταθμούς και τα ορυχεία.

- Advertisement -

Η κατάσταση που διαμορφώνεται μέσα στους χώρους της ΔΕΗ Α.Ε εν μέσω πανδημίας είναι εικόνα από το μέλλον της απολιγντιτοποίησης που υλοποιεί η κυβέρνηση. Σε αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση, με την διυπουργική επιτροπή να συνεδριάζει εν μέσω πανδημίας για τον έλεγχο των στόχων και των χρονοδιαγραμμάτων, προωθεί το σχέδιο της απολιγντιτοποίησης που αποτελεί ταφόπλακα για τους εργαζόμενους της περιοχής.

Και ενώ υφίσταται η δύσκολη αυτή κατάσταση με την πανδημία, αρκετοί εργαζόμενοι σε κάποια πόστα σε ορυχεία και σταθμούς της ΔΕΗ Α.Ε δουλεύουν 10 και 12 ώρες, που αποδεικνύει το τεράστιο κενό που έχει δημιουργηθεί από της ανύπαρκτες προσλήψεις των τελευταίων ετών. Το γεγονός αυτό έχει φέρει στα όρια τους τους εργαζόμενους, τους εξαντλεί με αποτέλεσμα να καθιστάτε το ίδιο το ανοσοποιητικό τους σύστημα πιο ευάλωτο.

Τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση της ΝΔ θέτουν ως προτεραιότητα την οικονομική ενίσχυση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Για τους εργαζόμενους τα μέτρα είναι ανεπαρκή με δεδομένο που το παραδέχεται άλλωστε και η κυβέρνηση ότι ήδη έχουν γίνει χιλιάδες απολύσεις όπως και μεταβολές στις εργασιακές σχέσεις χιλιάδων εργαζομένων. Η συζήτηση που άνοιξε γύρω από την αναστολή του δώρου Πάσχα είναι πολύ επικίνδυνη. Κάνουμε καθαρό στην κυβέρνηση και στις εργοδοτικές ενώσεις: Να μη διανοηθούν να πειράξουν το δώρο των εργαζομένων. Δεν θα ματώσουν οι εργαζόμενοι εν μέσω πανδημίας

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Μέριμνα για το έκτακτο προσωπικό για τους 8μηνίτες και τους εργαζόμενους στις εργολαβίες, να πληρωθούν το 100% του μισθού ή του μεροκάματου και να μπουν στο ίδιο καθεστώς λειτουργιάς με προσωπικό ασφαλείας μαζί με το τακτικό προσωπικό. Εφαρμογή της λειτουργίας με προσωπικό ασφαλείας σε όλους τους χώρους της ΔΕΗ Α.Ε, στον ΑΔΜΗΕ και στον ΔΕΔΔΗΕ.
  • Καμία απόλυση εργαζόμενου. Απαγόρευση όλων των απολύσεων σε επιχειρήσεις – εργολαβίες, που είτε αναστάλθηκαν οι εργασίες από την εργοδοσία είτε αναστάλθηκαν από την κυβέρνηση είτε βρίσκονται ακόμα σε λειτουργία.
  • Να καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα με ευθύνη των εργοδοτών όπως και η ασφαλιστική κάλυψη όλων των εργάσιμων ημερών για τους εργαζόμενους στις εργολαβίες και τα 8μηνα που εξωθούνται σε αποχώρηση από την εργασία τους.
  • «Απομάκρυνση» των ευπαθή εργαζομένων από τους χώρους εργασίας και καταβολή του μισθού ή του μεροκάματου καθώς και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη με ευθύνη της εργοδοσίας για τις ημέρες που βρίσκεται σε εξέλιξη η πανδημία.
  • Εξασφάλιση μέσων ατομικής προστασίας, όπως μάσκες, αντισηπτικά κ.ά. και αυστηρή τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας.
  • Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, ΕΚΑΒ, ΜΕΘ, εργαστήρια. Να ανοίξουν τώρα όλες οι ΜΕΘ και οι ανενεργές δομές εργασίας. Μονιμοποίηση του προσωπικού σε όλες τις βαθμίδες υγείας.ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ – Σ.Ε.Ε.Ε.Ν.

    Βασ. Σοφίας 34 Πτολεμαΐδα τηλ: 2463506507

    Email: [email protected]

Μοιραστείτε την είδηση