«Σημάδεψαν τα άστρα» στην Κάτω Κώμη

3 Min Read

Μοναδικές στιγμές σε όσους παρευρέθηκαν χάρισαν το βράδυ της Κυριακής τα μέλη του Αθλητικού Συλλόγου Τοξοβολίας «Τοξόκλυτοι» και του Αστρονομικού Συλλόγου Δυτικής Μακεδονίας στο γήπεδο της Κάτω Κώμης, όπου διοργανώθηκε το δεύτερο τουρνουά τοξοβολίας με τίτλο «Σημαδεύοντας τα άστρα 2».

Τοξοβόλοι και αστρονόμοι έβγαλαν τα βέλη και τα τηλεσκόπια τους και χάρισαν μαγικές στιγμές, συνδυάζοντας την άθληση και την επιστήμη.

Μιχάλης Γερονάτσιος, συντονιστής του τουρνουά

«Δεν έχει ξαναγίνει αυτό το τουρνουά πουθενά στην Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Γερονάτσιος, συντονιστής του τουρνουά, στο οποίο συμμετείχαν 72 ενήλικες, χωρισμένοι σε 24 ομάδες των τριών ατόμων. Οι συμμετέχοντες έριξαν από πέντε σετ βολών, κάνοντας μαύρο το κίτρινο χρώμα του στόχου από τις τρύπες που δημιουργήθηκαν από τις βολές.

Στο τουρνουά υπήρχε και η δυνατότητα ενήλικες που δεν συμμετείχαν, αλλά και παιδιά, να δοκιμάσουν την τοξοβολία, παίρνοντας μια «γεύση» και φεύγοντας ενθουσιασμένοι. Στα σχέδια των τοξοβόλων είναι, επίσης, μια δράση για τα μικρά παιδιά, τον Σεπτέμβριο.

Παράλληλη δράση με το τουρνουά είχε και ο Αστρονομικός Σύλλογος Δυτικής Μακεδονίας, ο οποίος έστησε τα ειδικά τηλεσκόπια του και όλοι όσοι ήταν εκεί «μαγεύτηκαν», κάνοντας ηλιακή αλλά και αστρική παρατήρηση.

Αναστάσιος Μουρουζίδης, αντιπρόεδρος του Αστρονομικού Συλλόγου Δυτικής Μακεδονίας και φυσικός

Ο αντιπρόεδρος του Αστρονομικού Συλλόγου Δυτικής Μακεδονίας και φυσικός, Αναστάσιος Μουρουζίδης, σημείωσε πως η συνεργασία με τους Τοξόκλυτους γίνεται για δεύτερη χρονιά  με μεγάλη επιτυχία. «Είδαμε γαλαξίες, πλανητικά νεφελώματα, σφαιρικά σμήνη, αλλά δυστυχώς δεν είχαμε φεγγάρι. Συνήθως, βλέπουμε τους πλανήτες και το φεγγάρι, αλλά αυτή τη φορά βρίσκονταν κάτω από τον ορίζοντα» ανέφερε ο κ. Μουρουζίδης. Όπως ο ίδιος ανέφερε όταν έχουμε τέτοια φαινόμενα, ο ουρανός είναι πάρα πολύ καθαρός και δίνεται η δυνατότητα να φανεί καλύτερα το βαθύ διάστημα.

Το ενδιαφέρον ήταν πολύ μεγάλο και για την ηλιακή παρατήρηση που είχε προηγηθεί. «Κάποιοι είδαν τον ήλιο πρώτη φορά μέσα από τέτοια φίλτρα και ίσως να μην τον ξαναδούν έτσι, γιατί πρόκειται για πολύ εξειδικευμένα τηλεσκόπια και τέτοιες ευκαιρίες είναι σπάνιες» τόνισε ο κ. Μουρουζίδης.

Ο Αστρονομικός Σύλλογος θα συμμετέχει σε διάφορες δράσεις το αμέσως επόμενο διάστημα στη Λευκόβρυση και την Αιανή, ενώ προγραμματίζει τη μεγάλη ετήσια εκδήλωση του στο Κουρί.

Θένια Βασιλειάδου – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση