Σήμερα η πρεμιέρα για τον «Κατάδικο» από το ΔηΠεΘέατρο Κοζάνης

3 Min Read

Κέρκυρα 1920. Η Μαργαρίτα, η γυναίκα του Αράθυμου, έχει παράνομη σχέση με τον γείτονά της Πέτρο. Όταν ο Τουρκόγιαννος, ο δούλος της που την παραφύλαγε και την προστάτευε, της λέει να σταματήσει να βλέπει τον Πέτρο ή να τον πάρει και να φύγουν, εκείνη μαλώνει μαζί του και του λέει πως θα τον διώξει.
Ο Πέτρος εκμεταλλεύεται τον καβγά και βάζει λόγια στον Αράθυμο πως ο Τουρκόγιαννος πείραξε τη γυναίκα του. Οι δύο άντρες μαλώνουν και ο Τουρκόγιαννος φεύγει.
Μετά από δυο μέρες ο Αράθυμος βρίσκεται νεκρός. Καταδικάζεται για τον φόνο του ο Τουρκόγιαννος, ο οποίος αρνείται πως τον έχει σκοτώσει. Το έγκλημα αυτό δεν εξιχνιάζεται, μέχρι τη στιγμή που βλέπουμε στο ίδιο κελί και τον Πέτρο.
Αυτή είναι η ιστορία του «Κατάδικου» που κάνει πρεμιέρα στην κεντρική σκηνή του ΔηΠεΘεάτρου Κοζάνης.
Πρόκειται για ένα έργο επίκαιρο και διαχρονικό που πραγματεύεται τα όρια της ηθικής, αλλά και της καλοσύνης.
Σε συνέντευξη που έδωσε και δημοσιεύτηκε χθες στο «Χρόνο» η πρωταγωνίστρια Μαρίνα Καλογήρου που ενσαρκώνει τη Μαργαρίτα, γυναίκα του Αράθυμου μας είπε μεταξύ άλλων:
Ερ.: Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίσατε στη διαχείριση του ρόλου
της Μαργαρίτας;
Το ότι πρέπει να τη δικαιώσω μέσα μου, να μπορέσω να την αγαπήσω, παρ΄ όλο που φέρεται άδικα.
Ερ.: Πόσο έχει αλλάξει η αντίληψη περί την ηθική, αλλά και την δικαιοσύνη 100 χρόνια μετά τη γέννηση του “Κατάδικου”; Καθόλου. Το έργο μιλάει για την καλοσύνη. Για τη βαθειά αρετή κι αυτό δεν αλλάζει ποτέ.
Ερ.: Ποιο ρόλο έχει η αλήθεια και πως επιτυγχάνεται η κάθαρση;
Η αλήθεια έχει το ρόλο της “κουταμάρας”, κατά τη διάρκεια του έργου. Όμως η κάθαρση έρχεται όταν αυτή η αλήθεια ( ή “κουταμάρα”) οδηγεί τον άνθρωπο στη μακαριότητα, στην εσωτερική ευδαιμονία, ενώ αντίθετα αυτοί που πέτυχαν να πάρουν αυτό που ήθελαν σε εξωτερικό επίπεδο, μέσα τους είναι μαραζωμένοι και νεκροί.
Ιnfo
Πρεμιέρα σήμερα το βράδυ στις 9 μ.μ.
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Βασίλης Μαυρογεωργίου
Σκηνικά Θάλεια Mέλισσα
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Κίνηση: Πάρης Μαντόπουλος
Μουσική: Κώστας Μαγγίνας
Β. Σκηνοθέτη: Αναστασία Σιωπίδου
Παίζουν: Μαρίνα Καλογήρου, Μάρκος Παπακωνσταντάκης, Γιώργος Παπανδρέου, Χρήστος Πίτσας, Τάκης Σακελλαρίου, Στέλιος Χλιαράς.

Μοιραστείτε την είδηση