Σκέψου πριν αναρτήσεις

1 Min Read

Αυτές τις μέρες, πολύ περισσότερο από τις υπόλοιπες, πρέπει να προσέχουμε τι διαβάζουμε, πως το κατανοούμε, αλλά και τι αναδημοσιεύουμε. Φωτογραφίες που διεγείρουν το συναίσθημα, ειδήσεις που μιλούν για ανδραγαθήματα και βίντεο εντυπωσιακά, ελέγχονται για την αξιοπιστία τους και εν συνεχεία αποδεικνύονται ψευδή.
Στην εποχή μας, το νέο πεδίο της μάχης είναι το μυαλό των ανθρώπων και η επικράτηση του νικητή εμπλέκει πολλά εργαλεία και μεθόδους πειθούς, αλλά και προπαγάνδας.
Αυτόματα συστήματα λογισμικού (bot), τα οποία πραγματοποιούν επαναλαμβανόμενα δραστηριότητες, ψευδείς ειδήσεις, αλλά και deepfakes συσκοτίζουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση.
Στόχος των τεχνικών επιρροής δεν είναι, όπως παλαιότερα, να μας αλλάξουν γνώμη για κάτι, αλλά να επιβεβαιώσουν ήδη υπάρχουσες γνώμες, στερεότυπα και προκαταλήψεις μας.
Όσο λιγότερο εκτιθέμεθα σε διαφορετικές πληροφορίες, τόσο βαθύτερα βυθιζόμαστε στη “φούσκα” μας και χάνουμε την επαφή με την πραγματικότητα. Είναι ώρα να τσεκάρουμε την κριτική μας ικανότητα και να γίνουμε επιφυλακτικοί ως προς τις πληροφορίες που δεχόμαστε πανταχόθεν.

Μοιραστείτε την είδηση