Σπυράκη: Θέλω το έργο μου στο Ευρωκοινοβούλιο να αξιολογηθεί από πολλούς

6 Min Read

Συνέντευξη στον «Χ» της Ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Μαρίας Σπυράκη

Την άμεση απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων που απευθύνονται στην Δυτική Μακεδονία για την απολιγνιτοποίηση και την πλήρη εκμετάλλευση του εργαλείου «Public Loan Facility» για δανειοδότηση με χαμηλό επιτόκιο στις επιχειρήσεις της περιοχής ζητά από την τοπική αυτοδιοίκηση και τους αρμόδιους φορείς η Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μαρία Σπυράκη. Η κ. Σπυράκη σε συνέντευξή της στον «Χ» είπε πως η περιοχή έχει καθυστερήσει σημαντικά στην απορρόφηση των διαθέσιμων κονδυλίων για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και θέσεις που θα προκύψουν από την επανεκπαίδευση όλων όσων έχουν πληγεί από την απολιγνιτοποίηση.

«Σε αυτά πρέπει να στοχεύσουμε και εκεί πρέπει να υπάρξει μια συνέργεια των πολιτικών δυνάμεων και της τοπικής αυτοδιοίκησης με ταυτόχρονη συνεργασία με επιχειρήσεις που επιθυμούν να εγκατασταθούν στην περιοχή λόγω των ειδικών κινήτρων που δίνονται. Η Δυτική Μακεδονία μπορεί να διατηρήσει τον χαρακτήρα του ενεργειακού κόμβου της χώρας, πρέπει όμως ταυτόχρονα να κρατήσει το ανθρώπινο δυναμικό της και τους νέους εδώ και πρέπει να δώσει το καλό παράδειγμα της μετάβασης, πράγμα το οποίο έχει συμβεί σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, όπως της Γερμανίας που είχα ρωτήσει το εκεί Περιφερειάρχη για το ποσοστό της ανεργίας και μου απάντησε «μα τι ρωτάτε, βεβαίως και μηδέν και μάλιστα αναζητούμε εργαζόμενους και από άλλες περιοχές της Γερμανίας» ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην συνέντευξή της η κ. Σπυράκη.

Η ίδια πρόσθεσε πως εισπράττει τον σκεπτικισμό που υπάρχει στην περιοχή για το μέλλον και τις θέσεις εργασίας και ξεχώρισε ως μια από τις σημαντικότερες ανησυχίες τις χρήσεις γης για εγκατάσταση μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων. Ωστόσο ανέφερε πως θα πρέπει να ξεκαθαριστεί το τοπίο και να ληφθούν αποφάσεις για το ποιος μπορεί να κάνει τέτοιες επενδύσεις και πόσες καθώς και να επανελεγχθεί το πρόβλημα της έλλειψης χώρου στο δίκτυο για τις ενεργειακές κοινότητες.

«Δεν είναι μια εύκολη άσκηση αυτό όμως υπάρχουν σημαντικά παραδείγματα καλών πρακτικών, μπορεί να γίνει συνέργεια με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο μπορεί να αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς και να δώσει πολύ γρήγορα τις προσφορότερες λύσεις. Κατά την γνώμη μου προγράμματα ενεργειακών αναβαθμίσεων μεγάλης κλίμακας δημόσιων κτηρίων αλλά και ολόκληρων χωριών ή περιοχών ή γειτονιών, μπορούν αυτή τη στιγμή να έχουν πολύ μεγάλη απόδοση στην περιοχή και γιατί δίνουν θέσεις εργασίας και γιατί ευνοούν τις τοπικές επιχειρήσεις και γιατί στο τέλος της μέρας αναβαθμίζονται ενεργειακά οι κατοικίες και υπάρχει όφελος στο περιβάλλον και αναβάθμιση και της ποιότητας ζωής των ανθρώπων της Δυτικής Μακεδονίας» επεσήμανε η κ. Σπυράκη.

Η Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η οποία ολοκληρώνει σε λίγες εβδομάδες την δεύτερη θητεία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τάχθηκε υπέρ της επιλογής των Ευρωβουλευτών με σταυρό προτίμησης και δήλωσε την επιθυμία της να είναι εκ νέου υποψήφια. Ωστόσο «αυτός που θα έχει τον τελικό λόγο για την υποψηφιότητα θα είναι ο Πρωθυπουργός» ανέφερε η ίδια και κάλεσε τους πολίτες να δουν το κοινοβουλευτικό της έργο στην σελίδα του Ευρωκοινοβουλίου μιας και «θέλω το έργο μου να το κρίνουν οι πολλοί» όπως χαρακτηριστικά είπε.

«Ανά πάσα στιγμή οι πολίτες μπορούν να μπουν στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να δουν την δραστηριότητα κάθε Ευρωβουλευτή και να μας αξιολογήσουν στις κάλπες. Να δουν ότι έχω δυο νομοθετήματα στην πλάτη μου και με την υπογραφή μου, τροπολογίες και παρεμβάσεις και περίπου 170 ερωτήσεις που επικεντρώνονται στην Βόρεια Ελλάδα που είναι και ο τόπος καταγωγής και δραστηριότητας μου. Ως εκ τού του αυτά για τα οποία οι πολίτες μας κρίνουν είναι μετρήσιμα. Πρέπει όμως να πω πως υπάρχει και ένα έλλειμμα πληροφόρησης στα μέσα ενημέρωσης. Εσείς ως περιφερειακό τοπικό μέσο κάνετε πολύ καλά την δουλειά σας με συνεχείς επισκέψεις στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο ωστόσο τα πανελλαδικής εμβέλειας απουσιάζουν από αυτή την διαδικασία» ανέφερε η κ. Σπυράκη, της οποία η υπόθεση που είχε κατηγορηθεί πριν ένα χρόνο ότι συμπεριφέρθηκε ελαστικά σε έναν πρώην συνεργάτης της, μπήκε στον αρχείο από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Όσον αφορά στην πολυπλοκότητα και στην δυσκολία της «δουλειάς» του Ευρωβουλευτή, η κ. Σπυράκη δήλωσε ότι δεν την φοβίζουν οι δυσκολίες και ανέφερε την δραστηριότητά της κυρίως στα θέματα ενέργειας, ως χημικός που είναι, σε τομέα που οι γυναίκες «σπανίζουν». «Μια γυναίκα από μια μικρή χώρα άλλαξε τη νομοθεσία για τις εκπομπές μεθανίου, όπως μου είπαν χαρακτηριστικά σε μια παγκόσμια διάσκεψη για το θέμα. Συνεπώς θέλω το έργο μου να αξιολογηθεί από τους πολλούς και αυτοί είναι οι πολίτες» κατέληξε η Ευρωβουλευτής του ΕΛΚ.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση