Στα μονοπάτια του Αηλιά με τον ΕΟΣ Κοζάνης. Του Αλέξανδρου Ι. Τσολάκη

3 Min Read


Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» από το 2002 έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος θεσμός σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ’ επέκταση για την διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους. Σκοπός των δράσεων είναι η ενθάρρυνση των τοπικών αρχών στην εισαγωγή και προώθηση βιώσιμων τρόπων μεταφοράς και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης στην πόλη τους.
Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύνδεσμος Κοζάνης, όπως κάθε χρόνο, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Δήμου και οργάνωσε μια απογευματινή βόλτα στα Μονοπάτια του Αηλιά!
Νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης δώσαμε ραντεβού στον γνωστό μας Νιάημερο. Σχηματίζοντας μια όμορφη παρέα ξεκινήσαμε προς το πάρκο ηπειρωτών και το πυκνό δασάκι μαύρης Πεύκης που βρίσκεται πλάι του. Συνεχίζουμε μπαίνοντας στο δίκτυο μονοπατιών που ο συμπολίτης μας Κώστας Μπέλλας, με προσωπικό κόπο και καθημερινή φροντίδα, κατασκεύασε στον ορεινό όγκο του Αηλιά. Ο φίλος Κώστας πάντα πρόθυμος, ήταν μαζί μας και οδήγησε την παρέα κατά μήκος της διαδρομής. Μια πρώτη στάση – ανάσα γίνεται στο χαρακτηριστικό «Ελληνοτόπι». Μέχρι εδώ ο βαθμός δυσκολίας είναι αρκετά χαμηλός – ενδείκνυται και για μικρούς πεζοπόρους, παιδάκια που μαζί με τους γονείς τους μπορούν να πάρουν μια μικρή γεύση πεζοπορίας! Έτσι έγινε λοιπόν. Χωρίστηκε μια ομάδα που επέστρεψε στο σημείο εκκίνησης. Οι υπόλοιποι συνέχισαν την διαδρομή κυκλώνοντας τον λόφο του Αηλιά στη βάση του. Φτάνοντας στους φημισμένους Περιστερώνες και το παλιό αναρριχητικό πεδίο της περιοχής. Η παρέα προσέγγισε το εκκλησάκι – προσκύνημα του Αγίου Κωνσταντίνου και συνέχισε μέχρι την κορυφή και την εκκλησία του Αηλιά. Λίγο πιο κάτω βρίσκονται τα γραφεία του ΕΟΣ Κοζάνης, ανοιχτά για ένα μικρό κέρασμα, να ξαποστάσουμε. Κατηφορίζουμε και πάλι για να καταλήξουμε και πάλι στον Νιάημερο.
Συνολικά κάναμε μια πορεία περίπου δυόμισι ωρών διανύοντας σχεδόν 5 χιλιόμετρα.
Αυτό όμως που μένει από όλη αυτή τη διαδρομή, είναι η δυνατότητα που έχουμε να ζήσουμε συνθήκες βουνού σε ασφαλές πεδίο, να κάνουμε μια πανέμορφη διαδρομή διασχίζοντας ένα δάσος που βρίσκεται δίπλα μας, μόλις πέντε λεπτά από το κέντρο της πόλης! Είκοσι τρία χιλιόμετρα περιαστικών μονοπατιών βρίσκονται δίπλα μας να μας προσφέρουν ευεξία και χαλάρωση, εκτόνωση και τόνωση συνάμα! Προκαλούμε όλους να τα περπατήσουν και να νιώσουν την μοναδική ικανοποίηση και την αίσθηση ευεξίας που απλόχερα μας χαρίζει η φύση!

Μοιραστείτε την είδηση