Στέργιος Κιάνας: «Η Δυτική Μακεδονία έχει πλέον «πρόσωπο» στην Ευρώπη»

6 Min Read

Ο υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με τον συνδυασμό του Γιώργου Κασαπίδη μιλά στον «Χ»

Για ένα «νέο πρόσωπο της Δυτικής Μακεδονίας» κάνει λόγο ο υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Στέργιος Κιάνας, ο οποίος μιλά για «μεταμόρφωση» της περιοχής εφόσον το σχέδιο της απερχόμενης περιφερειακής αρχής εφαρμοστεί και εφόσον επανεκλεγεί. Σε συνέντευξή του στον «Χ» ο κ. Κιάνας μιλά για ένα πλούσιο έργο που αφήνει ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης και απευθυνόμενους στους Δυτικομακεδόνες εκφράζει την αισιοδοξία του πως τα «μεγάλα πράγματα» που έχουν ανακοινωθεί για την περιοχή θα γίνουν πολύ σύντομα.

- Advertisement -

«Ο χρόνος είναι το αγκάθι και το αντιλαμβάνομαι όμως σιγά σιγά μπαίνουν τα πράγματα σε μια σειρά και οι επενδυτές αρχίζουν να ξεκαθαρίζουν τις προθέσεις τους προς όφελος της Δυτικής Μακεδονίας» είπε ο κ. Κιάνας για τα όσα αναφέρει ο κ. Κασαπίδης περί ενδιαφέροντος πολλών επενδυτών να έρθουν στην περιοχή. Ομολόγησε πως εισπράττει την δυσπιστία του κόσμου στα όσα εξαγγέλλονται «τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο εύκολα και απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί» ανέφερε. «Θα σας πω πως ως περιφερειακή αρχή είμασταν αποδέκτες του μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος για την περιοχή. Στις συζητήσεις που κάναμε, εκφραζόταν και ενθουσιασμός πολλές φορές λόγω των ειδικών κινήτρων. Όμως όταν φτάναμε στην «ταμπακιέρα», δηλαδή στο να μιλήσουμε για τους χώρους υποδοχής επενδυτών, βλέπαμε πως δεν υπήρχαν. Γι’ αυτό μπήκαμε στην διαδικασία να τρέξουμε τις διαδικασίες για την ΒΙ.ΠΕ. και τον ορισμό χώρων στους τέσσερις νομούς της Δυτικής Μακεδονίας και τώρα είμαστε στην διαδικασία αδειοδότησης των εκτάσεων αυτών» εξήγησε ο ίδιος.

Ως εμβληματικά έργα της περιφερειακής αρχής Κασαπίδη αναφέρει το αρδευτικό της βόρειας ζώνης Πολυφύτου και την σήραγγα της Κλεισούρας. Για τα δυο αυτά έργα ανέφερε ότι «βρίσκονταν επί πολλά χρόνια στο συρτάρι και δεν έκανε κανένας τίποτα». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για την τακτική παρουσία του Γιώργου Κασαπίδη στις Βρυξέλες λέγοντας πως «πλέον η Δυτική Μακεδονία συζητείται στην Ευρώπη θετικά και εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια για άντληση ευρωπαϊκών και εθνικών κονδυλίων. Αυτό είναι που μας διαφοροποιεί και από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή, η οποία κινούνται σε πιο στενό πλαίσιο και δεν ήταν συνομιλητής σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Πιστέψτε με αν δεν έχεις γνωριμίες και ανοιχτές πόρτες στις Βρυξέλλες κάποια πράγματα δεν θα γίνονταν ή θα γίνονταν πολύ πιο δύσκολα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κιάνας. Επίσης, δεν παραλείπει να αναφέρει το project του υδρογόνου, το οποίο, όπως λέει, «μπήκε στην ζωή» της Δυτικής Μακεδονίας και μετά στην Ευρώπη.

Όσον αφορά στην συμμετοχή του για δεύτερη φορά σε αυτοδιοικητικές εκλογές και στο πλευρό του Γιώργου Κασαπίδη, ο κ. Κιάνας αναφέρει πως «το έργο που έχει σχεδιαστεί και επιτελείται είναι τέτοιο που μπορεί να πείσει τους ψηφοφόρους. Εμείς πιστεύουμε ότι όλη την τετραετία εργαστήκαμε σκληρά με οδηγό τον περιφερειάρχη και την δική μας σημαντική συνδρομή στο να δρομολογηθούν κάποια πράγματα  και νομίζω ότι το αποτέλεσμα είναι θετικό. Για εμάς μικρή σημασία έχει ότι δεν έχουμε τώρα απλή αναλογική. Βεβαίως και το ποσοστό που είχαμε δεν θα επαναληφθεί  αλλά θα είμαστε και πάλι στο τιμόνι της Περιφέρειας. Άλλωστε όλοι κάνουν τις επιλογές τους και όλοι κρινόμαστε και ο καθένας δείχνει με τις κινήσεις του και τις αποφάσεις του τι ακριβώς πρεσβεύει» είπε με νόημα, μιλώντας για την υποψηφιότητα του Γιώργου Αμανατίδη. 

Όσον αφορά στο αν ο νυν Περιφερειάρχης και εκ νέου υποψήφιος Γιώργος Κασαπίδης έχει κάνει λάθη, είπε πως λάθη κάνουν όλοι και πως εντοπίζονται στην επικοινωνιακή τακτική που ακολούθησε και δεν «ενημερώθηκε ο πολίτης όπως θα έπρεπε». Στα μεγάλα «συν» των διεκδικήσεων, έβαλε την ίδρυση της Εδαφικής Επιτροπής του ΣΔΑΜ, η οποία δημιουργήθηκε κατόπιν πιέσεων λόγω της μη επαρκούς εκπροσώπησης της Δυτικής Μακεδονίας στο όλο εγχείρημα. «Η φωνή των φορέων ακούστηκε σε κεντρικό επίπεδο άσχετα αν δεν εφαρμοστήκαν όλα όσα ακουστήκαν. Στα αρνητικά της όλης διαδικασίας είναι το γεγονός ότι καμία δομή από αυτές που σχεδιάζονται να παίξουν πρωταγωνιστικό ρολό την επόμενη δεκαετία δεν βρίσκεται στην Δυτική Μακεδονία και προσπαθήσαμε να αλλάξει αυτό και η Εδαφική Επιτροπή είναι επίτευγμα που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο» ανέφερε.

Τέλος, όσον αφορά στις προσωπικές του πολιτικές επιλογές, είπε πως ο ρόλος του στην Περιφέρεια του «ταιριάζει περισσότερο από αυτόν στον δήμο. Μπορεί η συγκυρία στον Δήμο Κοζάνης να ήταν καλή για να είμαι υποψήφιος Δήμαρχος αλλά ήταν ένα σενάριο που απέκλεισα νωρίς γιατί θεωρώ πως είναι άλλα τα χαρακτηριστικά εκεί. Πιστεύω πως ο κύκλος μου στην Περιφέρεια δεν έχει κλείσει ακόμη και όταν κλείσει θα αποφασίσω την μετέπειτα πολιτική μου πορεία» κατέληξε ο κ. Κιάνας.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση