Στην Κοζάνη το νέο κυβερνητικό Falcon7X το πρωί της Πέμπτης

3 Min Read

Εκτέλεσε διαδικασίες προσέγγισης στο αεροδρόμιο ενόψει της επίσκεψης του Πρωθυπουργού την ερχόμενη Τετάρτη

Εκπαίδευση «εξοικείωσης» (familiarization) με το αεροδρόμιο «Φίλιππος» της Κοζάνης, εκτέλεσε το πρωί της Πέμπτης πλήρωμα του καινούργιου Πρωθυπουργικού αεροσκάφους, το οποίο προμηθεύτηκε η χώρα μας περίπου πριν λίγους μήνες, στο πλαίσιο της συνολικής παραγγελίας – συμφωνίας των αεροσκαφών Rafale και της εναπομείνασας υποχρέωσή της προς την χώρα μας από το 2000. Πρόκειται για το αεροσκάφος Falcon 7X της Γαλλικής Dassault, ένα τρικινητήριο επιχειρηματικό τζετ μεγάλης καμπίνας που έφτασε στην χώρα μας και εντάχθηκε στην Μοίρα Υψηλών Προσώπων τον Οκτώβρη του 2021.

- Advertisement -
Το σχέδιο πτήσης που ακολούθησε το κυβερνητικό Falcon όπως φαίνεται μέσα από το Flightradar24

Το αεροσκάφος απογειώθηκε από την βάση του την Ελευσίνα στις 8:30 το πρωί και περίπου μισή ώρα αργότερα πετούσε πάνω από την Κοζάνη. Εκτέλεσε τις προβλεπόμενες διαδικασίες προσέγγισης, πραγματοποίησε χαμηλές διελεύσεις επάνω από τον διάδρομο του «Φίλιππος» και στην συνέχεια κατευθύνθηκε προς την Λήμνο για την συνέχεια της εκπαίδευσης. Στις 11 το πρωί το αεροσκάφος προσγειώθηκε και πάλι στην βάση του στην Ελευσίνα.

Το κυβερνητικό Falcon 7Χ πιθανότατα επισκέφθηκε την Κοζάνη εν όψει της επίσκεψης του Πρωθυπουργού την Τετάρτη 6 Απριλίου για τα εγκαίνια του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου των ΕΛ.ΠΕ. στα Λιβερά. Το πιθανότερο σενάριο είναι να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο «Φίλιππος» και από εκεί με αυτοκίνητο να φτάσει στον χώρο της εκδήλωσης, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 12 το μεσημέρι.

Το νέο κυβερνητικό αεροσκάφος “φορά” στρατιωτικό χρωματισμό, κάτι ασυνήθιστο για αεροσκάφη μεταφοράς υψηλών προσώπων για τα ευρωπαϊκά δεδομένα

Η »ταυτότητα» του νέου κυβερνητικού αεροσκάφους

Το Falcon 7X της Γαλλικής Dassault είναι ένα επιχειρηματικό τζετ μεγάλης καμπίνας, με δυνατότητα πτήσης 5.950 ναυτικών μιλίων. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην αεροπορική έκθεση του Παρισιού το 2001 και στις 5 Μαΐου 2005 εκτέλεσε την πρώτη του πτήση και επίσημα άρχισε να πετά στις 15 Ιουνίου 2007. Πρόκειται για το πιο γρήγορο τζετ της Dassault με μέγιστη ταχύτητα 0,90 Mach ( περίπου 1100 χιλιόμετρα) κάτι που επιτρέπει τις γρήγορες ανόδους και καθόδους στα επιθυμητά ύψη πτήσεων.

Το Falcon 7X έχει την ικανότητα μεταφοράς 12 ατόμων με πλήρωμα τεσσάρων ατόμων (κυβερνήτης – συγκυβερνήτης – μηχανικός – ιπτάμενος συνοδός). Έχει τρεις κινητήρες (Turbofan Pratt & Whitney Canada, τύπος PW-307A, ώση 3×6.402 lb). Το άνοιγμα των φτερών του έχει μήκος 26,21 μ, το μήκος του σκάφους είναι 23,38 μ και μπορεί να πετάξει έως τα 51.000 πόδια (15544.80 μέτρα).

Το αεροσκάφος «φορά» στρατιωτικό χρωματισμό, κάτι ασυνήθιστο για κυβερνητικό αεροσκάφος.

Σωκράτης Μουτίδης xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση