Στην Κύπρο ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης για συνάντηση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού ομίλου εδαφικής συνεργασίας “ΕΛΙΚΑΣ”

4 Min Read

Στην Κύπρο βρέθηκαν το διήμερο 9-10 Οκτωβρίου ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, επικεφαλής αντιπροσωπείας φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπου και είχαν συναντήσεις με τους Δημάρχους Λευκωσίας, Παραλιμνίου, Αγίας Νάπας, Σωτήρας, Δερύνειας και εκπροσώπους του Κεντρικού Επιμελητηρίου.
Σκοπός των συναντήσεων ήταν η εξέταση της δυνατότητας για συνεργασία στο πλαίσιο της συμμετοχής φορέων της Κύπρου στον Ευρωπαϊκό όμιλο εδαφικής συνεργασίας Έλικας καθώς και γενικότερα θέματα συνεργασίας.
Ο Ευρωπαϊκός Όμιλος Εδαφικής Συνεργασίας ΕΛΙΚΑΣ
Ο Ευρωπαϊκός Όμιλος Εδαφικής Συνεργασίας ΕΛΙΚΑΣ συγκροτήθηκε στο πλαίσιο του τετραπλού έλικα, ως του πεδίου συνεργασίας μεταξύ των φορέων της δημόσιας διοίκησης και τοπικής αυτοδιοίκησης (κράτος), των φορέων συλλογικής εκπροσώπησης του επιχειρείν, δηλαδή των επιμελητηρίων (αγορά), των πανεπιστημίων και των τεχνολογικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (γνώση) και των φορέων της κοινωνίας των πολιτών (κοινωνία).
Καταστατικοί σκοποί του Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας ΕΛΙΚΑΣ αποτελούν οι 11 θεματικοί στόχοι της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020: Στρατηγική για έξυπνη, διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη». Η σύσταση του ΕΛΙΚΑ αποτελεί μια πρωτοβουλία συνεργαζόμενων φορέων της Βόρειας Ελλάδας.
Το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Ευρωπαϊκός Όμιλος Εδαφικής Συνεργασίας ΕΛΙΚΑΣ συγκροτήθηκε στο πλαίσιο του τετραπλού έλικα, ως του πεδίου συνεργασίας μεταξύ των φορέων της δημόσιας και τοπικής αυτοδιοίκησης, των επιμελητηρίων, των πανεπιστημίων και των κοινωνικών συνόλων, ενώ του Διοικητικού Συμβουλίου του ομίλου Έλικας σύμφωνα με την καταστατική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο προεδρεύει ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.
Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας ΕΛΙΚΑΣ εκλέχθηκε κατά τη διάρκεια της πρώτης καταστατικής Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στις 29/6/2017, στην Αίθουσα της Συγκλήτου του ΑΠΘ, με την ενεργή υποστήριξη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μετά από σχετική πρόσκληση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.
Στη Γενική Συνέλευση, που έλαβε υπόψη την ανάγκη για πλήρη εκπροσώπηση όλων των συστατικών μερών του τετραπλού έλικα, με ευρεία συναίνεση εκλέχθηκαν οι:
Γιάννης Μπουτάρης, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης
Κυρίζογλου Λάζαρος, Δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης Πρόεδρος ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας
Statty Stattev, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Παγκόσμιας και Εθνικής Οικονομίας της Σόφιας
Τονικίδης Παύλος, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Κιλκίς Αντιπρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας
Δανιηλίδης Σίμος, Δήμαρχος Νεάπολης Συκεών
Ιωαννίδης Λευτέρης, Δήμαρχος Κοζάνης
Δομοχυχτσίδης Φώτης, Δήμαρχος Σιντικής
Ζαρωτιάδης Γρηγόρης, Αν. Καθηγητής ΑΠΘ
Μπελίδης Θανάσης, Καθηγητής Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
Δαυίδ Κωνσταντίνος, Καθηγητής ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας
Ανδρεάδης Βασίλειος, Αντιδήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου
Παντελίδου Ιωάννα, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Προγραμματισμού Δήμου Θέρμης
Τοπάλογλου Λευτέρης, Διευθυντής ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας
Η Γενική Συνέλευση, ύστερα από σχετικές προτάσεις, εξέλεξε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ως εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών τους:
Βαρδακαστάνη Γιάννη, Πρόεδρο Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία
Stanka Vasileva Tonkova, Πρόεδρο του Bulgarian Regional Science Association
Η Γενική Συνέλευση εξέλεξε την Ελεγκτική Επιτροπή η οποία απαρτίζεται από τους:
Τσουκνιδά Ιωάννη, Δήμαρχο Χαλκηδόνος
Βαρσακέλη Νικόλαο, Αντιπρύτανη ΑΠΘ
Γεωργιάδη Άνθιμο, Αντιδήμαρχο Σιντικής
Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης συνήλθε το Διοικητικό Συμβούλιο σε συνεδρίαση στη διάρκεια της οποίας εξέλεξε ομόφωνα τους:
Γιάννη Μπουτάρη, Δήμαρχο Θεσσαλονίκης ως Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου
Statty Stattev, Πρύτανη του Πανεπιστημίου Παγκόσμιας και Εθνικής Οικονομίας της Σόφιας ως Αντιπρόεδρο
Παύλο Τονικίδη, Πρόεδρο Επιμελητηρίου Κιλκίς ως Αντιπρόεδρο
Ζαρωτιάδη Γρηγόρη, Αν. Καθηγητή ΑΠΘ ως Γραμματέα
Τοπάλογλου Λευτέρη, Διευθυντή ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας ως Ταμία
Η δράση του ομίλου οριστικοποιήθηκε σε συνεδρίαση η οποία πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο στη Σόφια.

Μοιραστείτε την είδηση