Στην τεχνογνωσία και τους ανθρώπους του επενδύει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

8 Min Read

Πρωτιά για το έργο «Terminet» ανάμεσα σε άλλα 55 έργα

Το βραβείο «Στρατηγικών Συνεργασιών– Strategic Liaisons Award» απονεμήθηκε για το έργο «Terminet», του «Ithaca Lab» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του συνεδρίου EUCloudEdgeIoT του Open Continuum που διεξήχθη στις Βρυξέλλες. Η βράβευση του έργου, που συντονίστηκε από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Horizon2020, αφορούσε την ωριμότητα, την παρουσίαση και την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του, ενώ το έργο κατάφερε να διακριθεί ανάμεσα σε άλλα 55 αντίστοιχα έργα. 

- Advertisement -

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών αλλά και συνιδρυτής της «MetaMind Innovations IKE», Παναγιώτης Σαρηγιαννίδης μιλώντας στο «Χ» ανέφερε εν μέσω άλλων, πως παρόλο που το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας είναι ένα περιφερειακό πανεπιστήμιο, κατάφερε να συντονίσει ένα πολύ μεγάλο ευρωπαϊκό έργο με πολλούς εταίρους και ένα πολύπλοκο και φιλόδοξο τεχνικό πλάνο.

Με την επιτυχία του «Terminet», το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας θέτει γερά θεμέλια στον χώρο του IoT και του Cloud Continuum, επενδύοντας στην τεχνογνωσία που αποκτήθηκε αλλά κυρίως στους ανθρώπους του, στους νέους της έρευνας και της καινοτομίας. Στο σύνολο των αποτελεσμάτων και των επιτευγμάτων του έργου περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων 22 χρηματοδοτούμενα διδακτορικά, 28 αξιοποιήσιμα ερευνητικά αποτελέσματα, έξι διεθνείς συνεργασίες, δώδεκα διεθνή σεμινάρια και ερευνητικά εργαστήρια και δέκα διεθνείς κεντρικές ομιλίες. 

Το Terminet

Το Terminet ήταν ένα απαιτητικό και πολύπλοκο έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το οποίο ξεκίνησε περίπου πριν από τρία χρόνια και ολοκληρώθηκε πριν από τρεις μήνες, με 27 εταίρους, έξι πιλοτικά, ανοικτές προσκλήσεις και ένα φιλόδοξο πλάνο για να προτείνει και να επικυρώσει την αρχιτεκτονική της νέας γενιάς του διαδικτύου των πραγμάτων. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ήταν κοντά στα 6 εκατομμύρια ευρώ. 

Έχει να κάνει με τη σχεδίαση, την υλοποίηση και την επικύρωση νέων μοντέλων αρχιτεκτονικής για το Διαδίκτυο των Πραγμάτων Νέας Γενιάς, καθιστώντας εφικτές πολύπλοκες και απαιτητικές εφαρμογές σε πολλαπλούς τομείς της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, με πολλές κάθετες εφαρμογές,  όπως η γεωργία ακριβείας με τη χρήση επαυξημένης πραγματικότητας, η εκπαίδευση προσωπικού κρίσιμων υποδομών με την χρήση απτικών συσκευών και εικονικής πραγματικότητας, η αποτελεσματική προληπτική συντήρηση, η βελτίωση των εφοδιαστικών  αλυσίδων καθώς και πολλές άλλες τεχνολογίες οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα για καινοτόμες εφαρμογές και νέες αγορές του ΙοΤ και γενικότερα των αυτοματισμών και της ρομποτικής. 

Η καινοτομία του έργου άπτεται στο γεγονός ότι πρότειναν μια νέα αρχιτεκτονική, με όλα τα εργαλεία που περιλαμβάνει, η οποία έδωσε τη δυνατότητα να αναπτυχθούν πολύ σημαντικές και καινοτόμες εφαρμογές καθώς και νέες αγορές πίσω από αυτές τις εφαρμογές, όπως για παράδειγμα ένα σενάριο εργασίας που είχαν κάνει στην περιοχή της Κοζάνης, με τη χρήση επαυξημένης πραγματικότητας με έξυπνα γυαλιά για τη γεωργία ακριβείας καθώς και την κτηνοτροφία ακριβείας. Εκεί, δόθηκε η ευκαιρία στους παραγωγούς, στους κτηνοτρόφους και τους αγρότες να έχουν καλύτερη εποπτεία στο κεφάλαιο τους, να μπορούν να αντιλαμβάνονται σε πολύ γρήγορους χρόνους, με την απλή παρουσία του εκεί και φορώντας τα γυαλιά, εάν υπάρχει κάποια ανωμαλία στο χωράφι τους, στα δέντρα τους και στις καλλιέργειες τους. Αυτό συνδυάζεται με δεδομένα που έρχονται από drones και αισθητήρες επιπλέον της εικονικοποίησης που παρέχεται μέσα από τα «έξυπνα» γυαλιά. 

Όπως ανέφερε ο κ. Σαρηγιαννίδης έλαβαν πολύ ενθαρρυντικά σχόλια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους αξιολογητές για αυτό το σενάριο εργασίας στην Κοζάνη, το οποίο μάλιστα επιδείχθηκε σε πραγματικό χρόνο, από παραγωγούς και ερευνητές που βρίσκονταν στην περιοχή της Κοζάνης εκείνη την ώρα, και έχει νέες και καινοτόμες χρήσεις. «Τόσο η χρήση των γυαλιών όσο και οι αλγόριθμοι εντοπισμού του στρες, της ανωμαλίας δηλαδή, στα φυλλώματα, μπορούν να δώσουν τη δυνατότητα στον παραγωγό να λάβει γρήγορα μέτρα ώστε να σώσει την παραγωγή του ή να βελτιστοποιήσει όλα τα οικονομικά και τα λογιστικά πίσω από τη διαχείριση της φάρμας του και ανοίγει μια νέα αγορά». 

Συνέχισε λέγοντας πως βρίσκονται ήδη σε συνεργασία με πολλούς παραγωγούς που ενδιαφέρονται να το αγοράσουν και να το αξιοποιήσουν και η επιτυχία πίσω από αυτό το σενάριο, οδήγησε στην ίδρυση του πρώτου τεχνοβλαστού του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, που είναι η «MetaMind Innovations IKE (MINDS)» με σκοπό την περαιτέρω αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων του έργου. «Μεταξύ άλλων, η επιτυχία του έργου οδήγησε και στη δημιουργία του πρώτου τεχνοβλαστού του πανεπιστημίου μας, στην περιοχή» σημείωσε. 

Η MetaMind Innovations IKE (MINDS) 

Μετράει περίπου δυόμισι χρόνια ζωής και δημιουργήθηκε τον πρώτο χρόνο του Τerminet, γιατί διαπιστώθηκε πως μέσα από τα ευρωπαϊκά έργα που έχουν στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και το εργαστήριο Ithaca Lab, έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν περαιτέρω, και εμπορικά αλλά και αριθμητικά, τα αποτελέσματα των έργων τους. «Αποφασίσαμε με την ομάδα των ερευνητών, πολλούς υποψήφιους διδάκτορες και νέους ανθρώπους από την περιοχή, να ιδρύσουμε την πρώτη εταιρεία τεχνοβλαστού, πριν ακόμη ψηφιστεί ο νέος νόμος για τους τεχνοβλαστούς. Ήταν κάτι πρωτοποριακό εκείνη την εποχή και με την εμπειρία, πλέον, και με τις κατάλληλες συμφωνίες με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, πηγαίνει πάρα πολύ καλά. Ο περσινός μας τζίρος άγγιξε τις 800.000 ευρώ» τόνισε. 

Στόχος τους είναι να βρίσκονται συνεχώς «στην αιχμή της τεχνολογίας», υποβάλλοντας προτάσεις και «τρέχοντας» έργα, να επενδύουν στην τεχνογνωσία και την καινοτομία, αλλά και να δίνουν τη δυνατότητα σε ανθρώπους και νέους ερευνητές, που κάνουν ταυτόχρονα το διδακτορικό τους στο πανεπιστήμιο, και συνδυάζουν την ερευνητική ανάπτυξη και την τεχνογνωσία, να ανελιχθούν επαγγελματικά. «Θέλουμε να μπορέσουμε όλα αυτά να τα μετασχηματίσουμε σε προϊόντα και να προσφέρουμε αξιόπιστες και ανταγωνιστικές υπηρεσίες και προϊόντα στην αγορά και όχι μόνο στην ελληνική» υπογράμμισε. 

Πρόκειται για μια υγιή επιχείρηση που προήλθε μέσα από τους «κόλπους» του πανεπιστημίου και απασχολεί περισσότερους από 25 νέους ανθρώπους και ερευνητές στο χώρο, ενώ πολλοί από αυτούς είναι από την περιοχή μας. Αυτή τη στιγμή έχει περισσότερα από δώδεκα ερευνητικά έργα τα οποία «τρέχει», πολλά ιδιωτικά συμβόλαια, παρέχει υπηρεσίες και υλοποιεί και αναπτύσσει λογισμικά. Το πιο ενθαρρυντικό από όλα, σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιαννίδη είναι το ότι έχουν πάρα πολλές αιτήσεις από νέους της περιοχής μας, για εργασία στον τεχνοβλαστό του πανεπιστημίου καθώς το περιβάλλον είναι πολύ καλό, οι αμοιβές είναι αρκετά υψηλές και υπάρχει η δυνατότητα επαγγελματικής ανέλιξης.  

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας δείχνει ακόμη μια φορά την αναπτυξιακή πορεία που πρέπει να έχει η περιοχή μας, καθώς αν και περιφερειακό πανεπιστήμιο έχει δυναμικό «χαρακτήρα», με ανταγωνιστικές προτάσεις, νέους και αξιόλογους επιστήμονες, καινοτόμα project και δράσεις και σταθερά ανοδική πορεία ενώ το σημαντικότερο όλων είναι το ότι προσπαθεί να κρατήσει τους νέους ανθρώπους στη Δυτική Μακεδονία και να μειώσει το «brain drain», δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. 

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση