«Στο δρόμο» μένουν όλοι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ μέχρι το τέλος Φλεβάρη, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση των Χρήστου Σταϊκούρα, Κώστα Σκρέκα και Κωστή Χατζηδάκη. Η απόφαση προβλέπει την ταυτόχρονη απόλυση των εργαζομένων, έναντι αποζημίωσης που θα υπολογιστεί βάση του νόμου 4093/2012. Οι εργαζόμενοι άνω των 55 ετών θα απορροφηθούν σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας μέχρι να φτάσουν τα 62 και στη συνέχεια θα συνταξιοδοτηθούν.
Ο Γεώργιος Μπάκανος, αντιπρόεδρος των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ Καστοριάς – Σερβίων, μιλώντας στον «Χ», χαρακτήρισε το σχέδιο της
Κυβέρνησης «κρεμάλα», καλώντας τους συναδέλφους του για συνεχή αγώνα μέχρι την δικαίωση. «Αυτό το σχέδιο είναι κρεμάλα για εμάς, μας πετάει στον δρόμο, μας αφήνει χωρίς δουλειά. Μαραζώνει ο τόπος σε τόσους νομούς της Ελλάδας και εμείς σαν εργαζόμενοι είμαστε αντίθετοι σε όλο αυτό. Θέλουμε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας, θέλουμε δουλειά. Θα παλέψουμε μέχρι τέλους, δεν θα τους περάσει αυτό» είπε ο κ. Μπάκανος.
Την αποκατάσταση των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ ζητά το Εργατικό Κέντρο Κοζάνης, αναφέροντας πως «εκτός από το πλήγμα που δημιουργεί το κλείσιμο ενός ακόμα παραγωγικού μηχανισμού, υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις και σε συγκεκριμένες Περιφέρειες της χώρας, όπως είναι και η Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας και η περιοχή της Κοζάνης. Για μία περιοχή που βιώνει τις έντονες και καταιγιστικές επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης σε συνδυασμό με την υψηλή ανεργία, τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και της λαίλαπας του Covid-19, δεν υπάρχουν περιθώρια για κανέναν εργαζόμενο».
Τη συμπαράσταση τους στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ έχουν δείξει πολλά σωματεία, μεταξύ αυτών και το Τοπικό Παράρτημα Εορδαίας- Αμυνταίου- Φλώρινας- Καστοριάς του Πανελλήνιου Συλλόγου Αλληλεγγύης Συνταξιούχων/ΔΕΗ. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων πως «ο ορυκτός πλούτος ανήκει στο λαό. Τίποτα δεν χαρίζεται και όλα κατακτιούνται» και ζητούν να μην γίνει καμία απόλυση.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση του Συνδικάτου Οικοδόμων Κοζάνης, το οποίο αναφέρει πως «ο αγώνας που δίνουν εδώ και δύο χρόνια οι εργάτες στη ΛΑΡΚΟ, έχει αγκαλιαστεί από την εργατική τάξη της χώρας γιατί είναι δίκαιος. Είναι αγώνας για την επιβίωση των οικογενειών τους, αλλά και για να μην ξεπουληθεί ακόμη μια κρατική επιχείρηση. Είναι αγώνας για να αξιοποιηθεί ο ορυκτός πλούτος της χώρας προς όφελος του λαού».
Τέλος, το ΚΚΕ αναφέρει πως «η ΛΑΡΚΟ μπορεί να παραμείνει ανοιχτή, να αναπτυχθεί και να εκσυγχρονιστεί, αλλά και να διασφαλίσει τη δουλειά και τα δικαιώματα των εργαζομένων της».
Στόχος της κυβέρνησης η ιδιωτικοποίηση μέχρι τον Ιούλιο
Μέσα στον Φεβρουάριο θα έχουν σταλεί τα σχέδια σύμβασης στους υποψήφιους επενδυτές για να ανοίξει η διαδικασία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ μέχρι τον Ιούλιο, προκειμένου να μην πληρωθούν τα πρόστιμα ύψους 160 εκατ. ευρώ που έχει επιβάλει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη μη ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων.
Θένια Βασιλειάδου