Ξεκινά πρόγραμμα ξεχωριστής διαχείρισης
Στην εφαρμογή ενός καινοτόμου προγράμματος ξεχωριστής συλλογής και διαχείρισης επικίνδυνων οικιακών αποβλήτων, προχωρά ο Δήμος Κοζάνης.
Στην περιοχή «Πλατάνια» εγκαταστάθηκαν ήδη ειδικοί κάδοι, οι οποίοι θα ανακυκλώνουν τα επικίνδυνα οικιακά απόβλητα.
Πρόκειται για μια νέα δράση που θα γίνει σε όλους τους δήμους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και η οποία κρατά τη ΔΙΑΔΥΜΑ στην πρωτοπορία. Απώτερος σκοπός είναι η ολοκληρωμένη και ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων, ώστε να μειώνονται οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία.
Από την περιοχή Πλατάνια στην Κοζάνη ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής 28 Απριλίου, η ενημερωτική εκστρατεία της ΔΙΑΔΥΜΑ για τα επικίνδυνα οικιακά απόβλητα και το πρόγραμμα χωριστής συλλογής που ξεκίνησε η εταιρεία. Πρόκειται για ένα σύστημα συλλογής των αποβλήτων αυτών που διαθέτουμε στο σπίτι μας και κάνουμε το λάθος να τα πετάμε στους κοινούς κάδους απορριμμάτων.
Η συλλογή των αποβλήτων αυτών θα γίνεται στον ειδικό κόκκινο κάδο που ξεκίνησε να τοποθετείται σε γειτονιές της πόλης αλλά και σε μικρότερους που θα τοποθετηθούν σε φαρμακεία, κομμωτήρια και χρωματοπωλεία. Ο πρώτος κόκκινος κάδος τοποθετήθηκε στα Πλατάνια στην συμβουλή των οδών Κακριδή & Σικελιανού.
Ποια είναι επικίνδυνα οικιακά απόβλητα
Επικίνδυνα οικιακά απόβλητα έχουμε όλοι στο σπίτι μας και μέχρι σήμερα χωρίς… δεύτερη σκέψη τα πετούσαμε στις σακούλες σκουπιδιών και από εκεί στους πράσινους κάδους. Τέτοιου είδους απόβλητα είναι:
- υλικά με χημικές ουσίες, όπως προϊόντα ατομικής περιποίησης (ασετόν, βερνίκια νυχιών),
- απορρυπαντικά (ρούχων, πιάτων κλπ),
- αποφρακτικά,
- χρώματα,
- κόλλες,
- βερνίκια,
- εντομοκτόνα/φυτοφάρμακα, αεροζόλ/σπρέυ,
- ληγμένα φάρμακα,
- μολυσματικά απόβλητα (βελόνες, γάζες, καθετήρες κλπ),
- θερμόμετρα υδραργύρου,
- μπαταρίες,
- μελάνια και toner εκτυπωτών,
- λαμπτήρες και απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.
Πλέον τα απόβλητα αυτά θα μπορούν να πεταχτούν στους δικούς κάδους, μόνο όμως αυτά που έχουν περιεχόμενο. Τις άδειες συσκευασίες τις πετάμε στους κάδους ανακύκλωσης. Οι συσκευασίες. Ειδικά για τις οικιακές μπαταρίες, τους λαμπτήρες, τις μικρές ηλεκτρικές & ηλεκτρονικές συσκευές και τα ληγμένα φάρμακα, που ήδη εφαρμόζονται προγράμματα χωριστής συλλογής τους, οι πολίτες θα πρέπει να αναζητούν τους ειδικούς κάδους σε καταστήματα, υπηρεσίες και στις εγκαταστάσεις τις ΔΙΑΔΥΜΑ. Η ΔΙΑΔΥΜΑ διένειμε φυλλάδια στους πολίτες για την χρήση των κάδων και έδωσε συμβουλές για την ασφαλή αποθήκευση των προϊόντων όσο βρίσκονται στο σπίτι.
Το πρόγραμμα, χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE και αφορά ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα πανελλαδικά, με συντονιστή το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας (ΥΠΕΝ).
Κατερίνα Κοζιάκη-www.xronos-kozanis.gr