Συμβουλές για το πασχαλινό τραπέζι. Της Βούλας Αγραφιώτη*

5 Min Read

Το Πάσχα είναι προ των πυλών και όλοι περιμένουμε να απολαύσουμε τα παραδοσιακά πασχαλινά εδέσματα · αρνί, κοκορέτσι, κόκκινα αυγά, τυριά και πολλά άλλα. Πόσο ενημερωμένοι είμαστε για τη σωστή επιλογή των συγκεκριμένων κατηγοριών τροφίμων ώστε να αποφύγουμε δυσάρεστες επιπτώσεις στην υγεία μας τη γιορτινή περίοδο;
Πριν μερικές μέρες πραγματοποιηθήκαν στην κεντρική αγορά της Θεσσαλονίκης (Καπάνι) τακτικοί έλεγχοι από τον Ε.Φ.Ε.Τ. (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων), τα αποτελέσματα των οποίων οδήγησαν τον πρόεδρο του Ε.Φ.Ε.Τ. να δηλώσει σε σχετικό δελτίο τύπου, ότι παρά το γεγονός ότι το σύνολο των ελληνικών αγροτικών καταναλωτικών προϊόντων είναι ασφαλή και ποιοτικά, το περιβάλλον που αυτά διατίθενται δεν επιτρέπει τη διατήρηση της ασφάλειας και της ποιότητάς τους και γι’αυτό πρέπει να αλλάξει ριζικά και επειγόντως. Με βάση τα παραπάνω, συμπεραίνουμε ότι πρέπει να είμαστε σωστά ενημερωμένοι σχετικά με την αγορά τροφίμων, κυρίως ζωικής προέλευσης, ειδικά αυτές τις μέρες. Η σωστή επιλογή τους, η έγκαιρη μεταφορά τους στο σπίτι, οι ορθοί χειρισμοί στη συντήρηση στο οικιακό ψυγείο και στο μαγείρεμα, αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία μας.
Σύμφωνα με τις οδηγίες του Ε.Φ.Ε.Τ., οι καταναλωτές πρέπει να αγοράζουν τρόφιμα από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς και να δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην καθαριότητα του χώρου και την υγιεινή του προσωπικού των καταστημάτων από τα οποία πραγματοποιούν τις αγορές τους. Είναι καλό να ελέγχουμε την επισήμανση των προϊόντων και τις ενδεικτικές πινακίδες πώλησης, ακόμα και να ρωτάμε τον υπεύθυνο του καταστήματος, σχετικά με θέματα προέλευσης των προϊόντων, πιθανά αλλεργιογόνα συστατικά και οτιδήποτε άλλο αφορά στην ασφάλεια και την ποιότητα των προϊόντων που σκοπεύουμε να αγοράσουμε.

Συγκεκριμένα, αγοράζουμε κρέας που συντηρείται μέσα σε ψυγείο ή ψυχόμενες προθήκες και όχι εκτός ψυγείου ή εκτεθειμένο σε σκόνη, έντομα και μικρόβια. Επίσης, είναι καλό να γνωρίζουμε ότι για όλα τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής, η σφραγίδα καταλληλότητας έχει χρώμα τυρκουάζ, ενώ τα αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες φέρουν την ωοειδή σφραγίδα καταλληλότητας σε χρώμα καστανό. Τα σπλάχνα και τα έντερα δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον, ούτε να παρουσιάζουν μεταβολές στο χρώμα τους και φυσικά φροντίζουμε να τα πλύνουμε σχολαστικά πριν τα χρησιμοποιήσουμε. Αν αγοράσουμε κάποιο κομμάτι κρέατος κατεψυγμένο ελέγχουμε την ημερομηνία κατάψυξης και λήξης του προϊόντος.
Σε ό,τι αφορά τα αυγά ελέγχουμε τις προβλεπόμενες ενδείξεις στη συσκευασία, όπως την κατηγορία ποιότητας και βάρους, την ημερομηνία ωοτοκίας, την ημερομηνία συσκευασίας και την ημερομηνία λήξης. Δεν επιτρέπεται η πώληση αυγών με ραγισμένο, σπασμένο ή λερωμένο κέλυφος. Τα αυγά πρέπει να προστατεύονται από την απευθείας έκθεσή τους στον ήλιο. Αφού μεταφέρουμε τα αυγά στο σπίτι, τα διατηρούμε σε δροσερό και σκιερό χώρο, χωρίς να τα πλένουμε, και για λόγους ασφάλειας τα αποθηκεύουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να μην έρχονται σε επαφή με άλλα εκτεθειμένα τρόφιμα και υπάρξει κίνδυνος επιμόλυνσης (κυρίως αποτροπή επιμόλυνσης με σαλμονέλα). Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε να πλένουμε τα χέρια μας μετά τη χρήση αυγών.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται και κατά την αγορά των σοκολατένιων αυγών, καθώς αυτά προορίζονται κυρίως για παιδιά. Για τα σοκολατένια αυγά ισχύουν οι γενικοί κανόνες υγιεινής κατά τη συντήρηση, την έκθεση και τη διάθεση σε σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης τροφίμων.
Οι γονείς πρέπει να ελέγχουν την υποχρεωτική αναγραφή της σύνθεσης (σοκολάτα γάλακτος ή υγείας, ξηροί καρποί κ.α.), την ημερομηνία ανάλωσης και φυσικά το περιεχόμενο των σοκολατένιων αυγών (παιχνίδια μικρών διαστάσεων κ.α.)
Οι διακοσμητικές βαφές των αυγών πρέπει να είναι επιτρεπόμενες, να βάφονται μόνο τα αυγά που δεν έχουν σπάσει ή ραγίσει κατά το βράσιμο και πάντα να ακολουθούνται οι οδηγίες χρήσης της βαφής.
Καλό Πάσχα σε όλους!
Η Βούλα Αγραφιώτη είναι M.Sc. Γεωπόνος Επιστήμης και Τεχνολογίας τροφίμων Α.Π.Θ., Πιστοποιημένη Εκπαιδευτής ΕΦΕΤ

Μοιραστείτε την είδηση