Τα Kοτσαμάνια του Τετραλόφου θα βρεθούν στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης»

3 Min Read

Στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στην Αθήνα θα βρεθεί σήμερα ο Μορφωτικός-Λαογραφικός Σύλλογος Τετραλόφου, προκειμένου να συμμετέχει στην παράσταση «Ο Δάσκαλος», η οποία σκιαγραφεί το πορτρέτο του Λευτέρη Δρανδάκι, ενός σημαντικού ανθρώπου του πολιτισμού που έφερε τους δημοτικούς χορούς στο Φεστιβάλ Αθηνών, στο Ηρώδειο και τους ταξίδεψε σε πολλές χώρες του εξωτερικού.

Πρόκειται για μια παράσταση, η ιδέα της οποίας ανήκει στο Γιώργο Λιάρο, ιδρυτή της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας Έκφρασης και Πολιτισμού, της οποίας είναι καλλιτεχνικός υπεύθυνος και χοροδιδάσκαλος των τμημάτων.

- Advertisement -

Για 2,5 χρόνια ο Γιώργος Λιάρος ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα, ακολουθώντας τα βήματα του Λευτέρη Δρανδάκι, επαναλαμβάνοντας τα ταξίδια που εκείνος έκανε δεκαετίες πριν για να αναζητήσει τον μίτο της δημοτικής παράδοσης σε κάθε γωνιά της χώρας, στην αυθεντική του μορφή, από τους γνήσιους συνεχιστές και εκφραστές.

Στο «ταξίδι» αυτό συνάντησε το σύλλογο Τετραλόφου μέσα από μια παράσταση που είχε συμμετέχει το 2003 στο Ηρώδειο, μέσω του Λυκείου Ελληνίδων και αποφάσισε να προτείνει τη συμμετοχή στην παράστασή του.

Στην παράσταση θα συμμετέχει το Λύκειο Ελληνίδων και διάφοροι σύλλογοι από όλη την Ελλάδα, ενώ από την περιοχή μας θα συμμετέχουν σύλλογοι από την Κλεισούρα Καστοριάς, τη Δεσκάτη Γρεβενών, τη Λευκοπηγή και τον Τετράλοφο Κοζάνης.

«Είναι μια μεγάλη παραγωγή, η οποία θα δείξει ό,τι έχει κάνει ο κ. Δανδράκις και είναι τιμή για εμάς να συμμετέχουμε σε αυτή την εκδήλωση και τιμή μας που έγινε η πρόσκληση από τον κ. Λιάρο» τόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου, Γιώργος Βασιλειάδης.

15 άτομα του συλλόγου θα συμμετέχουν στις πέντε παραστάσεις που θα δοθούν μέσα στο τριήμερο. Πρόκειται για 12 χορευτές, μια νύφη και δύο μουσικούς που θα παίζουν το αγγείο (τουλούμ) και το νταούλι. Ο χορός που θα χορέψουν θα είναι τα Κοτσαμάνια (μωμοέρια).

Σήμερα στις 9 το βράδυ θα είναι η πρώτη παράσταση τους, ενώ το πρόγραμμα θα συνεχιστεί αύριο με δύο παραστάσεις στις 5 το απόγευμα και στις 9 το βράδυ και θα κλείσουν τον κύκλο των εμφανίσεων τους την Κυριακή, με δύο παραστάσεις, στις 5 το απόγευμα και στις 9 το βράδυ.

Τι είναι τα Κοτσαμάνια

Τα Κοτσαμάνια, αυτό το πανάρχαιο έθιμο, αναβιώνει στον Τετράλοφο κάθε χρόνο στις 25-26 Δεκεμβρίου, οπότε οι χορευτές μαζί με τους μουσικούς, βγαίνουν στο χωριό και χορεύουν από σπίτι σε σπίτι. Μέσα στο δωδεκαήμερο των Χριστουγέννων τα Κοτσαμάνια κάνουν κάποιες εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα, μετά από προσκλήσεις σωματείων και συλλόγων. Το έθιμο έχει ενταχθεί στον κατάλογο της Unesco για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά.

«Πρέπει να πηγαίνουμε σε εκδηλώσεις σαν αυτές και να εμφανίζουμε το δρώμενο, για να μαθαίνει ο κόσμος τι είναι τα Κοτσαμάνια, τι είναι το ποντιακό στοιχείο και την ιστορία του» αναφέρει ο κ. Βασιλειάδης.

Θένια Βασιλειάδου www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση