Τα ψεύδη του πολέμου

2 Min Read

Η πρώτη απώλεια του πολέμου, έχει ειπωθεί από το 1917, είναι η αλήθεια. Αν αντικειμενικότητα δεν υπάρχει στη δημοσιογραφία, στη δημοσιογραφία του πολέμου όχι μόνον δεν υπήρχε εξ αρχής, αλλά επειδή είναι η πιο κρίσιμη μορφή, όταν εμπλέκονται μεγάλες δυνάμεις και ακόμη μεγαλύτερα συμφέροντα, ειδικά σε αυτήν, το παιγνίδι ποτέ δεν μπορεί να αφήνεται στην τύχη, λέει η Λαμπρινή Θωμά, απεσταλμένη του Press Project στο Ιράν, τη Συρία, το Λίβανο και πολλά άλλα μέρη στον πλανήτη.

Η Λαμπρινή είπε στους φοιτητές της δημοσιογραφίας ότι σημασία έχει να κοιτάς τον άνθρωπο, το λαό και να μπορείς να μεταφέρεις όσο το δυνατόν πιο πιστά γίνεται τη δική του πραγματικότητα. Ανεξάρτητα από τις πολιτικές αποφάσεις και τις στρατιωτικές παρεμβάσεις.
Πόσο εύκολο είναι αυτό; Ο δημοσιογράφος είναι αυτός που εγγυάται την εγκυρότητα της είδησης και της δίνει την αξιοπιστία με την παρουσία του.
Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης που τόσο δήθεν κόπτονται για τις διεθνείς ειδήσεις, πάνε χρόνια τώρα που δεν στέλνουν απεσταλμένους στις εμπόλεμες ζώνες, προτιμώντας τα “εισαγόμενα” ρεπορτάζ με τις υπαγορευμένες εκδοχές για το πως θα αντιληφθούμε μια κατάσταση. Όπως έλεγε ο Κοέν στο “Τύπος και Εξωτερική Πολιτική”, τα μέσα δεν σου λένε τι θα σκεφτείς, αλλά πως θα σκεφτείς για το κάθε θέμα.
Μοιραστείτε την είδηση