“Τέσσερις προσκυνητές στην Κωνσταντινούπολη του 400 μ.Χ.” γράφουν οι Καζαντζίδης Ηλίας, Σαμαράς Ελευθέριος, Σαμαράς Νεκτάριος, Σισμανίδης Δημήτρης, μαθητές της Β΄ τάξης του 6ου Γυμνασίου Κοζάνης

3 Min Read

Εμείς ,οι τέσσερις προσκυνητές θα ξεκινήσουμε το μεγάλο ταξίδι που θα λυτρώσει τις ψυχές μας. Θα ταξιδεύσουμε για την Ιερουσαλήμ.

Ακολουθήσαμε το ταξίδι από τη στεριά. Από το λιμάνι φτάσαμε στην Κέρκυρα. Εκεί βρήκαμε ένα γενίτσαρο-Τούρκο αξιωματικό-για να μας συνοδεύσει. Από την Κέρκυρα αγοράσαμε ένα στρώμα και ένα κιλίμι, ο καθένας για τον ύπνο. Ο δρόμος ως την Θεσσαλονίκη είναι οκτώ μέρες και για την Κωνσταντινούπολη άλλες δώδεκα.

Όταν φτάσαμε στην κεντρική πύλη, ένας υπάλληλος έγραψε τα ονόματά μας και έκανε τον απαραίτητο έλεγχο, αν είμαστε οπλισμένοι. Αντικρύσαμε μια πόλη που όμοια της δεν είχαμε ξαναδεί. Μεγάλοι δρόμοι, στοές, πολυτελή κτήρια, εκκλησίες, αλλά και γλυπτά από την Ελλάδα. Ο φόρος (πλατεία) του Κωνσταντίνου ήταν μια πλατεία που βρισκόταν στο κέντρο της νέας πόλης. Εκεί υπήρχε μια αξιοθαύμαστη πορφυρή κολόνα.

Τρία χρόνια έκαναν τα πλοία να την φέρουν από τη Ρώμη στην Βασιλεύουσα, γιατί ήταν πολύ μεγάλη και βαριά και έναν ολόκληρο χρόνο έκαναν να την πάνε από τη θάλασσα ως την πλατεία. Στην κορφή της έστησε ένα άγαλμα που το έφεραν από την Ηλιούπολη της Φρυγίας. Ένα άγαλμα του αυτοκράτορα με τη μορφή του θεού Απόλλωνα που είχε στο κεφάλι εφτά ακτίνες.

Καθώς προχωρούσαμε βρεθήκαμε σε μια νέα πλατεία, το Αυγουσταίον. Εκεί αντικρύσαμε το μέγα Παλάτιον του αυτοκράτορα με μια επιβλητική είσοδο, τη Χαλκή Πύλη. Δεν μας άφησαν όμως να προχωρήσουμε περισσότερο. Υπήρχαν παντού φρουροί.

Σε κοντινή απόσταση μας είπαν ότι βρισκόταν ο Ιππόδρομος της Κωνσταντινούπολης, με τις ξακουστές αρματοδρομίες. Σε άλλη πλευρά της πόλης υπήρχαν σοκάκια στενά, σκοτεινά και ακάθαρτα. Μας είπαν να μην πλησιάσουμε, γιατί θα χάναμε όλα μας τα υπάρχοντα. Πήγαμε σ’ ένα πανδοχείο. Το φαγητό ήταν άθλιο κι έτσι φάγαμε αυτά που αγοράσαμε από την αγορά: Παξιμάδι, ζαχαρόψωμο, κυδωνόπαστο και ξηρούς καρπούς. Κλειδώσαμε πολύ καλά την πόρτα, γιατί σ’ αυτό το πανδοχείο έβρισκες ταξιδευτές από όλο τον κόσμο. Κατακουρασμένοι πέσαμε για ύπνο

Το ταξίδι συνεχίζεται…

Βιβλιογραφία: 

1.Διαδραστικό βιβλίο της μεσαιωνικής και νεότερης ιστορίας,Β΄γυμνασίου.

2.Ξένοι περιηγητές στην Ελλάδα 330 μ.Χ., Α΄τόμος, Κυριάκος Σιμόπουλος.

ΟΝΕΙΡΑ ΨΥΧΩΝ

Τι είναι τα Όνειρα Ψυχών; Δύο λέξεις χίλιες σημασίες. Σ’ αυτήν εδώ τη στήλη οι μαθητές και οι μαθήτριες του 1ου, 2ου, 3ου, 4ου ΓΕΛ Κοζάνης και του 6ου Γυμνασίου Κοζάνης μοιράζονται τα όνειρα, τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους μέσα από τα δικά τους ποιήματα, διηγήματα και άρθρα.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μοιραστείτε την είδηση