Θ. Κουρλαμπάς: Στην Κοζάνη δώσαμε μια από τις καλύτερες παραστάσεις μας

3 Min Read

Διθυραμβικές κριτικές απέσπασε «Ο θάνατος του Ιβάν Ίλιτς» το βράδυ της Δευτέρας

Στην κατάμεστη Αίθουσα Τέχνης παρουσιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας η παράσταση του Leo Tolstoy, «ο θάνατος του Ιβάν Ίλιτς», αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές. Η παράσταση παρουσιάστηκε σε πανελλήνια πρώτη, φέρνοντας και το κοινό της Κοζάνης σε επαφή με το μεγαλειώδες αυτό έργο του Τολστόι.

- Advertisement -

Οι ηθοποιοί Γιώργος Γαλίτης και Θανάσης Κουρλαμπάς ξετύλιξαν επί σκηνής το υποκριτικό τους ταλέντο, τόσο σε κωμικό, όσο και σε δραματικό επίπεδο, ενσαρκώνοντας όλους τους ρόλους της νουβέλας, σ’ ένα θεατρικό παιχνίδι το οποίο έσφυζε από ζωή.

Η παράσταση συνεχίζει την επιτυχημένη της πορεία για τέταρτη χρονιά, προσφέροντας μια ξεχωριστή εμπειρία στους θεατές κα αυτό φάνηκε και από την ανταπόκριση του κόσμου στην Κοζάνη.

Ο εκ των πρωταγωνιστών Θανάσης Κουρλαμπάς μίλησε στον «Χ», εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την προσέλευση του κοινού σε μια παράσταση που δεν πρέπει να χάσει κανείς, όπως είπε. «Είναι μια παράσταση που κάνουμε εδώ και τέσσερα χρόνια με το Γιώργο Γαλίτη και την Κωνσταντίνα Νικολαΐδη. Ήταν μια συγκλονιστική βραδιά, ο κόσμος παρακολούθησε με αμείωτο ενδιαφέρον και μας τίμησε με την παρουσία του» ανέφερε. Όπως πρόσθεσε, πρόκειται για ένα κορυφαίο έργο που μιλάει για την πολύτιμη αξία της ζωής, ειπωμένη μέσα από το μονοπάτι του θανάτου. «Ο κεντρικός ήρωας, μέσα από ένα τραυματισμό και από την πορεία του προς το θάνατο, αναλογίζεται τις αξίες της ζωής, τα σφάλματα που έκανε, επειδή δεν την έζησε όπως πρέπει να τη ζει ένας άνθρωπος και βρίσκει τη λύτρωση στο τέλος, ζητώντας συγχώρεση από τον εαυτό του, από το Θεό και τους ανθρώπους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τη θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία έκανε η Κωνσταντίνα Νικολαΐδη, τη μετάφραση από τα ρωσικά έκανε ο Παύλος Στεφάνου, για τα σκηνικά και τα κοστούμια υπεύθυνος ήταν ο Νίκος Κασαπάκης και την πρωτότυπη μουσική έγραψε ο Γιάννης Οικονόμου.

Λίγα λόγια για το έργο

Ο θάνατος του Ιβάν Ίλιτς είναι μια νουβέλα του Τολστόι, που εκδόθηκε στη Ρωσία το 1886. Στο έργο αυτό, των πενήντα οκτώ σελίδων και δώδεκα ενοτήτων, ο Τολστόι δίνει μια, όπως θεωρείται, καταπληκτική περιγραφή της αναστάτωσης και της εσωτερικής κρίσης που προκαλεί στον άνθρωπο η παρουσία του θανάτου. Περιέχει στοιχεία από την κρίση που προκάλεσε ο φόβος του θανάτου στον ίδιο τον συγγραφέα.

Ο θάνατος του Ιβάν Ίλιτς και σαν σύλληψη και σαν εκτέλεση είναι ένα αριστούργημα, που το κατατάσσουν στα μεγάλα δημιουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Ο ρεαλισμός του Τολστόι μέσα σ΄ αυτό φτάνει στη μεγαλύτερη τελειότητα. Το κύριο πρόσωπο στο σύνθετο χαρακτήρα του και στη κίνηση της ψυχικής του ζωής αποτελεί, μαζί με τις κοινωνικές καταστάσεις που τον περιβάλλουν, μια παράσταση καταπληκτική για την πληρότητα της, τον πλούτο και την αλήθεια της ζωής. Η ιδέα και τα αισθήματα που θέλει να προκαλέσει ο συγγραφέας προβάλλονται με τη μεγαλύτερη λαγαράδα και δύναμη.

Θένια Βασιλειάδου

Μοιραστείτε την είδηση