Θα τους μείνει η κουτοπονηριά των διορισμών

3 Min Read

Έχω γράψει και άλλοτε ότι εκτιμώ την «ντομπροσύνη», την ευθύτητα με την οποία εκφράζεται και την καθαρότητα σκέψης του μητροπολίτη Δωδώνης (πρώην Ζακύνθου) Χρυσοστόμου. Και έχουμε τώρα μία ακόμη επιβεβαίωση. Διότι, με συνέντευξη του στον «Σκιά», έδωσε επακριβώς το στίγμα του που βρισκόμαστε, ως προς την συμφωνία Ιερώνυμου-Τσίπρα: «Κάηκε το θέμα όταν βγήκε ο κ. Τζαννακόπουλος και είπε ότι απολύονται 10.000 κληρικοί… Έδωσε ελπίδα σε 10.000 ανθρώπους και ‘’κρέμασε στα μανταλάκια’’ 10.000 κληρικούς»».

 

- Advertisement -

Αλλά βεβαίως την «πατάτα» αυτή είναι άδικο να την χρεωθεί μόνον ο Τζαννακόπουλος. Διότι, την επομένη των δηλώσεων του κυβερνητικού εκπροσώπου, αλλά και τον παράλληλων πανηγυρισμών του Πολάκη και άλλων τίνων, για την μεγάλη ευκαιρία χιλιάδων διορισμών, το ίδιο ακριβώς μήνυμα εξέπεμψε και ο, υποτίθεται, υπεύθυνος πρωθυπουργός της χώρας. Αποδεικνύοντας ότι προχώρησε σε αυτήν την, υπό αίρεση, συμφωνία, όχι με πολιτικά κριτήρια ρύθμισης των σχέσεων κράτους και εκκλησίας, αλλά με κουτοπόνηρες πολιτικάντικες σκέψεις και βλέψεις.

 

Τώρα η συμφωνία αυτή είναι «στον αέρα». Και τόσο ο Χρυσόστομος, όσο και το περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου τονίζουν με έμφαση, ότι η προφορική συμφωνία που ανακοινώθηκε, δεν προκειται να τεθεί σε ισχύ αν οι δύο πλευρές δεν καταλήξουν σε ένα γραπτό κείμενο που θα καθιστά υποχρεωτική την εφαρμογή όλων των όρων. Αποκλείουν δηλαδή τα παζάρια «να τα βρούμε κάπου στη μέση».

 

Αλλά ακόμη και αν κατέληγαν σε συμφωνία οι δύο πλευρές, για το θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών, η κυβερνητική κουτοπονηριά δεν θα μπορούσε να περάσει από κανένα θεσμικό ευρωπαϊκό όργανο. Η καταβολή επιδότησης, ίσης με την σημερινή μισθοδοσία τους, δεν θα μπορούσε να …ξεγελάσει κανέναν, ότι τάχα οι κληρικοί έπαψαν να μισθοδοτούνται από το δημόσιο. Ότι …ξαλάφρωσε ο κρατικός κορβανάς.

 

Έτσι οι πανηγυρισμοί μένουν μόνον για τα μίσθαρνα παπαγαλάκια της κρατικής τηλεόρασης, τύπο Ακριβοπούλου, Καψόχα και Σία. Αυτής της «δημόσιας» τηλεόρασης που διεκδικεί τον τίτλο της τρίτης …Κορέας. Εκτός από την Νότια και την Βόρεια, έχουμε και την …ευρωπαϊκή Κορέα. Με το θράσος την εκφωνητών και παρουσιαστών της να ξεπερνά κάθε όριο. Τόσο ώστε να βαπτίζουν, δια στόματος Ακριβοπούλου, συλλήβδην, όλους τους αρχιερείς, που εξέφρασαν επιφυλάξεις για την συμφωνία, ως… «χρυσαυγίτες». Ακόμη και τον άλλο Χρυσόστομο, τον Μεσσηνίας, που έχει αναμφισβήτητες δημοκρατικές περγαμηνές.

 

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

Μοιραστείτε την είδηση