«Τι έκανες στον πόλεμο»…Μηταράκη;

3 Min Read

Διαβάζοντας θα καταλάβετε γιατί καταφεύγω στην παράφραση του τίτλου της επιτυχημένης αντιπολεμικής ταινίας «Τι έκανες στον πόλεμο μπαμπά».

Ξεκαθάρισα χθες την θέση μου απέναντι στη δημιουργία νέων κλειστών δόμων. Διότι πιστεύω ότι πράγματι θα βοηθήσουν. Κανείς δεν με έπεισε, με σοβαρά επιχειρήματα, για το αντίθετο. Αλλά εξέφρασα τις αμφιβολίες μου για το αν θα περάσει έτσι εύκολα αυτή η διαδικασία της επίταξης, με «πράξη νομοθετικού περιχεομένου», αν εκείνοι που θίγονται προσφύγουν στη δικαιοσύνη και ειδικότερον στο ΣτΕ.

- Advertisement -

Αλλά το πρώτο πρόβλημα, περί την εφαρμογή του μέτρου είναι ο τρόπος της λεγόμενης «επικοινωνιακής διαχείρισης» του. Διότι τα πράγματα δείχνουν ότι ο κ. Μηταράκης κατέληξε σε αυτή την επιλογή όταν «τα βρήκε σκούρα» στην προσπάθεια του να αλιεύσει θετική ανταπόκριση από περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδος.

Πριν ανακοινωθεί αυτό το μέτρο, ο κ.Μηταράκης είχε μια συνάντηση με τους δημάρχους της Ηπείρου. Και διερωτάται κανείς: Τι νόημα είχε αυτή η συνάντηση, αφού ο υπουργός δεν έκανε καμία απολύτως πρόταση στους Ηπειρώτες τοπικούς άρχοντες, αλλά μίλησε γενικώς και αορίστως περί της ανάγκης να υπάρξει αναλογική κατανομή των προσφύγων και μεταναστών; Με τόσο αόριστες αναφορές ώστε κάποιοι από τους μετασχόντες να λένε ότι μίλησε «περί ανέμων και υδάτων»;

Η ουσία βρίσκεται στο ότι, αν και δεν τους «δοκίμασε» με συγκεκριμένη πρόταση, για δημιουργία κάποια δομής, π.χ. στην Άρτα, όπου παρά το ότι πλειοψηφούν οι περισσότερο «σπλαχνικοί» απέναντι στους μετανάστες ψηφοφόροι του Αλέξη Τσίπρα, εισέπραξε προκαταβολική άρνηση. Με το βασικό επιχείρημα ότι «η Ήπειρος έχει εξαντλήσει το όριο του 1% του πληθυσμού της, σε φιλοξενίες».

Και για να μην ενοχληθούν εκείνοι που …βαρύνονται με το 1%, ας επιμείνουμε στη Λέσβο όπου οι «φιλοξενούμενοι», μετριοπαθώς υπολογιζόμενοι στους 25.000, δεν αντιστοιχούν στο ένα ή δυο τοις εκατό, αλλά πάνω από 27%, με δεδομένο ότι ο πληθυσμός του νησιού μετράται σε ενενήντα χιλιάδες ψυχές. Με προοπτική, το καλοκαίρι, να ξεπεράσουν το ένα τρίτο.

Αν, πριν από την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, για την επίταξη εκτάσεων, για κλειστές δομές, στα δοκιμαζόμενα νησιά, είχε προηγηθεί κάτι αντίστοιχο για δέκα η δεκαπέντε νομούς της ηπειρωτικής χώρας, διαφορετική θα ήταν και η αντίδραση των νησιωτών.

Αλλά, κάποιος σκιάχτηκε να ανοίξει νέα μέτωπα, οπότε, ας βολευτούμε με αυτούς που είναι ήδη φορτωμένοι.

Μοιραστείτε την είδηση