Τι λέει ο διεθνολόγος Ν. Παούνης για την κατάληψη του Αφρίν από τους Τούρκους

2 Min Read

Αποφασισμένος να προχωρήσει βαθύτερα στη Συρία είναι ο Ερντογάν μετά την κατάληψη του Αφρίν που του έδωσε αέρα νίκης και θριαμβολογίας στο εσωτερικό της Τουρκίας.
Ο διεθνολόγος Νικόλας Παούνης επιβεβαιώθηκε πλήρως αφού προ εικοσαημέρου είχε αναφερθεί σε μια καλά σχεδιασμένη επιχείρηση των Τούρκων που εξελισσόταν σταθερά με μεγάλη στρατιωτική ανάπτυξη με στόχο την κατάληψη του Αφρίν χωρίς μεγάλη δυσκολία, διαψεύδοντας όσους μιλούσαν για ένα τουρκικό Βιετνάμ με μεγάλες απώλειες για τον τουρκικό στρατό.
«Η Τουρκία χρησιμοποίησε συντριπτική ισχύ κατά του YPG που παρότι ήταν πολυπληθέστερη στρατιωτική οργάνωση ήταν ελλιπώς εξοπλισμένη. Οι τουρκικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν την αιχμή του δόρατος της τεχνολογίας και εφήρμοσαν νέες μορφές πολέμου σε όλο το εύρος του θεάτρου των επιχειρήσεων και χρησιμοποίησαν τεχνικές και δολώματα, ενώ δοκίμασαν και νέα οπλικά συστήματα» δηλώνει ο κ. Παούνης.
Σύμφωνα με το διεθνολόγο, οι κινήσεις του Ερντογάν στη συνέχεια θα είναι η παράδοση του Αφρίν στους Τουρκμένους και στο στρατό της Συριακής Αντιπολίτευσης, δημιουργώντας σταδιακά δομές για το επόμενο κράτος, αφήνοντας δικούς τους τοποτηρητές.
Αν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ ευδοκιμήσουν τότε ο Ερντογάν θα προχωρήσει στο Μανμπίντζ, όλα αυτά με την υπόγεια στήριξη της Ρωσίας, του Ιράκ, του Ιράν και του καθεστώτος Άσαντ. «Η Τουρκία εκκαθάρισε το κουρδικό στοιχείο και για λογαριασμό άλλων δρώντων που δεν επιθυμούν μια κουρδική κρατογένεση στην περιοχή που θα σήμαινε τον ακρωτηριασμό τους. Σε ότι αφορά στη Ρωσία που υποστηρίζει τον Άσαντ, ήρθε σε συμφωνία στην Αγία Πετρούπολη με την Τουρκία, ώστε να επιτρέψει τη χρήση του εναέριου χώρου πάνω από την περιοχή με αντάλλαγμα την απόσυρση των μαχητών του Free Syrian Army από την περιοχή του Ιντλίρ. Η Ρωσία επιθυμεί την καταστροφή του κουρδικού στοιχείου γιατί θεωρεί ότι έγινα υποχείρια των Αμερικανών» επισημαίνει ο κ. Παούνης.
Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση