Την Παρασκευή ανοίγει το power pass. Τι πρέπει να γνωρίζουμε

4 Min Read

Την ερχόμενη Παρασκευή 17 Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει, σύμφωνα με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, η πλατφόρμα για τα καύσιμα power pass. Οι αιτήσεις θα γίνουν σύμφωνα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ και καταληκτική ημερομηνία θα είναι η 30η Ιουνίου.

Το Power pass είναι η πλατφόρμα μέσω της οποίας ο πολίτης μπορεί να κάνει αίτηση, για να πάρει σαν επιστροφή μέρος του επιπλέον ποσού που κατέβαλε στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό ισχύει για τους λογαριασμούς οι οποίοι έχουν εκδοθεί από τον Δεκέμβριο του 2021 έως και τον Μάϊο του 2022.

Ο οικονομολόγος Κωνσταντίνος Θεοδωρίδης μιλώντας στον «Χ», εξηγεί τη διαδικασία, αλλά και τι θα πρέπει να προσέξουν οι πολίτες.

Ο οικονομολόγος Κωνσταντίνος Θεοδωρίδης

«Μέσω της αίτησης αυτής, θα δούμε τη ρήτρα αναπροσαρμογής που έχουμε πληρώσει σε όλους αυτούς τους λογαριασμούς, θα αφαιρέσουμε όλες τις εκπτώσεις με τις οποίες έχουν επιδοτηθεί οι λογαριασμοί από το κράτος ή τους παρόχους και το 60% του ποσού που θα μείνει, θα μπορούμε μέσω της αίτησης που θα κάνουμε, να το πάρουμε σαν επιστροφή» αναφέρει.

Αφορά όσους έχουν στην κατοχή τους ή μισθώνουν κύρια κατοικία (κάτι που προκύπτει από την τελευταία φορολογική τους δήλωση) και έχουν πληρώσει το επιπλέον ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής σε λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος για τη συγκεκριμένη κατοικία. Αν στο μεταξύ διάστημα, έχει αλλάξει η κύρια κατοικία, θα δίνεται η δυνατότητα επιλογής μεταβολής της κύριας κατοικίας και δήλωσης του νέου αριθμού παροχής, μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής. «Το κλειδί είναι ο αριθμός παροχής» τονίζει ο κ. Θεοδωρίδης, εξηγώντας πως δεν έχει σημασία το όνομα στο οποίο έρχεται ο λογαριασμός, αλλά ο αριθμός παροχής που αντιστοιχεί στην κύρια κατοικία. Παραδείγματος χάριν, το όνομα μπορεί να είναι του ιδιοκτήτη ή κάποιου που απεβίωσε.

Υπάρχει ένα εισοδηματικό όριο των 45.000 ευρώ καθαρού εισοδήματος. «Στην ουσία δεν κόβεται κανένας γιατί το 98% του πληθυσμού είναι κάτω από αυτό το εισοδηματικό όριο» υπογραμμίζει ο κ. Θεοδωρίδης.

Το εύρος της επιδότησης θα είναι από 18 έως 600 ευρώ και θα καταβληθεί εφάπαξ το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Η πληρωμή θα γίνεται μόνο σε όσους δικαιούνται από 30 ευρώ και πάνω.

Δικαιούχοι είναι επίσης και όσοι πληρώνουν για φοιτητική κατοικία, εφόσον στη φετινή φορολογική δήλωση, έχουν δηλώσει τη φοιτητική κατοικία στο ειδικό πεδίο που έχει προστεθεί. Στην περίπτωση που οι γονείς θέλουν να διεκδικήσουν αποζημίωση και για τη φοιτητική κατοικία, είναι υποχρεωτικό να έχει προηγηθεί η φετινή φορολογική δήλωση, διότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος άντλησης αυτής της πληροφορίας, καθώς κατά το παρελθόν, δεν δηλωνόταν στην φορολογική δήλωση.

«Σίγουρα αναμένονται τεχνικά προβλήματα που ίσως προκύψουν στην πλατφόρμα, λόγω του φόρτου του συστήματος» τονίζει ο κ. Θεοδωρίδης.

Τέλος, κάτι που πρέπει να προσέξουν οι πολίτες είναι η ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού και όχι η ημερομηνία κατανάλωσης του ρεύματος, όπως προβλέπει η σχετική απόφαση.

Θένια Βασιλειάδου – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση