Τίνα Κουζιάκη: Ο προβληματισμός και η οργή του κόσμου να γίνει δύναμη για αγώνα

7 Min Read

Συνέντευξη της υποψήφιας Δημάρχου Κοζάνης στον «Χ»

«Η Λαϊκή Συσπείρωση» θα είναι τα αυτιά και η φωνή των δημοτών της Κοζάνης» λέει στον «Χ» η επικεφαλής της παράταξης Τίνα Κουζιάκη, η οποία καλεί τους ψηφοφόρους του Δήμου Κοζάνης να σταματήσουν να πιστεύουν και να έχουν εμπιστοσύνη «στους διάφορους σωτήρες» και να γίνουν πιο ενεργοί με μαζική συμμετοχή σε σωματεία και συλλόγους. Η κ. Κουζιάκη, η οποία είχε εκλεγεί βουλεύτρια στις εθνικές εκλογές του Μαΐου, είναι υπέρμαχος των κοινωνικών και συλλογικών αγώνων και φέρνει ως επιτυχημένο παράδειγμα τον αγώνα των κατοίκων της Καλαμιάς που κατάφεραν να αποτρέψουν την κατασκευή του φωτοβολταϊκού δίπλα στα σπίτια τους.

Η υποψήφια Δήμαρχος Κοζάνης με τη Λαϊκή Συσπείρωση, λέει πως το πολιτικό της άνοιγμα συνεχίζεται και σε αυτές τις εκλογές και δεν σταματά ποτέ γιατί τα στελέχη του ΚΚΕ είναι «είναι πάντα μέσα σε όλα τα ζητήματα και τα προβλήματα του λαού με επισκέψεις σε χώρους εργασίας και επαφές και είναι αυτό που μας δίνει ένα μεγάλο πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων. Μιλάμε με χιλιάδες ανθρώπους και έχουμε καλή εικόνα για το τι πραγματικά συμβαίνει και βλέπουμε ότι ενισχύεται μια τάση αμφισβήτησης στην κοινωνία προς αυτή την κυρίαρχη πολιτική και ο κόσμος καταλαβαίνει ότι δεν πάει άλλο και δεν γίνεται να θυσιάζουμε ανάγκες και τις ζωές μας και βλέπουν ότι έρχονται αντιμέτωποι με πάρα πολλά προβλήματα» αναφέρει.

Η ίδια παρατηρεί μεγάλη ανασφάλεια στον κόσμο που προκύπτει από την πολιτική που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια τόσο στον τομέα της οικονομίας όσο και της ενέργειας. Όσον αφορά στο θέμα της υγείας, υπάρχει ανησυχία για το αν θα βελτιωθούν ή θα συνεχίσουν να είναι στην ίδια κατάσταση οι υποδομές.«Υπάρχει πολύ μεγάλη ανασφάλεια ειδικά σε νέες οικογένειες με μικρά παιδιά που τους απασχολεί το ζήτημα του ότι δεν έχουν πρόσβαση σε μια στελεχωμένη παιδιατρική κλινική» αναφέρει η κ. Κουζιάκη.

Ως ένα από τα μείζονα ζητήματα θέτει την ανεργία ως αποτέλεσμα της απολιγνιτοποίησης και της πράσινης μετάβασης. Ωστόσο τονίζει πως ο ενεργειακός χαρακτήρας της περιοχής θα πρέπει να ενισχυθεί και να αξιοποιηθεί στο έπακρο ο λιγνίτης ως φθηνό καύσιμο που διαθέτει πλούσιο η Δυτική Μακεδονία. «Η περιοχή μας είναι πλούσια σε ένα φθηνό εγχώριο καύσιμο, το οποίο εγκαταλείπεται για να αφήσει νέα πεδία κερδοφορίας για ομίλους ανταγωνιστικών επιχειρηματικών συμφερόντων και αναφέρομαι στις ΑΠΕ. Εμείς δεν υπερασπιζόμαστε ούτε την παλιά κατάσταση της μαύρης ανάπτυξης της ΔΕΗ, ούτε και τη νέα πράσινη ανάπτυξη, η οποία αποδεδειγμένα έφερε τεράστια ενεργειακή φτώχεια, τραγικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και μεγάλες επιπτώσεις στην εργασία. Εμείς υπερασπιζόμαστε ότι σήμερα υπάρχει η δυνατότητα, αν βαδίσουμε σε ένα διαφορετικό δρόμο όπου η ενέργεια δεν θα είναι εμπόρευμα, θα λαμβάνει υπόψιν τις κοινωνικές ανάγκες και τα περιβαλλοντικά μέτρα των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων ενέργειας και κίνητρο δεν θα είναι η κερδοφορία, αλλά θα είναι η ανάπτυξη των πολλών και η ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών. Έτσι θα μπορεί να συνεχίσει να είναι η Κοζάνη ένας ενεργειακός δήμος, αξιοποιώντας και το λιγνίτη με τις απαραίτητες περιβαλλοντικές αναβαθμίσεις και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με σεβασμό στο περιβάλλον» τονίζει η  κ. Κουζιάκη στη συνέντευξή της.

Αναφερόμενη στα χρηματοδοτικά εργαλεία των δήμων και την διεκδίκηση εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων, η επικεφαλής του συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση» λέει πως η μείωση της χρηματοδότησης της αυτοδιοίκησης τα τελευταία χρόνια, έχει ως αποτέλεσμα να λειτουργούν οι δήμοι ως «μηχανισμός νέων εσόδων» με άμεση επίπτωση στα οικονομικά του δημότη. «Το πλαίσιο που λειτουργούν οι δήμοι είναι «ασφυκτικό» με τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις να κινούνται σε συγκεκριμένες «ράγες». Είναι ένα ζήτημα το κατά πόσο ένα δήμος συμβιβάζεται με το όριο των απλά δημοσιονομικών αντοχών, το που κατευθύνει τα όσα κονδύλια έρχονται και η εκτίμηση μας είναι πως η χρηματοδότηση κατευθύνεται ως επί το πλείστων σε έργα υποδομής, τα οποία έρχονται να υποδεχθούν την καπιταλιστική πράσινη ανάπτυξη . Αν ένας δήμος ή μια περιφέρεια δεν βαδίσει σε ένα δρόμο σύγκρουσης με αυτή την κατάσταση, όχι απλά για βελτίωση δεν μπορούμε να μιλήσουμε αλλά για περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης» τονίζει η κ. Κουζιάκη.

Η ίδια θεωρεί ότι ο κόσμος σήμερα είναι σκεπτόμενος και προβληματίζεται λόγω της υψηλής ανεργίας και της υποβάθμισης του βιοτικού επιπέδου, χωρίς αυτό να σημαίνει πως υπάρχει ριζοσπαστική ή ανατρεπτική σκέψη. «Η ίδια η εξέλιξη της καπιταλιστικής οικονομίας με τις τεράστιες αντιφάσεις της, έρχονται με πολύ τραγικό τρόπο στα μυαλά των ανθρώπων και δεν ξέρουν τι θα τους ξημερώσει. Εμείς εκεί κρινόμαστε ως Λαϊκή Συσπείρωση και ως κομμουνιστές, στο πως στον προβληματισμό και την οργή που έχει κάποιος να τα κάνει δύναμη αγώνα» αναφέρει.

Τέλος, περιγράφοντας την Κοζάνη που ονειρεύεται, μιλά για μια όμορφη πόλη όχι απλά σε υποδομές αλλά κυρίως να μπορεί να κατοικείται από ανθρώπους που θα μπορούν να καλύπτουν όλες τους τις διευρυμένες ανάγκες τους. «Σκέφτομαι μια πόλη που οι εργαζόμενοι θα μπορούν να προσφέρουν σε όλο αυτόν τον πλούτο και αυτός ο πλούτος να επιστρέφει πίσω σε αυτούς και μια πόλη που θα έχει στελεχωμένες δημόσιες δομές υγείας με υποδομές. Ονειρεύομαι μια πόλη που θα έχει πραγματικά σύγχρονα, ασφαλή και στελεχωμένα σχολεία όπου τα παιδιά θα μπορούν να μαθαίνουν και να δημιουργούν και τέλος ονειρεύομαι μια πόλη που θα έχει περισσότερους πολιτιστικούς θύλακες και στέκια όπου ο κόσμος θα βρίσκει διέξοδο και να γνωρίσει τον εαυτό του μέσα από τον πολιτισμό με τους κατοίκους αυτής να ζουν με την αυτοπεποίθηση πως με τη δική τους την πάλη μπορούν να φτιάξουν καλύτερο τον τόπο τους» καταλήγει.

Μοιραστείτε την είδηση