Το ήθος μιας μεταλλαγμένης τ. «Αριστεράς»

3 Min Read

Εκείνη η φράση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στους «Financial Times», τον περασμένο Σεπτέμβριο,

«Μπορώ να κάνω πράγματα που δεν είναι ιδιαίτερα αριστερά», φαίνεται πως δεν ήταν μόνον η έκφραση του εσώψυχου ενός ανθρώπου της εξουσίας. Ήταν κάτι πολύ ευρύτερο και βαθύτερο. Ήταν το στίγμα που θα προσδιόριζε, μετά την δεύτερη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, την πορεία όλων εκείνων που επέλεξαν ανάμεσα στις αρχές που άλλοτε διακήρυσσαν, ως «ριζοσπαστική Αριστερά» και την γλυκά της εξουσίας, ακριβώς αυτό: Το πώς δεν θα χάσουν την νομή της εξουσίας.

- Advertisement -

Όχι. Δεν ήταν προσωπική εξομολόγηση του Τσακαλώτου. Ήταν η φωτογραφία εκείνων που γίνονται τσακάλια προκειμένου να διατηρήσουν την εξουσία τους. Των πρώην Αριστερών, πρώην φανατικών αντιμνημονιακών, που μεταλλάσσονται και καταλήγουν να γίνουν τα καλύτερα κοπέλια στην εφαρμογή των όσων επιτάσσει ο χερ Σόιμπλε ή ο άλλοτε μισητός Νταίσελμπλουμ. Προς τον οποίο αναπέμπει, υπό τους προβολείς των διεθνών μεσών ενημέρωσης, τις θερμές ευχαριστίες του ο σύντροφος Τσακαλώτος.

Την πικρή αυτή αλήθεια επιβεβαιώνει ολόκληρη η διαδρομή που ακλούθησε, αυτό που οι άλλοτε σύντροφοι τους στον ΣΥΡΙΖΑ συνηθίζουν να αποκαλούν πια «ομάδα Τσίπρα», από την στιγμή που έκαναν την μεγάλη κωλοτούμπα εμπαίζοντας τον λαό που είχαν καλέσει να πει το «ηρωικό ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα που οργάνωσαν. Όλα τα μέτρα που πήραν και συνεχίσουν να παίρνουν. Μερικά όμως από αυτά ξεπερνούν σε προκλητικότητα, με το ανάλγητο του χαρακτήρα τους, ό,τι δεν μπορούσε κανείς να διανοηθεί ότι θα συμβεί. Ό,τι δεν θα τολμούσε καν να σκαφθεί μια «δεξιά» κυβέρνηση.

Τελευταίο δείγμα αισχρής συμπεριφοράς, αυτό που προωθείται εις βάρος χιλιάδων συνταξιούχων. Εκείνων που ελάμβαναν το ΕΚΑΣ, ως συμπλήρωμα στη σύνταξη τους. Το θεσπισμένο από τις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου. Τον οποίο, -τι ειρωνεία και πρόκληση- θέλουν να τιμήσουν οι σημερινοί εξουσιαστές.

Δεν φτάνει που τους κόβουν αυτό το επίδομα. Αλλά, κατά παράβαση και των ευρωπαϊκών αξιών και του πνεύματος του ελληνικού Συντάγματος, θέλουν η απόφαση τους να έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Δεκεμβρίου του 2015. Και να επιστρέψουν οι γερόντισσες και οι γέροντες που ζουν με συντάξεις πείνας, το πόσον που έλαβαν, ως ΕΚΑΣ, αυτούς τους έξη μήνες, «ως αχρεωστήτως καταβληθέν». Με παρακράτηση τους ενός τρίτου από την σύνταξη τους, ώσπου να εξοφληθεί το «χρέος».

Αιδώς …αχρείοι. 

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

[email protected]

Μοιραστείτε την είδηση