Το περιοδικό «Αλιάκμονος Ρους» παρουσιάστηκε το Σάββατο

2 Min Read

Το δεύτερο τεύχος του περιοδικού,  με τίτλο «Αλιάκμονος Ρους», παρουσιάστηκε το βράδυ του Σαββάτου, στο Λαογραφικό Μουσείο από την Εταιρεία Δυτικομακεδονικών Μελετών.

Η πρόεδρος της Ε.ΔΥΜ.ΜΕ Βασιλική Διάφα στο χαιρετισμό της, αναφέρθηκε στην αποστολή της Εταιρείας. «Ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον της Εταιρείας όχι μόνο για την ιστορία, αλλά και για την μελέτη των αλληλεπιδράσεων με τις όμορες περιοχές, αλλά και ευρύτερα στο πλαίσιο του ιστορικού γίγνεσθαι στην Κεντρική και Νοτιανατολική Ευρώπη» τόνισε η κ. Διάφα και πρόσθεσε πως η έκδοση του περιοδικού αποτέλεσε πρωτεύοντα στόχο. Μάλιστα, όπως εξήγησε,  ο τίτλος του περιοδικού παραπέμπει στον ποταμό, τον μεγαλύτερο σε μήκος στην Ελλάδα που διατρέχει τη Δυτική Μακεδονία, στους οικισμούς που αναπτύχθηκαν εκατέρωθεν του ποταμού  και γενικότερα στον κοινωνικό ρου της ιστορίας.

- Advertisement -

Να σημειωθεί ότι ο πρώτος τόμος εκδόθηκε ηλεκτρονικά, ενώ μαζί με την έντυπη έκδοση του δεύτερου τόμου, διατίθεται πλέον έντυπα και ο πρώτος τόμος. Ιδιαίτερες ευχαριστίες εξέφρασε η κ. Διάφα στον Χαρίτωνα Καρανάσιο και τον Γιάννη Γκλαβίνα.

Στο τεύχος παρουσιάζονται 11 πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες (έκδοση σχολιασμένων πηγών, συνθετικές και συγκριτικές εργασίες) για ολόκληρο το φάσμα της ιστορίας της Δυτικής Μακεδονίας, όσον αφορά στην ιστορική γεωγραφία, την κοινωνία και οικονομία, την πολιτιστική ταυτότητα, αφενός σε συλλογικό επίπεδο, αφετέρου ως προς τη δράση προσώπων, με κέντρο βάρους τους Νεότερους Χρόνους.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν οι: Θωμάς Κόμπος (υπ. δρ. Ιστορίας του Δικαίου, Δικηγόρος), Γιάννης Μπουνόβας (δρ. Παιδαγωγικών, Εκπαιδευτικός), Νίκο Σιώκης, (δρ. Ιστορίας του Ελληνισμού) και Αγνή Παπακώστα (δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας, Εκπαιδευτικός).

Τον συντονισμό είχε η Βασιλική Νοτοπούλου (δρ. Βιολογίας, Εκπαιδευτικός).

Το Περιοδικό Ἁλιάκμονος ῥοῦς είναι ελεύθερα προσβάσιμο σε κάθε χρήστη, με δυνατότητα αποθήκευσης, στον ιστότοπο της Ε.ΔΥΜ.ΜΕ

Μοιραστείτε την είδηση