Το πιο δύσκολο εξάμηνο των τελευταίων 12 ετών για τους εμπόρους της Κοζάνης

6 Min Read

Στις θερινές εκπτώσεις ελπίζουν για να «ρεφάρουν» 

Για το πιο δύσκολο εξάμηνο των τελευταίων δώδεκα ετών, για τους καταστηματάρχες της Κοζάνης έκανε λόγο ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κοζάνης, Σάκης Δραγατσίκας. Όπως ανέφερε, τα προβλήματα είναι πολύ μεγάλα και η κατάσταση είναι δύσκολη καθώς ο κόσμος δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα και ως εκ τούτου δεν μπορεί να διαθέσει χρήματα για ένδυση και υπόδηση. 

- Advertisement -
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κοζάνης, Σάκης Δραγατσίκας

Όπως ανέφερε ο κ. Δραγατσίκας οι τελευταίοι μήνες ήταν πολύ δύσκολοι και θα κριθούν πολλά στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ενώ ελπίζουν να πάρουν μια «ανάσα» κατά την περίοδο των θερινών εκπτώσεων που έχει ήδη αρχίσει και ευελπιστούν ο κόσμος της Κοζάνης να μπορέσει να στηρίξει τις τοπικές επιχειρήσεις. 

Εκτός από τα γενικότερα προβλήματα της ακρίβειας που ταλανίζουν το ελληνικό νοικοκυριό και αδειάζουν το πορτοφόλι του μέσου καταναλωτή, προβλήματα υπάρχουν για τους καταστηματάρχες και με τη διασύνδεση POS και ταμειακών, τους φορολογικούς μηχανισμούς αλλά και με την υποχρέωση των επιχειρήσεων να θέσουν σε λειτουργία την ψηφιακή κάρτα εργασίας. «Υπάρχει μεγάλη ταλαιπωρία, υπάρχει πρόβλημα με την πλειοψηφία των καταστημάτων, ειδικά με τους φορολογικούς μηχανισμούς. Η παράταση δόθηκε το μεσημέρι της τελευταίας ημέρας, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να τρέχουν πραγματικά πανικόβλητοι γιατί δεν ήξεραν τι να κάνουν. Πολλοί συνάδελφοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με την αγορά φορολογικού μηχανισμού καθώς δεν μπορούν να βρουν ενώ αυτοί που έχουν αγοράσει ήδη, δεν ξέρουν αν θα συνεργάζεται με το pos της τράπεζας. Γνωρίζω ότι με κάποια τράπεζα υπάρχει πρόβλημα και ελπίζω να λυθεί» τόνισε ο κ. Δραγατσίκας. 

Για την ψηφιακή κάρτα εργασίας σημείωσε πως τα περισσότερα καταστήματα τη χρησιμοποιούν ήδη ενώ ένα δίμηνο θα λειτουργήσει δοκιμαστικά και δεν θα ισχύουν τα «τσουχτερά» πρόστιμα. Το θεωρεί ένα θετικό μέτρο για τον εργαζόμενο αλλά και για τον εργοδότη και πιστεύει πως θα βρεθούν οι λύσεις για τα προβλήματα που έχουν προκύψει.  

Οι θερινές εκπτώσεις και τι πρέπει να προσέχουν έμποροι και καταναλωτές

Τη Δευτέρα 8 Ιουλίου ξεκίνησαν οι θερινές εκπτώσεις και θα διαρκέσουν έως και το Σάββατο 31 Αυγούστου ενώ αυτή την Κυριακή 14 Ιουλίου, τα καταστήματα προαιρετικά μπορούν να είναι ανοιχτά από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα. 

«Ο Εμπορικός Σύλλογος Κοζάνης αυτή την Κυριακή που είναι προαιρετικά ανοιχτά τα καταστήματα, διοργανώνει τη λειτουργεία του στην εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στην Κοζάνη, οπότε θεωρώ πως τα περισσότερα καταστήματα θα είναι κλειστά. Θα έρθουν στη λειτουργεία για να εκκλησιαστούμε και από εκεί και πέρα θα δούμε για το επόμενο διάστημα πως θα πάει η κατάσταση» υπογράμμισε ο κ. Δραγατσίκας. 

Συνέχισε λέγοντας πως τα καταστήματα είναι πανέτοιμα, τα ποσοστά εκπτώσεων έχουν μπει στις βιτρίνες και κυμαίνονται σε πολύ υψηλά επίπεδα από την πρώτη μέρα, από 15% έως 60%. «Πιστεύω ότι είναι μια πολύ καλή ευκαιρία και για τον κόσμο να κάνει τις αγορές του αλλά και για τα καταστήματα που θα πρέπει να ρευστοποιήσουν τα εμπορεύματα τους για να προετοιμαστούν για την επόμενη σεζόν».

Σε κάθε ανακοίνωση περί μείωσης τιμής υποδεικνύεται η προγενέστερη τιμή που εφάρμοζε ο έμπορος για καθορισμένο χρονικό διάστημα πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής. Η προηγούμενη τιμή μπορεί να εμφανίζεται σε διαγραμμένη μορφή π.χ. «τώρα 50 ευρώ, πριν 100 ευρώ» ή «50 ευρώ 100 ευρώ». Παράλληλα, μπορεί συμπληρωματικά να χρησιμοποιείται ποσοστό π.χ. «20% έκπτωση».

Ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος των 30 ημερών πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής. Όταν το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά για λιγότερο από 30 ημέρες, ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος στο χρονικό διάστημα που το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά. Αν η τιμή μειώνεται προοδευτικά κατά τη διάρκεια των 60 ημερών, πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής, ως προγενέστερη τιμή νοείται η τιμή που ίσχυε πριν από την εφαρμογή της πρώτης από τις διαδοχικές μειώσεις τιμών.

«Τσουχτερά» τα πρόστιμα

Πρέπει να επιδεικνύεται ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση των διατάξεων περί εκπτώσεων και μειωμένων τιμών, καθώς οι κυρώσεις είναι βαριές. Συγκεκριμένα, σε όσους παραβαίνουν το νόμο επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ. Στην επιβαρυντική περίπτωση που οι εκπτώσεις αποδειχθεί ότι είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 2% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι μικρότερο των 20.000 ευρώ. «Οι καταστηματάρχες θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί γιατί τα πρόστιμα είναι τσουχτερά και δεν θα πρέπει να ξεχνούν πως στις βιτρίνες τους δεν αρκούν οι λατινικοί χαρακτήρες στην πινακίδα που θα αναφέρει τις εκπτώσεις (sales) αλλά θα πρέπει να αναγράφεται και στα ελληνικά» κατέληξε ο κ. Δραγατσίκας. 

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση