Το θέμα της εισαγωγής στα Πανεπιστήμια

1 Min Read

Η Ελλάδα και η Κύπρος αποτελούν τις εξαιρέσεις στον κανόνα που θέλει τα πανεπιστήμια στις περισσότερες χώρες του κόσμου να επιλέγουν και να οργανώνουν τα ίδια τον τρόπο εισαγωγής των νέων φοιτητών/τριών τους στα προγράμματα σπουδών.

Εδώ, την πρωτοβουλία και την τελική απόφαση σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής των εξετάσεων, αλλά και τους αριθμούς των νεοεισερχομένων έχει το υπουργείο Παιδείας, ενώ παντού αλλού είναι ευθύνη των ίδιων των ιδρυμάτων.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος που έχει να κάνει με τον τρόπο διεξαγωγής των εξετάσεων, το αδιάβλητο του κεντρικού συστήματος των πανελλαδικών εξετάσεων φαίνεται πως αποτελεί ένα πρώτης τάξεως επιχείρημα για να μην ξεκινούν συζητήσεις αναθεώρησης του ακολουθούμενου πιστά -έτη και έτη τώρα- μοντέλου. Η αλήθεια είναι ότι το κεντρικό σύστημα των εξετάσεων μπορεί να καυχιέται ότι αποτελεί έναν από τους ελάχιστους θεσμούς στη χώρα που θεωρούνται αξιόπιστοι και αδιάβλητοι.

Όταν φτάνουμε, όμως, στο θέμα του καθορισμού του αριθμού των υποψηφίων, εκεί υπάρχει ζήτημα. Δεν μπορεί οι αποφάσεις να λαμβάνονται κεντρικά εκεί επιβάλλεται πλέον να περάσουμε   στη φάση που τα πανεπιστήμια θα έχουν την ευθύνη για την εισαγωγή των φοιτητών σε σχέση με τον αριθμό, τις προϋποθέσεις και ό,τι άλλο θεωρείται αναγκαίο για τη σωστή λειτουργία τους.

Μοιραστείτε την είδηση