Το ξέπλυμα

2 Min Read

Όπως έχουμε κατά καιρούς γράψει, το βασικό συναλλακτικό νόμισμα της εποχής μας είναι η εικόνα. Σημασία έχει τι λένε οι άλλοι για σένα και όχι τι κάνεις εσύ πραγματικά. Το φωτοσοπ έχει γίνει το αγαπημένο εργαλείο όλων όσοι θέλουν να πείσουν τους υπόλοιπους ότι ζουν μια άλλη ζωή από αυτή που ζουν πραγματικά.

Το φωτοσοπ, ωστόσο, δεν χρησιμοποιείται μόνο από τα φυσικά πρόσωπα, αλλά και από τις κρατικές οντότητες ή τους υπερεθνικούς οργανισμούς. Όλους αυτούς που θεωρούν ότι με φτιασίδια μπορούν να κρύψουν αυτό που κάνουν.

Έτσι, ξεπλένουν τις… αμαρτίες τους, άλλες φορές παριστάνοντας τους περιβαλλοντικά ευαίσθητους και κάνοντας δωρεές σε οικολογικές οργανώσεις, λέγε με και greenwashing, και άλλες φορές χρησιμοποιώντας τον αθλητισμό.

Το sportswashing (ξέπλυμα μέσω του αθλητισμού) ήρθε στην επικαιρότητα αυτές τις ημέρες, με αφορμή τη διοργάνωση του Μουντιάλ από το Κατάρ. Το Κατάρ, σε μια προσπάθεια να απομακρύνει την προσοχή από τα επίμαχα ζητήματα της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των άθλιων συνθηκών εργασίας που βιώνουν οι πολίτες, αποφάσισαν να δείξει τη γαλαντομία του, διοργανώνοντας ένα μέγα αθλητικό γεγονός. Η ηγεσία του πίστεψε ότι με 220 δις θα καταφέρει να κερδίσει την εύνοια του παγκόσμιου κοινού.

Πλανήθηκε, όμως, πλάνη οικτρά, καθώς πέρασαν οι εποχές που οι τεχνικές αυτές απέδιδαν καρπούς.

Μοιραστείτε την είδηση