Τολμηρό βήμα από το ΕΒΕ Κοζάνης για την αγροδιατροφή

6 Min Read

Μεγάλοι αγοραστές στις πόρτες επιχειρήσεων της Κοζάνης

Μια πρωτόγνωρη για την περιοχή, επιχειρηματική κινητοποίηση, είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες μέρες. Συγκεκριμένα, περίπου 30 επιχειρήσεις ετοιμάζονται να συναντήσουν διευθυντικά στελέχη μεγάλων «παικτών» – εισαγωγικών εταιρειών της Κεντρικής Ευρώπης και της Αμερικής.

Πρόκειται για το Διεθνές Φόρουμ Αγροδιατροφικών Προϊόντων που διοργανώνει το ΕΒΕ Κοζάνης και «τρέχει» η εταιρεία ΑΚ Σύμβουλοι Επιχειρήσεων που έχει έδρα την πόλη.

Αντικείμενο του Φόρουμ, είναι η ουσιαστική συνάντηση 11 αγοραστών-εισαγωγέων με 30 επιχειρήσεις της περιοχής που ήδη εξάγουν προϊόντα, με στόχο να αναζητηθούν νέες αγορές, να γίνουν γνωστά τα εξαγώγιμα «όπλα» της Δυτικής Μακεδονίας και να διατηρηθεί μια επαφή της περιοχής με τα στελέχη των εταιρειών αυτών.

Το Φόρουμ με την μορφή που διοργανώνεται, πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Δυτική Μακεδονία. Από τις 2 έως τις 5 Ιουνίου, τα 11 στελέχη των εταιρειών με ορμητήριο την Σιάτιστα, θα πραγματοποιήσουν στοχευμένες επισκέψεις σε περίπου 15 επιχειρήσεις της Κοζάνης (μικρές, μεσαίες και μεγάλες) που έχουν ήδη αναπτύξει εξαγωγική δραστηριότητα και θα συνομιλήσουν με τους ιδιοκτήτες για τη δυνατότητα ανοίγματος των εξαγωγών στις αγορές τους, δίνοντας παράλληλα και συμβουλές για το πως μπορούν να αναπτύξουν τα χαρακτηριστικά που απαιτούν οι αγορές αυτές.

«Θέλουμε να κάνουμε μια ολιστική προσέγγιση στον κλάδο του τροφίμου και ποτού, ο οποίος εκτιμάμε πως είναι ο πιο δυνατός στην περιοχή και έχει δυναμική. Επίσης αποτελεί και μια από τις διεξόδους που αναζητούμε λόγω της απολιγνιτοποίησης και μπορεί να σηκώσει επιχειρήσεις και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας» εξήγησε μιλώντας στον «Χ» ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Κοζάνης Γιάννης Μητλιάγκας. Ο ίδιος μίλησε για ένα ουσιαστικό και αποφασιστικό βήμα που κάνει το ΕΒΕ ίσως για πρώτη φορά «μακριά από τα εκ του ασφαλούς σενάρια της συμμετοχής σε εκθέσεις που ναι μεν έχουν την σημασία τους και θα συνεχίσουμε να προτρέπουμε τα μέλη μας να συμμετάσχουν αλλά στην πράξη το Φόρουμ αυτό φέρνει για πρώτη φορά τους μεγάλους αγοραστές – εισαγωγείς στην πόρτα των επιχειρήσεών μας» πρόσθεσε.

Τα διευθυντικά στελέχη των ξένων εταιρειών που θα επισκεφθούν την περιοχή, μένουν στο εξωτερικό αλλά είναι Έλληνες με πολυετή εμπειρία στις αγορές και ειδικά στην περιοχή που δραστηριοποιούνται. Τα στελέχη αυτά είναι ήδη ενημερωμένα για το προφίλ των επιχειρήσεων που θα συναντήσουν και θα είναι έτοιμα να «απαντήσουν» με συγκεκριμένες προτάσεις και κατευθύνσεις για το πως πρέπει να βαδίσουν οι επιχειρήσεις της Κοζάνης για να «παίξουν» στις εξαγωγές.

«Αποστείλαμε 100 ερωτηματολόγια σε επιχειρήσεις της περιοχής που εξάγουν και ανήκουν στο μητρώο επιχειρήσεων του ΕΒΕ Κοζάνης. Απαντήσεις πήραμε μόλις από 30 επιχειρήσεις, τις οποίες και κατηγοριοποιήσαμε, βαθμολογήσαμε και κατατάξαμε ανάλογα με την εξαγωγική της ετοιμότητα. Δεν σας κρύβω πως μας προβλημάτισε ο αριθμός των απαντήσεων αποτελεί όμως ένα δείγμα της δυσπιστίας με την οποία αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις τους φορείς αφού η εμπειρία τους από αυτούς είναι δυστυχώς όχι καλή, γιατί θα πρέπει κάποια στιγμή να κάνουμε και αυτοκριτική» επεσήμανε ο κ. Μητλιάγκας.

Το πρόγραμμα του Φόρουμ περιλαμβάνει εκτός από τις επισκέψεις σε επιχειρήσεις και ξεναγήσεις σε αξιοθέατα της περιοχής, γευσιγνωσία αλλά και μια μεγάλη εκδήλωση για B2B συναντήσεις στην Πτολεμαϊδα. Η εκδήλωση αυτή τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

«Το εμπόριο, οι εισαγωγές και οι εξαγωγές, δεν είναι μόνο αυστηρά οικονομική συναλλαγή αλλά ένα σύνολο πραγμάτων που έχει σχέση ακόμη και με το «δέσιμο» του αγοραστή με μια περιοχή.

Μετά από σχεδόν δέκα χρόνια επιχειρηματικά ταξίδια κι συναντήσεις στο εξωτερικό, συζητούσαμε με τον Δημήτρη Τσιμπέρη πως αυτό που εμείς κάναμε στις Ευρωπαϊκές χώρες θα γινόταν στην Κοζάνη. Πως δηλαδή θα χτυπούσε την πόρτα της τοπικής επιχείρησης ένας μεγάλος εισαγωγέας. Την πρότασή μας αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή το ΕΒΕ Κοζάνης και τρέχει το όλο πρότζεκτ» εξήγησε ο ιδιοκτήτης της «ΑΚ Σύμβουλοι Επιχειρήσεων» και οικονομικός διευθυντής της εταιρείας «Προϊόντα Γης Βοΐου» Αλέξης Κωτούλας. Ο ίδιος επεσήμανε την σημαντικότητα του εγχειρήματος μιας και τα 11 στελέχη προέρχονται από οκτώ χώρες και δραστηριοποιούνται σε μεγάλες αγορές έχοντας μεγάλη εμπειρία στο εμπόριο.

«Μέσα από αυτό το Φόρουμ θα φανεί η δυναμική της περιοχής και οι δυνατότητές της στο τρόφιμο και στο ποτό. Αποτελεί ένα είδος «ηλεκτροσόκ» που ενεργοποιεί ξανά τον κλάδο μετά τον κορωνοϊό. Ας μην γελιόμαστε, η περιοχή μας δεν έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με περιοχές που έχουν θάλασσα ή τουρισμό για επισκεψιμότητα για να γνωρίσει κάποιος τυχαία τις δυνατότητές της. Άρα πρέπει εμείς να φέρουμε τους αγοραστές
στην πόρτα των επιχειρήσεων» ανέφερε ο κ. Κωτούλας, ο οποίος κάλεσε εταιρείες που έχουν εξαγωγική ετοιμότητα να μην διστάσουν να επικοινωνήσουν με το ΕΒΕ ή τον ίδιο για να συμμετάσχουν ακόμη και τώρα στις διαδικασίες του Φόρουμ.

Σωκράτης Μουτίδης www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση