Ξεκίνησε η νέα προσπάθεια του ΔΗΠΕΘΕ για την εκλογή Καλλιτεχνικού Διευθυντή – Εγκρίθηκε, παράλληλα, από το ΔΣ ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός

7 Min Read

Εντός ενός μήνα (έως 26 Αυγούστου) θα μπορούν να υποβάλλουν τους φακέλους υποψηφιοτήτων αυτοί που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην διαδικασία ανάδειξης νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης. Μετά τις, ουσιαστικά, δυο αποτυχημένες προσπάθειες της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου να αναλάβει το συγκεκριμένο πόστο ο Γιώτης Βασιλειάδης και μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η διαδικασία εκλογής του, το όργανο προχώρησε στην προκήρυξη του νέου διαγωνισμού.

Τους όρους του διαγωνισμού ενέκριναν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και ο νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής θα πρέπει να προσληφθεί άμεσα και να βρίσκεται σε αυτή τη θέση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Σύμφωνα με την προκήρυξη, δεν είναι απαραίτητη η κατοχή τίτλου εκπαιδευτικής βαθμίδας παρά μόνο να έχει ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση. Μιλά για πρόσωπο «αναγνωρισμένου κύρους που έχει ιδιαιτέρως διακριθεί στο χώρο του θεάτρου ή να έχει ασχοληθεί με θέματα θεάτρου επαγγελματικά και να έχει μια από τις εξής ιδιότητες: Ηθοποιός, σκηνοθέτης, συνθέτης, χορογράφος, σκηνογράφος ή ενδυματολόγος, με αναγνωρισμένη προσφορά στο επαγγελματικό θέατρο, θεατρικός συγγραφέας, μεταφραστής έργων, θεατρολόγος κριτικός θεάτρου με επαγγελματική εργασία στο θέατρο». Πλέον η «βεντάλια» των προσόντων είναι ανοιχτή υπέρ του δέοντος ωστόσο ρητά αναφέρεται πως είναι η απαραίτητη η επαγγελματική εμπειρία στον χώρο του θεάτρου.

Η προκήρυξη ζητά ακόμη να διαθέτει διοικητικές και οργανωτικές ικανότητες που να πιστοποιούνται με «παρακολούθηση σχετικών σπουδών ή σεμιναρίων ή με προϋπηρεσία σε άλλη διοικητική θέση». Μαζί με τον φάκελο τους, οι υποψήφιοι θα πρέπει να καταθέσουν και ένα πλάνο δράσεων και σκέψεων για το προτίθενται να κάνουν για τη θητεία τους. Ωστόσο στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να διασφαλιστεί η μη διαρροή των προτάσεων αυτών που δεν θα επιλεγούν από τον επιλεγέντα μιας και κανείς δεν επιθυμεί να ανοίξει τα χαρτιά του.

Ο τρόπος επιλογής του νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή θα γίνει έπειτα από μυστική ψηφοφορία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, τα οποία στην ψήφο τους θα γράφουν και την βαθμολογία που δίνουν στον κάθε υποψήφιο. Εννοείται πως θα έχει προηγηθεί η ενημέρωσή τους και θα έχουν πλήρη πρόσβαση στους φακέλους υποψηφιοτήτων. Η μέθοδος της «συνέντευξης» εξακολουθεί να αποτελεί κριτήριο βαθμολογίας. Η βαθμολογία που θα δώσουν τα μέλη του ΔΣ θα αναφέρεται στους τίτλους σπουδών και στα ειδικά προσόντα του υποψηφίου, στο καλλιτεχνικό του έργο, στις διοικητικές και οργανωτικές του ικανότητες, στον καλλιτεχνικό προγραμματισμό και στην προσωπικότητά του όπως αυτή εκτιμηθεί από την συνέντευξη.

 

Ανακοινώθηκε ο προγραμματισμός του ΔΗΠΕΘΕ μέχρι το τέλος του 2022

Ελλείψει Καλλιτεχνικού Διευθυντή, το Διοικητικό Συμβούλιο προχώρησε στη σύσταση μιας Καλλιτεχνικής Επιτροπής προκειμένου να μην χαθεί και άλλος πολύτιμος χρόνος και να καταρτιστεί ένα πλάνο δράσης έως το τέλος του 2023. Την επιτροπή απαρτίζουν ο υποψήφιος για την θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή (που δεν ενέκρινε την επιλογή του το υπουργείο Πολιτισμού) Γιώτης Βασιλειάδης και ο Παναγιώτης Νάκος. Το πλάνο που κατέθεσαν στο όργανο και εγκρίθηκε περιλαμβάνει τα εξής:

Θέατρο στο θρανίο: από 16/8 έως 16/11, θέατρο στα σχολεία

«Το πιο γλυκό ψωμί»: είναι μια παράσταση για όλα τα παιδιά που θα ανεβαίνει στα σχολεία συνοδεία μουσικής, τραγουδιού, μασκών, παντομίμας και θα κυριαρχεί η διάδραση. Τα παιδιά μέσα από το παραμύθι που θα διαδραματίζεται με τη συμμετοχή τους, θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στην ιστορία, να προβληματίζονται, να εκφράζουν την άποψή τους και να οδηγούν την εξέλιξή του. Η σκηνοθεσία είναι της Εύας Σαρμη.

Θεατρική παράσταση «Το Κτήμα» του Λάκη Λαζόπουλου: από 7/9/22 έως 7/1/23

Σε ένα χωριό της Λάρισας ή της Κοζάνης διαδραματίζεται η ιστορία. Ο πλούσιος αρχηγός της οικογένειας αφήνει την διαθήκη του. Αυτή άλλους ευνοεί και άλλους αδικεί από την οικογένειά του. Η γνώση της ύπαρξης διαθήκης στα μέλη της οικογένειάς του είναι το σημείο τριβής ανάμεσά τους. Παράλληλα και η λαχτάρα όλων είναι να ευνοηθούν σε βάρος των υπολοίπων. Το έργο πολύ έξυπνα παρουσιάζει τα ελαττώματα όλων των συγγενών και την έλλειψη αναστολών τους στη διάπραξη εγκλημάτων, αναμενόμενη όμως και η τιμωρία όλων. Η σκηνοθεσία είναι του Κώστα Τσιανου.

Παιδική σκηνή «Τζιτζιμιτζιχοτζίρια» από 15/11/22 έως 15/3/23

Τα «Τζιτζιμιτζιχοτζίρια» της Στέλλας Μιχαηλίδου, είναι ένα έργο τρυφερό, με πολλά κωμικά στοιχεία και αναφέρεται στην διαφορετικότητα και στην αντιμετώπιση της από την κοινωνία. Ένα έργο που επικεντρώνεται στη δύναμη της φιλίας και της αγάπης καθώς και στην ευαισθησία απέναντι στην ομορφιά και την τέχνη.

Χοροθεατρικά ταξίδια και λυρικές διαδρομές, έναρξη τον Σεπτέμβριο 2022

Δημιουργία χοροθεάτρου με στόχο να δοθεί βήμα στα άτομα που ασχολούνται με το χορό να δείξουν τη δουλειά τους και να συμβάλλουν στην εκπαίδευση τοπικών καλλιτεχνών. Ανέβασμα χριστουγεννιάτικης παράστασης χοροθεάτρου σε συνεργασία με τοπικές σχολές χορού και το Καλλιτεχνικό Σχολείο Κοζάνης. Την χορογραφία και σκηνοθεσία έχει η Τατιάνα Μυρκου

Τον Σεπτέμβρη προγραμματίζεται και η έναρξη του Εργαστηρίου Λυρικού Θεάτρου με στόχο να φέρει σε επαφή παιδιά και εφήβους της περιοχής μας με το μουσικό θέατρο, ένα είδος τέχνης που συνδυάζει τη μουσική και με άλλες μορφές τέχνης όπως το χορό και την υποκριτική αλλά καλλιεργεί παράλληλα και πολλές άλλες δεξιότητες όπως την ομαδικότητα. Το αποτέλεσμα των εργαστηρίων θα φανεί τα Χριστούγεννα με ανέβασμα της παράστασης «Χριστούγεννα στο Broadway» με μαέστρο τον Δημήτρη Δημόπουλο και την Έμη Τσιούρα

Θεατρικά εργαστήρια με έναρξη τον Σεπτέμβριο 2022

Τον Σεπτέμβρη προγραμματίζεται επίσης και η έναρξη των θεατρικών εργαστηρίων. Τα θεατρικά εργαστήρια δεν στοχεύουν αποκλειστικά στην ανάδειξη ηθοποιών. Προάγουν τη γνώση των καλών τεχνών, την πνευματική καλλιέργεια και ευαισθησία αλλά και κοινωνικές δεξιότητες χρήσιμες σε κάθε περίοδο της ζωής του ανθρώπου. Διδάσκονται αυτοσχεδιασμός, υποκριτική, θεατρικός χορός, θεατρικό τραγούδι. Θα υπάρχουν τμήματα παιδικά, εφηβικά, ΑμεΑ, ενηλίκων, εκπαιδευτικών και φοιτητών.

Οι «Μέρες Καραχισαρίδη» θα γίνονται κάθε Απρίλη, για τον λόγο αυτό και θα δημιουργηθεί  συντονιστικό όργανο για την επεξεργασία προτάσεων και ιδεών με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα

Σωκράτης Μουτίδης – Γιάννης Κωσταρέλλας – www.xronos-kozanis.gr

 

Μοιραστείτε την είδηση