Υπεγράφη η υπουργική απόφαση για την αύξηση του κατώτατου μισθού – Από 1η Φεβρουαρίου στα 650 ευρώ μεικτά η αμοιβή των εργαζόμενων

2 Min Read

Περίπου 850.000 μισθωτούς θα ωφελήσει η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ από την 1η Φεβρουαρίου. Η αύξηση του 11%, διαμορφώνει τον κατώτατο μισθό στα 546 ευρώ καθαρές αποδοχές για άγαμους ανειδίκευτους εργάτες, χωρίς προϋπηρεσία άνω των 25 ετών που έπαιρναν μισθό 492 ευρώ καθαρά.
«Είναι μια σημαντική τομή στα εργασιακά της χώρας μας μετά από μια περίοδο σκληρής λιτότητας. Ήρθε η εποχή με το πολιτικό σχέδιο ανάκαμψης να προωθήσουμε τα συμφέροντα του μισθωτού κόσμου και της εργασίας» δήλωσε ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ της ΠΕ Κοζάνης Μίμης Δημητριάδης.
Με την αύξηση του κατώτατου μισθού, καταργείται ο υποκατώτατος που έπαιρναν νέοι εργαζόμενοι και αποτελούσε μνημονιακή υποχρέωση. Από την 1η Φεβρουαρίου αυξάνεται και το κατώτατο ημερομίσθιο στα 29 ευρώ καθαρά που υπολογίζεται στον χρόνο περίπου ενάμισης μισθός. Οι εργαζόμενοι έως 25 ετών, με την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού θα δουν την μεγαλύτερη αύξηση αφού από τα 492 ευρώ που έπαιρναν καθαρές αποδοχές, τώρα θα πρέπει να λαμβάνουν 546 ευρώ.
«Το μέτρο αυτό αφορά περισσότερους από 800 χιλ. εργαζόμενους. Πιο συγκεκριμένα 600 χιλ εργαζόμενους που αμείβονται με τον υποκατώτατο μισθό και αυξάνει και το επίδομα ανεργίας γιατί όλα υπολογίζονται με βάση τον κατώτατο μισθό. Άρα θα τονωθεί και η εσωτερική ζήτηση και δημιουργούνται προϋποθέσεις ελπίδας για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας» πρόσθεσε ο κ. Δημητριάδης.
Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση