Υποδομές και ομαλή ενεργειακή μετάβαση το κλειδί για την ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας

5 Min Read

Από την Πτολεμαΐδα ξεκίνησε ο προσυνεδριακός διάλογος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Η Ευρωβουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Έλενα Κουντουρά, η Βουλέυτρια Κοζάνης Καλλιόπη Βέττα  και ο πρώην  Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης ήταν οι ομιλητές της εκδήλωσης του κόμματος στην Πτολεμαΐδα το απόγευμα της Παρασκευής στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου του κόμματος. Η εκδήλωση έγινε στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Εορδαίας και τα θέματα που τέθηκαν ήταν τοπικής αλλά και εθνικής εμβέλειας με σημαντικότερο αυτό της ενέργειας και της απολιγνιτοποίησης.

Κουντουρά: «Η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και κρίσιμη για την ασφάλεια της χώρας»

 «Η πράσινη μετάβαση και η πράσινη ενέργεια όντως αποτελούν μονόδρομο αλλά πρέπει να γίνουν με όρους βιωσιμότητας και κοινωνικής συνοχής» τόνισε, μεταξύ άλλων, η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας την θέση της ευρωομάδας που λέει «ναι» στην απολιγνιτοποίηση αλλά με ένα ομαλό και μεταβατικό πρόγραμμα προς όφελος της κοινωνίας.

Για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος η κ. Κουντουρά τόνισε πως απαιτείται συζήτηση με την κοινωνία, εξασφάλιση απασχόλησης, εξασφάλιση επαγγελματικής αποκατάστασης, εκπαίδευση και  εξειδίκευση με στόχο οι νέοι να μείνουν στην περιοχή και να έχουν προοπτικές. Η ίδια προσδιόρισε την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, ως την «ραχοκοκαλιά του ενεργειακού συστήματος, η οποία σήμερα σηκώνει το βάρος της εσπευσμένης απολιγνιτοποίησης φέρνοντας επιπτώσεις στην τοπική οικονομία, στην ισότητα και στο μέλλον της νέας γενιάς» όπως η ίδια ανέφερε.

«Η ενεργειακή μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας πρέπει να στηριχτεί και με την αντίστοιχη μεταφορική συνδεσιμότητα. Και σε αυτό έχουμε συνταχτεί όλη η Ευρωομάδα από διαφορετικές επιτροπές γιατί είναι σημαντικό να εντάξουμε την Δυτική Μακεδονία στο διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών (TEN-T/ Trans-European Transport Network)», πρόσθεσε η κ. Κουντουρά θέτοντας την συγκεκριμένη πρακτική ως απαραίτητη προϋπόθεση  προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση η χώρα σε  χρηματοδοτικά κονδύλια προγραμμάτων,  όπως το Connecting Europe.  Παρόλα αυτά σύμφωνα με την ευρωβουλευτή, προκειμένου να επιτευχθεί η ένταξη στο δίκτυο πρέπει να προϋπάρχει και ένα δεύτερο μέσο συνδεσιμότητας, ο σιδηρόδρομος, ο οποίος απουσιάζει από τον σχεδιασμό της σημερινής Κυβέρνησης. Όπως έγραψε την Παρασκευή ο «Χ» ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος σε ερώτηση του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Κοζάνης Πάρι Κουκουλόπουλου, είπε πως ο σιδηρόδρομος και η γραμμή Κοζάνη – Καλαμπάκα δεν αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση γι’ αυτό και μετατέθηκε ο σχεδιασμός για το 2044.

cof

Στην ομιλία της η κ. Κουντουρά μίλησε και για προοπτικές τουρισμού που μπορεί να αναπτύξει η περιφέρεια. Είπε πως είναι δυνατή η προσέλκυση επισκεπτών και δημιουργία νέων εσόδων και θέσεων εργασίας «αν εστιάσουν οι κάτοικοι της περιοχής στις θεματικές μορφές τουρισμού, όπως ο θρησκευτικός ή περιπατητικός. Ο τουρισμός είναι αυτός που ενεργοποιεί και τους άλλους τομείς.  Αν δεν υπάρχει τουρισμός, δεν υπάρχει ανάπτυξη σε μια σειρά επαγγελμάτων», ανέφερε μεταξύ άλλων η ευρωβουλεύτρια.

Στο κλείσιμο της ομιλίας της κ. Κουντουρά κάλεσε τους πολίτες και ειδικότερα τους νέους να συμμετέχουν στις Ευρωεκλογές και να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. «Πρέπει να είμαστε αξιόπιστοι, να πείσουμε τον κόσμο να μας ψηφίσει, ότι εμείς είμαστε η εναλλακτική λύση. Ότι εμείς θα επιδιώξουμε και θα εγγυηθούμε βιώσιμη ανάπτυξη, κοινωνική δικαιοσύνη, συμπερίληψη, δημοκρατική συμμέτοχη, βελτίωση της ευημερίας και προόδου της πατρίδας μας», ήταν λόγια της κ. Κουντουρά.

Βέττα: «Ανάγκη ανανέωσης και ανασυγκρότησης στον ΣΥΡΙΖΑ»

Για ανάγκη ανανέωσης και ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε η βουλεύτρια Κοζάνης Καλλιόπη Βέττα, η οποία άνοιξε την εκδήλωση της Πτολεμαϊδας. «Ο ΣΥΡΙΖΑ  πέρασε μια δύσκολη περίοδο. Η κοινωνία μας έχει ανάγκη και εμείς έχουμε ανάγκη την κοινωνία και πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι ενόψει και του συνεδρίου και προπαντός ενόψει των εκλογών» τόνισε μεταξύ άλλων η κα Βέττα, κάνοντας και μια εκτενή αναφορά στο Περιφερειακό Συνέδριο του κόμματος που έγινε στην Κοζάνη την προηγούμενη εβδομάδα.

Αδαμίδης: «Η Δυτική Μακεδονία έχει πληγεί από την Κυβέρνηση όσο καμία άλλη Περιφέρεια της χώρας»

Βέλη κατά της Κυβέρνησης για την απολιγνιτοποίηση και τις ενέργειές της «εις βάρος της Δυτικής Μακεδονίας» έριξε ο πρώην Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης. «Πρόκειται για μια βίαιη απολιγνιτοποίηση που αποτελεί πολιτική που αναγνωρίζει μόνο ιδιωτικά συμφέροντα και που έχει κατασκευάσει  ένα τεράστιο μείγμα από προβλήματα κατά του λαού, των πολιτών και των καταναλωτών» ανέφερε ο κ. Αδαμίδης.

Ο κ. Αδαμίδης σχολίασε και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τις ενεργειακές κοινότητες καλώντας την ηγεσία να μεριμνήσει άμεσα για την εξεύρεση χώρου στο δίκτυο ηλεκτρισμού της χώρας.

Μαριάνθη Βαριοζίδου – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση