Υποστήριξη της δημόσιας και δωρεάν υγείας ζητούν οι συνταξιούχοι της Κοζάνης

3 Min Read

Συμπαράσταση και στον αγώνα των υγειονομικών

Παράσταση διαμαρτυρίας διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των συνταξιούχων οργανώσεων της Κοζάνης, το πρωί της Πέμπτης, ζητώντας να παρθούν μέτρα για την δημόσια υγεία και πρόνοια, μιλώντας για μέτρα ενάντια στην ακρίβεια και για αυξήσεις στις συντάξεις, ενώ στη συνέχεια προχώρησαν σε πορεία μέχρι το Μαμάτσειο, για να συμμετέχουν στην συγκέντρωση των υγειονομικών.

Οι συνταξιούχοι διεκδικούν δημόσιο, δωρεάν και καθολικό σύστημα Υγείας και Πρόνοιας, πλήρως χρηματοδοτούμενο από το κράτος, εξασφάλιση πλήρους και απρόσκοπτης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας σε όλους, πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των άλλων μονάδων Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, στα δημόσια νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και στις άλλες μονάδες υγείας. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και επικουρικών. Να μην κλείσει ή συγχωνευτεί κανένα τμήμα, κλινική, νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας. Να επαναλειτουργήσουν πλήρως τα νοσοκομεία και το σύνολο των δομών που έκλεισαν λόγω περικοπών. Να αναπτυχθεί η πάγια ανάγκη της λειτουργίας Αιμοδυναμικής κλινικής στο Νοσοκομείο της Κοζάνης, το οποίο θα καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες των ασθενών της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Να καταργηθεί κάθε είδους πληρωμής στην υγεία.

Επίσης, διεκδικούν πλήρη στελέχωση του ΕΚΑΒ με μόνιμο προσωπικό, ανανέωση του στόλου με ανάπτυξη του αναγκαίου αριθμού ασθενοφόρων μέσων επίγειων – πλωτών – εναέριων και στελέχωση της τεχνικής υπηρεσίας συντήρησης του στόλου με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό.

Ζητούν να μην υπάρξει καμία ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας και να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα. Να υπάρχουν στελεχωμένα αγροτικά ιατρεία σε όλα τα χωριά, να υπάρχει ιδιαίτερη φροντίδα με υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τις οικογένειές τους, τους ηλικιωμένους, τους χρόνια πάσχοντες και τους νεφροπαθείς.

Τέλος, ζητούν να είναι δημόσιο και δωρεάν το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» για όλους (χωρίς πλαφόν, εξαιρέσεις και περικοπές), με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, η μετακίνηση των ασθενών και των συνοδών τους να γίνεται δωρεάν, να δημιουργηθούν δημόσιες δομές και οίκοι ευγηρίας για την τρίτη ηλικία, να μην καταργηθούν τα ειδικά ψυχιατρικά νοσοκομεία και να παρθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που να συνδέονται με όλες τις βαθμίδες του δημόσιου συστήματος υγείας καθώς και να παρέχονται δωρεάν.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση