Ζητούνται καθαρές απαντήσεις για την Τηλεθέρμανση

3 Min Read

Στην προκήρυξη την εγκατάστασης δύο ηλεκτρολεβητών στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου προχώρησε η ΔΕΗ. Οι ηλεκτρολέβητες θα χρησιμοποιηθούν για την παροχή θερμικής ενέργειας στην τηλεθέρμανσης Κοζάνης, που θα τους χρειαστεί από το χειμώνα του ’23-’24 που θα κλείσουν οι λιγνιτικές μονάδες.

Πρόκειται για μια προσωρινή λύση μέχρι την εγκατάσταση και λειτουργία της Μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) με μηχανές εσωτερικής καύσης φυσικού αερίου, στο χώρο του ΑΗΣ Καρδιάς, που θα αναλάβει να τροφοδοτήσει τις τηλεθερμάνσεις Κοζάνης, Πτολεμαΐδας και Αμυνταίου.

Μπαίνουν, όμως, σημαντικά ερωτήματα για το μέλλον της τηλεθέρμανσης, αλλά και το πορτοφόλι των καταναλωτών.

Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού, το έργο αφορά στην εγκατάσταση δύο συγκροτημάτων λεβήτων θέρμανσης νερού και θα εκτελεστεί στις εγκαταστάσεις του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου.
Αρκετά τα ερωτήματα 

Να σημειώσουμε εδώ πως η ίδια λύση (οι ηλεκτρολέβητες) επιλέχτηκε και στην Πτολεμαΐδα και λειτουργεί από το Σεπτέμβριο.

Η απόδοση της ήταν καλή, καθώς δεν υπήρξαν σοβαρά προβλήματα στην παροχή θερμικής ενέργειας στην Πτολεμαΐδας, υπάρχει, όμως, πρόβλημα με το κόστος.

Και αυτό γιατί για να παραχθεί η θερμική ενέργεια για την Τ/Θ Πτολεμαΐδας, από εκεί που απαιτούνται 6-6,5 εκ. ευρώ (με τον ΑΗΣ Καρδιάς σε λειτουργία) φέτος, θα χρειαστούν (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις) τουλάχιστον 30-32 εκ. ευρώ (μπορεί και παραπάνω πλέον με τις τιμές μεγαβατώρας να αυξάνονται) κάτι που οδήγησε στην επιδότηση με 30 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Συνεπώς είναι δεδομένο πως και  η τηλεθέρμανση Κοζάνης θα χρειαστεί να επιδοτείται ετησίως, τουλάχιστον με άλλα τόσα χρήματα για να αποπληρώνει  τη ΔΕΗ.

Τίθενται, όμως, πολλά ερωτήματα. Πόσα χρόνια θα διαρκέσει η προσωρινή λύση; Ποιος διασφαλίζει ότι θα επιδοτείται η Τ/Θ Κοζάνης όλα τα χρόνια και δεν θα χρειαστεί να περάσει το κόστος στους καταναλωτές;

Τι ποσά θα χρειαστεί να πληρώσει η ΔΕΥΑΚ στη ΔΕΗ όταν συνδεθεί  με τη ΣΗΘΥΑ; Και πολλά άλλα.

Το ζήτημα της τηλεθέρμανσης, μαζί με τις θέσεις εργασίας, είναι κομβικής σημασίας για την επόμενη μέρα.

Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές, είναι ώρα να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις στην τοπική μας κοινωνία για το μέλλον της τηλεθέρμανσης.

Γιάννης Κωσταρέλλας

Μοιραστείτε την είδηση