Εικαστικές παρεμβάσεις «γέννησε» η συνεργασία δήμου Κοζάνης και Τμήματος Εικαστικών Τεχνών Φλώρινας

4 Min Read

Τα έργα που θα στολίσουν διάφορα σημεία της πόλης όπως την Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, το κτίριο του Δημαρχείου, την οδό Ειρήνης, αλλά και οι εικαστικές παρεμβάσεις σε κάδους απορριμμάτων στην Πλατεία Νίκης, παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση το απόγευμα του Σαββάτου 16 Ιουνίου στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης.
Τις μακέτες και τα προσχέδια για την υλοποίηση των έργων παρουσίασαν οι ίδιοι οι δημιουργοί τους, φοιτήτριες και απόφοιτοι του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών Φλώρινας και συγκεκριμένα οι Καρβουνιάρη Γιώτα, Κουζούνη Μίνα, Μπουρμά Βάσω, Μυστίλογλου Βαρβάρα, Στούμπου Κική και Σχωρετσανίτη Ράνια.
Την εκδήλωση προλόγισαν ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης και ο κοσμήτορας του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών Γιάννης Ζιώγας, οι οποίοι αναφέρθηκαν σε αυτή τη σημαντική συνεργασία που αποδίδει εικαστικά έργα που θα διαμορφώσουν την σύγχρονη αισθητική της πόλης.
Μια ευχάριστη νότα ήταν η παρουσίαση στον ίδιο χώρο έκθεσης ζωγραφικής με έργα μαθητών από σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης, με θέμα πώς φαντάζονται οι μαθητές την πόλη τους αλλαγμένη.

Αναλυτικά τα έργα:

Το έργο είναι μια ζωγραφική παράσταση της Μίνας Κουζούνη, σε καμβά με ακρυλικά χρώματα και απεικονίζει χαρακτηριστικά κτίρια που βρίσκονται στην πλατεία Νίκης της Κοζάνης όπως το Δημαρχείο, ο πύργος με το ρολόι και άλλα σημαντικά κτίρια που χαρακτηρίζουν την πόλη. Το έργο τοποθετήθηκε στην κεντρική σκάλα υποδοχής του Δημαρχείου προτείνοντας μια καινούργια ανάγνωση του αστικού τοπίου της Κοζάνης μέσα από μια ποιητικό μετασχηματισμό.

Βάσω Μπουρμά

Το έργο απεικονίζει μυθικά πλάσματα σε μια υδάτινη περιοχή που διαχέονται στον χώρο. Θα αναπαράγει το υδάτινο στοιχείο της περιοχής που ανακαλεί στοιχεία από το υδάτινο στοιχείο της Λίμνης Πολυφύτου αλλά και της κοντινές λίμνες της Δυτικής Μακεδονίας. Οι μεγάλες του διαστάσεις και η μνημειακότητα ενισχύουν τον τρόπο που ο θεατής θα βιώνει την ατμόσφαιρα του ζωγραφικού έργου

Ράνια Σχορετσανίτη

Το ανάγλυφο Λιβάδια της Κοζάνης εκφράζει το τοπίο της περιοχής και αποτελείται από μια σειρά επιφανειών οι οποίες θα εμποτίζονται με χρωστικές ύλες από τα λουλούδια της περιοχής με τον κρόκο να κυριαρχεί. Το κάθε επίπεδο και η επιλογή του υφάσματος θα σχηματίζει τόπους ενεργειών που σε κάποιες περιπτώσεις θα ενώνονται με νήματα επίσης εμποτισμένα με χρώμα φυτικό.

Για να γίνουν τα ανάγλυφα, ακολουθήθηκε  η παρακάτω διαδικασία: τα τραπεζοειδή κομμάτια που αποτελούν μέρος της κατασκευής κόπηκαν από μερικά μεγάλα ορθογώνια ξύλα. Στη συνέχεια,  συναρμολογήθηκαν έτσι ώστε να σχηματίσουν ασύμμετρα τραπεζοειδή και πρισματικά πλαίσια. Κάθε ένα από αυτά τα πλαίσια καλύφθηκε με ύφασμα μεταξωτό ή μάλλινο ή βαμβακερό , εμποτισμένα με χρώμα φυτικό από τον Κρόκο Κοζάνης. Τα γεωμετρικά στερεά που Θα δημιουργηθούν στη συνέχεια ενώθηκαν μεταξύ τους έτσι ώστε να σχηματίσουν την επιθυμητή δομή.

Κώστας Κορωναίος

(Φορητό έργο)

Η τοιχογραφία  έχει ως θέμα της ένα πορτρέτο με ένα ψάρι στο μάτι του, ή ένα ψάρι ως μάτι. Η χρωματική παλέτα είναι ψυχρή και υδάτινη, περιγράφοντας τη θάλασσα και το βραδινό ουρανό. Αξίζει να σημειωθεί το καμπύλο σχήμα που επιστεγάζει την παράσταση, το οποίο, εκτός από το να δίνει την αίσθηση του ουράνιου θόλου, προσομοιάζει και στο εφέ του φακού fisheye, δηλαδή της όρασης του ψαριού. Σε μια δεύτερη ανάγνωση, ο χαρακτήρας είναι ένας σιωπηλός, αλλά προσεκτικός παρατηρητής. Βλέπει, αλλά δε μιλάει, τηρεί σιγήν ιχθύος, όμως ξεχωρίζει την ποιότητα από την καθαρότητα του ματιού.

Μοιραστείτε την είδηση