Με την Επιμνημόσυνη Δέηση από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ.κ. Θεόκλητο και κατάθεση στεφάνων στην Κεντρική Πλατεία της Πτολεμαϊδας ,  κορυφώθηκαν σήμερα 19-5-2016 οι  εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από τον Ποντιακό Σύλλογο Πτολεμαϊδας και τα Ποντιακά Σωματεία της ευρύτερης  περιοχής με τη στήριξη του Δήμου ,  παρουσία του Δημάρχου Εορδαίας Σάββα Ζαμανίδη ,του   Βουλευτή Π.Ε. Κοζάνης  Μίμη Δημητριάδη , Στρατιωτικών και άλλων  αρχών.

«Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνούμε τα όσα υπέστησαν οι πρόγονοί μας στην Ποντιακή και Μικρασιατική καταστροφή , αλλά και τα αγιασμένα χώματα των αλησμόνητων πατρίδων όπου εκεί αγίασαν Πατέρες της Εκκλησίας μας» , ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Σεβασμιότατος μετά την τέλεση του μνημοσύνου.

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Εορδαίας « Πρόκειται για μια ημέρα μνήμης για τους Ποντίους και για  τον Ελληνισμό συνολικά και ταυτόχρονα είναι μία ημέρα προβληματισμού για τον τρόπο με τον οποίο αναγνώρισε η Πολιτεία την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού 72 χρόνια μετά, αλλά και για τη σημερινή αμφισβήτηση από την Ελληνική Πολιτεία και τα όργανά της. Η Ελληνική αναγνώριση ήταν ένα χρέος με καθυστέρηση , το οποίο θα πρέπει να υπερασπιστεί η Πολιτεία , να το διεθνοποιήσει και όλοι μαζί ενωμένοι να απαιτήσουμε τη Διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας».  

             Στο ιστορικό της Γενοκτονίας αναφέρθηκε η Συγγραφέας και Λογοτέχνης Παρθένα Τσοκτουρίδου , μέσα από την εμπεριστατωμένη ομιλία της.

Την εκδήλωση άνοιξε η χορωδία του Ποντιακού Συλλόγου ερμηνεύοντας διαχρονικά αφιερώματα στη Γενοκτονία , ενώ η φωνή του Κώστα Διαμαντίδη και η συγκλονιστική  αναφορά του στα γεγονότα του ξεριζωμού , δημιούργησε το ανάλογο κλίμα .

Τα συγχαρητήρια των παρισταμένων φορέων και πολιτών εισέπραξαν οι συντελεστές της  εκδήλωση μνήμης, η οποία  ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό Ύμνο.

 

Κοινοποίηση...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestEmail this to someonePrint this page