Κάντε καλύτερη εκτίμηση από τις «φαιδρότητες»

3 Min Read

Με τον Αντώνη Σαμαρά έχω κονταροκτυπηθεί αγρίως, επί χρόνια, τόσο για τους χειρισμούς του, όταν ήταν υπουργός εξωτερικών, στο σκοπιανό, όσο και όταν ανέτρεψε την εκλεγμένη κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ήταν άλλωστε το κεντρικό πρόσωπο της σκληρής κριτικής μου, στο βιβλίο μου «Ανατρέψατε Μητσοτάκη». Υπάρχει όμως ένα σημείο της ομιλίας του στο προχθεσινό συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, στο οποίο οφείλω να αναγνωρίσω πως έχει απόλυτο δίκιο. Είναι η προειδοποίηση του, ότι δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε το νέο εγχείρημα του Έρντογαν, την συμφωνία με την κυβέρνηση της …μισής Λιβύης, για τον καθορισμό ορίων της ΑΟΖ μεταξύ των δυο χωρών, ως «φαιδρότητες».
Τίποτε δεν είναι «φαιδρό» όταν πρόκειται για τις μακροχρόνιες στρατηγικές βλέψεις της Άγκυρας. Όσο και αν είναι κραυγαλέως αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο. Μήπως δεν είναι αντίθετη προς το διεθνές δίκαιο η κατοχή της μισής σχεδόν Κύπρου, που συνεχίζεται εδώ και 45 χρόνια, παρά τις αλλεπάλληλες καταδικαστικές αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ; Μήπως δεν έχει παράξει πρακτικά αποτελέσματα, τόσον ώστε να έχει παγιωθεί ο τούρκικος ισχυρισμός για «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο, η επίδειξη δύναμης της Τουρκίας στην περίπτωση των Ιμίων; Απλώς θυμίζω ότι ο πολύφερνος εταίρος του Τσίπρα, ο Καμμένος, όταν θέλησε να καταθέσει στεφάνι στα Ίμια, δεν μπόρεσε να αποβιβασθεί στην ελληνική βραχονησίδα, και το έριξε από αέρος. Αν αυτό δεν είναι «βάζω την ουρά στα σκέλια», και αποδέχομαι ντε φάκτο ότι δεν έχω απόλυτο δικαίωμα κυριαρχίας, τότε οι λέξεις χάνουν το νόημα τους.
Αν η κυβερνητική θέση απέναντι στο «μνημόνιο συνεργασίας» Τουρκίας-Λιβύης διέπεται από το πνεύμα της φράσης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια «είναι στα όρια της φαιδρότητας», πρόκειται για ολισθηρή υποτίμηση των σχεδιασμών της Άγκυρας. Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που κάνουμε το λάθος να υποτιμούμε αυτούς τους σχεδιασμούς. Θυμάμαι πως μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι όταν, σε μια συζήτηση με τον μακαρίτη Γεώργιο Μαύρο, τότε αντιπρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών της πρώτης μεταπολιτευτικής κυβέρνησης Καραμανλή, μου ανέπτυσσε την θεωρία ότι η κατοχή θα …καταρρεύσει, επειδή οι Τουρκοκύπριοι δεν ήταν ικανοί ούτε να εκμεταλλευθούν τους πορτοκαλεώνες που άφησαν πίσω τους οι εκδιωχθέντες.
Καιρός να διδαχθούμε από τα πρότερα λάθη μας. Και να αντιληφθούμε ότι δεν υπάρχουν «φαιδροί» τουρκικοί σχεδιασμοί, αλλά κίνδυνοι τραγικών αποτελεσμάτων, όταν τους υποτιμούμε.

Μοιραστείτε την είδηση