Οι τελευταίες ενεργειακές εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο – Τι λέει ο διεθνολόγος Νικόλας Παούνης

3 Min Read

Σημαντικές ενεργειακές γεωπολιτικές και οικονομικές αλλαγές φέρνει στην Κύπρο και στη Μεσόγειο το κοίτασμα φυσικού αερίου «Γλαύκος» που βρέθηκε στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και υπολογίζεται από 5 έως 8 εκ. κυβ. πόδια.
Το κοίτασμα «Γλαύκος» έρχεται να προστεθεί σε αυτό της «Αφροδίτης» και σε συνδυασμό με ότι ήδη υπάρχει στην περιοχή, δημιουργούν έναν ενιαίο ενεργειακό χώρο στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, τον τρίτο σημαντικότερο στον κόσμο, μετά τον Αρκτικό κύκλο και τη Σινική Θάλασσα.
Σύμφωνα με τον διεθνολόγο Νικόλα Παούνη, η γεωπολιτική σκακιέρα αναδιατάσσεται και το επόμενο βήμα είναι να συνδυαστούν τα κυπριακά κοιτάσματα με αυτά του Ισραήλ.
«Σ’ όλο αυτό το κομμάτι θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι αυτός ο πλούτος θα πρέπει να μεταφερθεί προς τη Δυτική Ευρώπη, ώστε να καταστούν οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, δηλαδή η Κύπρος, το Ισραήλ και ενδεχομένως και η Αίγυπτος, ως οι εναλλακτικές πηγές προμήθειας, μέσω του έργου του αγωγού ΕastMed που από το 2013 εντάχθηκε στον κατάλογο των έργων κοινού ενδιαφέροντος, αλλά έκτοτε δεν έγιναν γενναία βήματα ως προς την κατασκευή του» αναφέρει ο διεθνολόγος.

Σύμφωνα με τον κ. Παούνη υπάρχουν δύο σχολές σκέψεις για το συγκεκριμένο έργο. Η μια που λέει ότι θα πρέπει να ακυρωθεί ως κοστοβόρο και η δεύτερη που υποστηρίζει την κατασκευή, πλην, όμως, υπάρχουν κάποιες ενστάσεις ως προς τα περιβαλλοντικά ζητήματα και το κόστος.
Η ανακάλυψη αυτού του κοιτάσματος κάνει τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο μια σημαντική ενεργειακή περιφέρεια. Ωστόσο, ερωτηματικά δημιουργούνται σχετικά τα μη αδειοδοτημένα θαλάσσια οικόπεδα που αποτελούν στόχο για τους Τούρκους, που αναμένεται να κατευθυνθούν προς αυτά με πλωτά γεωτρύπανα, προκειμένου να δημιουργήσουν ένταση.
«Η Τουρκία, μέσα από τα νέα δόγματα, επιχειρεί να γίνει ο κύριος ρυθμιστής όλων των ενεργειακών διαδρόμων, είτε περνούν μέσα από το έδαφός της, είτε όχι. Η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση, ώστε αυτά τα μη αδειοδοτημένα οικόπεδα να περάσουν στην δικαιοδοσία των ενεργειακών κολοσσών και να ξεκινήσουν εκεί κάποιες προκαταρκτικές διαδικασίες ερευνών για κοιτάσματα» τονίζει ο κ. Παούνης.
Στην περίπτωση που προχωρήσει η κατασκευή του EastMed, η Ελλάδα θα γίνει το κύριο διαμετακομιστικό κέντρο της ενέργειας από την Ανατολική Μεσόγειο ως την Ευρώπη, αφού θα μεταφέρεται η ενέργεια υποθαλάσσια στην Κρήτη, στην Πελοπόννησο, στη Δυτική Ελλάδα και από εκεί στη Θεσπρωτία όπου θα συναντά τον αγωγό IGI Poseidon, για να φτάσει στην Ιταλία και στην Ευρώπη.
«Το διακύβευμα είναι αν η Ελλάδα θα κατορθώσει να οριοθετήσει ΑΟΖ το αμέσως επόμενο διάστημα, ώστε να οριοθετήσει και τους χώρους θαλασσίου ελέγχου από τους οποίους θα περάσουν όλοι αυτοί οι ενεργειακοί σχεδιασμοί. Διαφορετικά δεν θα μπορέσει να διαδραματίσει αυτό το ρόλο» καταλήγει ο κ. Παούνης.

Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση