18 οι νεκροί ποδηλάτες από τις αρχές του έτους- Τι συμβουλεύει ο έμπειρος ποδηλάτης Σπύρος Καρατζούλης

2 Min Read

Του Σωκράτη Μουτίδη
[email protected]

Τα ποδήλατα είναι σαν όλα τα οχήματα και όταν κινούνται στο δρόμο πρέπει να ακολουθούν τον ΚΟΚ. Το ίδιο και τα αυτοκίνητα που συναντούν ποδήλατα στη διαδρομή τους. Θα πρέπει να προσπερνούν δηλαδή τα ποδήλατα, όπως θα προσπερνούσαν ένα άλλο όχημα.
Ποδηλάτες αγώνων με χιλιόμετρα στην πλάτη τους, όπως ο Σπύρος Καρατζούλης, καλούν οδηγούς και άλλους ποδηλάτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
«Όταν κινούμαστε σε ένα δρόμο με κίνηση, πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν είμαστε μόνοι μας. Άρα δεν μπορούμε να πηγαίνουμε στη μέση του δρόμου. Αλλά ούτε και τέρμα δεξιά γιατί είναι εξίσου επικίνδυνο, αφού αν περάσει ένα αυτοκίνητο κοντά σ’ εμάς, δεν έχουμε περιθώριο αντίδρασης. Άρα κινούμαστε απο τη μέση και προς τα δεξιά» λέει ο έμπειρος ποδηλάτης και διοργανωτής αγώνων.
Όταν οι ποδηλάτες βγαίνουν για βόλτα ή προπόνηση σε ομάδες, ο κ. Καρατζούλης τους συμβουλεύει να κινούνται σε δυάδες, για να είναι πιο εύκολο για τα αυτοκίνητα να τους προσπερνούν.Το κράνος, αλλά και κατάλληλα ανοιχτόχρωμα ρούχα, όπως και ένα led διευκολύνουν τα διερχόμενα αυτοκίνητα να δουν έγκαιρα τους ποδηλάτες.


Από τις αρχές του 2019, 18 ποδηλάτες έχουν χάσει τη ζωή τους σε ελληνικούς δρόμους κατά τη διάρκεια βόλτας ή προπόνησης.
Πριν λίγο καιρό έξω απο την Πτολεμαϊδα δύο ποδηλάτες έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο, όταν αυτοκίνητο έπεσε πάνω τους.
‘Οπως και έχει η ποδηλασία στους ελληνικούς δρόμους κρύβει πολλούς κινδύνους, αφού οι ποδηλατόδρομοι, παρά τα χιλιάδες ευρώ που δόθηκαν κατά καιρούς απο τα ευρωπαϊκά ταμεία είναι σπάνιο είδος.
Ο κ. Καρατζούλης ζητά απο τους ποδηλάτες να μην κάνουν απότομες μανούβρες στο δρόμο, να αποφεύγουν τους εθνικούς δρόμους και να προτιμούν τους επαρχιακούς.
Σε ότι αφορά στην κίνηση μέσα στην πόλη, ο έμπειρος ποδηλάτης λέει ότι τα ποδήλατα θα πρέπει να κινούνται όπως όλα τα υπόλοιπα οχήματα, να μην «καβαλούν» τα πεζοδρόμια, να μην κινούνται με αντίθετη φορά απο τα οχήματα και να σέβονται τους φωτεινούς σηματοδότες.

Μοιραστείτε την είδηση