55 στειρώσεις αδέσποτων σε τρεις ημέρες έγιναν από το Δήμο Κοζάνης

3 Min Read

Το πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, συνεχίζει ο Δήμος Κοζάνης, με στόχο την ενίσχυση του. Το τριήμερο 9 με 11 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν 55 στειρώσεις, στο χώρο του Δημοτικού Κτηνιατρείου Κοζάνης, από εθελοντές κτηνιάτρους, με την υποστήριξη του Γερμανικού Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού «Τierarzte-pool».

Σε μία ακόμη δράση μαζικών στειρώσεων αδέσποτων από εθελοντές κτηνιάτρους προχώρησε ο Δήμος Κοζάνης, στοχεύοντας στην ενίσχυση του ολοκληρωμένου προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς που ήδη εκπονεί.

Ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Μίλτος Μαγγιρίδης μιλώντας στον «Χ» ανέφερε πως έχουν γίνει 251 στειρώσεις από την αρχή τους έτους, ενώ μαζί με τη δράση που θα πραγματοποιηθεί τέλη του μήνα, θα φτάσουν τις 300 και ο στόχος που έχουν θέσει έως το τέλος της χρονιάς, να ολοκληρώσουν τις 1000 στειρώσεις, είναι εφικτός. Διευκρινίζει πως 1000 θα είναι μόνο οι στειρώσεις με τη σημαντική συμβολή και βοήθεια της φιλοζωικής οργάνωσης και άλλες 300 θα είναι με το πρόγραμμα του Δήμου Κοζάνης, φτάνοντας στο σύνολο τις 1300 στειρώσεις σε ένα έτος. «Τα προβλήματα δε λύθηκαν αλλά κάτι κινείται, στο μέτρο του δυνατού» σημείωσε ο κ. Μαγγιρίδης.

Συνέχισε λέγοντας πως τα προβλήματα δε γίνεται να λυθούν ως «δια μαγείας» και πως ο ίδιος ακολουθεί αυστηρά το γράμμα του νόμου. «Δεν έχω πει ποτέ πως θα λυθεί το πρόβλημα ως δια μαγείας. Είναι ένα πρόβλημα το οποίο έχει γιγαντωθεί, έχω συνεχείς καταγγελίες και πιέσεις, αλλά ο νόμος είναι σαφέστατος» τόνισε. Ενώ ανέφερε πως το μόνο αμυντικό μέτρο είναι οι στειρώσεις και τα τσιπαρίσματα, ώστε σε βάθος χρόνου τα σκυλιά να μη γεννούν, με αποτέλεσμα να μη δημιουργηθούν και άλλα αδέσποτα, καθώς από μια γέννα μέσα σε διάρκεια πέντε χρόνων γεννιούνται 67.000 κουτάβια, τα οποία γεννιούνται στο δρόμο και συνήθως παραμένουν εκεί.

«Υπάρχει πλήθος καταγγελιών και για τον Δημοτικό Κήπο και προσπαθούμε να παρέμβουμε για να σπάσουμε τις αγέλες».

Σημειώνει πως δεν είναι φαινόμενο μόνο του Δήμου Κοζάνης, αλλά πανελλαδικό, αναφέροντας πως τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου μιλάνε για τρία με τρεισήμισι εκατομμύρια αδέσποτα, σε όλη την Επικράτεια. Ενώ ελπίζει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να ξεκινήσουν την καταγραφή και τις δωρεάν στειρώσεις στις στάνες. «Είναι εντοπισμένα τα προβλήματα και υπάρχει μια οργανωμένη προσπάθεια» τόνισε.

Τέλος, στάθηκε στο γεγονός πως πλέον βρίσκουν έξω αδέσποτα τα οποία είναι τσιπαρισμένα και στειρωμένα, κάτι το οποίο είναι παρήγορο, χαρακτηρίζοντας το ως ένα θετικό στοιχείο και πρώτο βήμα. 

«Εγώ θα παραδώσω τέλος του 2023 και ελπίζω ο επόμενος, να συνεχίσει σε αυτό το δρόμο» σημείωσε ο κ. Μαγγιρίδης.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση