Ζαλίζουν οι τιμές των καυσίμων

2 Min Read

Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ζητούν οι βενζινοπώλες

Τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα ζητούν επίμονα οι βενζινοπώλες, οι οποίοι βλέπουν την καταναλωτική κίνηση στα πρατήριά τους να έχει μειωθεί κατά 40%. Η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει «απογειώσει» τις τιμές βενζίνης και πετρελαίου. «Η κίνηση έχει μειωθεί κατακόρυφα γιατί ο κόσμος δεν έχει χρήματα για να βάλει καύσιμο. Οι μισθοί έχουν μείνει στο ίδιο επίπεδο, η ανεργία αυξάνεται και οι τιμές των καυσίμων αυξάνονται. Που να βρει χρήματα ο κόσμος να βάλει βενζίνη» αναρωτιέται το μέλος του Σωματείου Βενζινοπωλών Κοζάνης Κώστας Δάλλας.

Οι τιμές που βλέπει πλέον ο καταναλωτής στα πρατήρια υγρών καυσίμων «ζαλίζουν»:
– Η απλή αμόλυβδη ξεπέρνα το 1,91
– τα διαφοροποιημένα καύσιμα (ενισχυμένη βενζίνη 98 και 100 οκτανίων) ξεπερνούν
τα 2 ευρώ το λίτρο
– το πετρέλαιο θέρμανσης ξεπερνά σε ορισμένες περιπτώσεις το 1,30
– το υγραέριο κίνησης έφτασε το 1,10 και
– το πετρέλαιο κίνησης ξεπερνά το 1,60 με το ενισχυμένο να βρίσκεται στο 1,70.

Η τελευταία περίπτωση του πετρελαίου κίνησης είναι και αυτή που μπορεί να προκαλέσει ντόμινο αυξήσεων στην αγορά αφού πρόκειται για το καύσιμο που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες. Με τέτοια τιμή ανά λίτρο, κανείς δεν ξέρει πόσο ακόμη μπορούν να συγκρατηθούν τα κόμιστρα.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος, η πρόταση της Κυβέρνησης να επιβάλει πλαφόν κέρδους στα καύσιμα, δύσκολα θα επηρεάσει τις σημερινές υψηλές τιμές.

Να σημειωθεί πως τιμές αυτού του επιπέδου έχουν καταγραφεί στην χώρα μας επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος προχώρησε σε μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για να πέσουν οι τιμές.

Σωκράτης Μουτίδης xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση